21 december 2015

Voorproefje op pensioen?

Binnenkort valt het eerste deeltje van het geld dat ik voor aflossing van mijn hypotheek gereserveerd heb vrij. Het plan daarmee is dus aflossen, maar ik twijfel. Aflossen is het voordeligst voor mij, heb ik uitgezocht. Maar, maar, maar, ...

Als ik het geld nu in de aflossing stop, kan ik het er niet zo makkelijk weer uithalen. Op zich heb ik het ook niet nodig. Ik heb mijn salaris, van 50% daarvan kan ik prima leven. Ik heb reserveringen voor als ik belangrijke spullen moet vervangen. Ik heb een buffer waar ik even mee vooruit kan als ik onverhoopt mijn baan kwijtraak. Maar, maar, maar, ...

Afgelopen jaar had ik het af en toe helemaal gehad op mijn werk. En dan dacht ik: ik kan volgend jaar ook gewoon mijn baan opzeggen, en een jaar of vijf interen op mijn vermogen. Ik weet genoeg leuke dingen om te doen, en dan is er nog ruim voldoende tijd over om te verzinnen hoe ik na die vijf jaar (of al tijdens) in mijn levensonderhoud ga voorzien.

Het lijkt me heerlijk, en het kan. Natuurlijk zitten er nadelen en risico's aan. De grootste die ik zie:

- In die vijf jaar bouw ik geen vermogen op. Dat betekent dus dat ik niet volgens mijn 'huidige schema' op mijn 53e kan gaan rentenieren.
- Mijn hypotheek wordt niet afgelost. Dat betekent een extra kostenpost aan rente (en aflossing die ooit nog moet komen).
- Als ik na vijf jaar geen inkomen vind of heb gevonden, moet ik er op een andere manier voor zorgen dat ik niet in de schulden terecht kom en dat betekent waarschijnlijk dingen verkopen die ik niet wil verkopen en andere drastische concessies aan mijn levensstijl doen, die ik liever niet doe, waaronder mogelijk uiteindelijk verhuizen. (Dat laatste heeft natuurlijk ook impact op Meneer Money Wenkbrauw).

Aan de andere kant zijn er ook voordelen en kansen:
- Zoals gezegd: het lijkt me heerlijk. En daar gaat het toch om, daar doe ik het voor: leuke dingen kunnen doen en genieten met de mensen om me heen.
- Ik kan een andere baan uitproberen en wie weet vind ik mijn droombaan, die kans is iig groter dan wanneer ik in mijn huidige baan blijf zitten. Door andere omstandigheden te creëren, is de kans op iets nieuws groter.
- Misschien bedenk ik in plaats van een droombaan een andere manier om in mijn levensonderhoud te voorzien. In vijf jaar kan er veel gebeuren. (Ik verwacht niet dat het vanzelf op mijn pad zal komen, maar ik kan er lekker naar op zoek.)

Mijn gedachten slingeren flink op en neer. De ene keer vind ik het echt een achterlijk plan om m'n baan op te zeggen en te kiezen voor niet weten hoe ik over vijf jaar voor mezelf ga zorgen. En de andere keer vraag ik me af waarom niet, vijf jaar is immers een hele tijd, en je hebt sowieso niet alles in de hand.
Ik merk dat ik het vooral ook erg fijn vind, dat het zou kunnen, dat ik de mogelijkheid achter de hand heb. Dus misschien moet ik voor een derde optie gaan: het geld conservatief beleggen en van het rendement de hypotheekrente betalen. Daar zit weer een andere swot-analyse aan vast. Ik denk er nog even over na.

10 opmerkingen:

 1. ben je 48? ik dacht dat je veel jonger was! ik begreep ook niet precies of je de hypotheek hebt afgelost tot 100.000 en dat dit vrijkomt in 2017 en dan ben je hypotheekvrij? ben heel beniewd of ik alles goed begrepen heb of er volledig naast zit haha! hier een fanatieke aflosser die momenteel weinig werkt ivm kleine kids.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kan me voorstellen dat het niet helemaal duidelijk is.

  Ik ben nog net geen 40.

  Ik heb een hypotheek van 100.000,-.
  Ik heb 100.000,- vaststaan in verschillende deposito's. Die deposito's vallen allemaal vrij tussen nu en april 2017. Voorlopig is het plan om met dit geld de hypotheek af te lossen.

  Als ik gewoon blijf werken en sparen zoals ik nu doe, heb ik op mijn 53e voldoende geld bij elkaar gespaard om te gaan rentenieren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lees nu pas je reactie, dank je voor de toelichting! Wat heb je het super voor elkaar! Ik ben zelf jonger dan jij, maar ik kan het (volgens mij) niet voor elkaar krijgen dat ik op mijn 40ste zoveel bij elkaar gespaard heb als jij :) Toch wel een mooi streven, ik ga mijn best doen en ik kijk hoever ik ga komen. De motivatie is er in elk geval. Veel succes

   Verwijderen
 3. Kun je het om en om doen? Die hypotheek moet toch nasr beneden.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waarom niet wat minder aflossen en (om te beginnen) 1 jaar sabattical? Met een optie tot verlengen.... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Precies, een sabatical. Dat wilde ik ook voorstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor iedereen is het anders. Misschien kan je een bescheiden start maken door in deeltijd te gaan werken en daarnaast iets totaal anders doen. Het gaat er (tenminste, dat vind ik) om, hoe kom je als mens verder. Het is heel fijn dat je de luxe hebt om niet meer (alleen) voor het geld te werken. Dat betekent dat je jezelf de ruimte kunt gunnen dingen te doen die aansluiten bij je passies.
  Zelf heb ik ongeveer 10 jaar geleden, toen ik begin 40 was, mijn baan opgezegd (best leuke baan, maar zat na 10 jaar) en 5 jaar van mijn reserves geleefd, weer gaan studeren en daarnaast freelance werk gedaan. Dat bleek voor mij niet te werken, ik kwam met 20 jarigen in de schoolbanken terecht. De studie was inhoudelijk boeiend, maar hoe verder ik kwam, hoe minder ik het idee had dat ik er persoonlijk wat mee kon. Wat wel voor mij goed werkte was het aanpakken van vrijwilligerswerk. Dit werk sloot achteraf gezien heel goed bij mijn innerlijke drijfveren. Ik heb geleerd ingewikkelde projecten te leiden en met lastige mensen om te gaan. Mijn netwerk is enorm gegroeid. Daarnaast ben ik parttime gaan werken, op een lager niveau, maar dat deerde me niet omdat het vrijwilligerswerk zo ontzettend interessant was en is. Het ooit opgepotte geld is al jaren op en ik heb een parttime baan nodig voor de kosten levensonderhoud. Maar ik heb heel veel geleerd en sta anders in het leven. Inmiddels denk ik na over een nieuwe, maar praktische parttime studie (1 dag per week) om mijn nieuw verworven kennis en vaardigheden te vergroten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mag je boetevrij 100.000 aflossen in 1 of 2 jaar? Zo niet (wat vaak het geval is), zul je sowieso meerdere jaren nodig hebben om af te lossen. Ik zou voor aflossen gaan, je bent niet voor niets eerder dit jaar tot die conclusie gekomen. Ms nog eens wat artikelen van MMM lezen voor je juiste motivatie ;-)

  HJ

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank voor het meedenken.

  Een sabbatical van een jaar is te kort voor wat ik zoek: helemaal vrij zijn. Ik verwacht dat ik me vrijwel meteen druk ga maken over hoe ik zorg dat ik na afloop van dat jaar weer inkomen heb.
  Maar korter dan vijf jaar is natuurlijk wel iets om te overwegen. Ik zou de helft van het geld kunnen gebruiken om af te lossen en de helft voor mijn vrijheid.
  Ik zou inderdaad onder andere vrijwilligerswerk willen doen, en nog een hoop andere dingen. Een parttime baan zou ik op een gegeven moment ook wel weer willen, maar eerst 'even' niets moeten.

  Ik mag boetevrij aflossen, en MMM weer eens lezen is altijd een goed plan.

  Kortom: ik ben er nog niet uit, de radartjes draaien rustig verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen