8 januari 2016

Beleggen - tussenresultaten

Beleggen is een kwestie van lange adem. Actief handelen met aandelen is maar zelden succesvol. Je hoeft er tussendoor eigenlijk niet naar te kijken. Dat doe ik natuurlijk stiekum toch. En omdat het nu nog een soort van begin van het nieuwe jaar is, deel ik het met jullie.

Het resultaat is niet positief. Dat is in lijn met de nieuwsberichten die je over de beurs hoort. Natuurlijk baal ik ervan. En ik heb afgelopen dagen ook wel getwijfeld of ik mijn strategie moet wijzigen.
Maar mijn conclusie is dat ik geen grote wijzigingen door ga voeren. Ik weet voor mij nu geen andere manier om een redelijk rendement te halen. Met alleen sparen gaat het wel heel lang duren voor ik aan vervroegd pensioen toe ben (als dat al lukt). En dingen als investeren in vastgoed (huizen verhuren) vind ik te ingewikkeld. Ik denk dat het de kans behoorlijk groot is dat de beurs uiteindelijk weer gaat stijgen en dus houd ik gewoon vol.
Ik heb gelukkig niet wakker gelegen van het getwijfel.

Ik heb sinds augustus een Black-Rock-3-portefeuille. 
Dat is de neutrale optie van Rendemix. Tenminste, Rabo noemt het de neutrale variant. Als je naar het verplichte 'risicorondje' (ik weet niet hoe dat heet) kijkt, dan loop je iets meer risico dan neutraal (5 op een schaal van 7).
Die portefeuille is op het moment 3,8% minder waard dan wat ik ingelegd heb.Ik heb sinds november ook een Meesmanportefeuille.
Die bestaat uit 50% aandelen en 50% obligaties.
Die portefeuille is op het moment 1,5% minder waard dan wat ik ingelegd heb.

Ik heb gewoon opgeteld wat ik ingelegd heb en dat vergeleken met de huidige waarde. Waarschijnlijk wordt het rendement officieel anders berekend, rekening houdend met hoe lang het geld erin zit, maar omdat ik maandelijks een bedrag stort en soms nog wat extra's vind ik dat te ingewikkeld. Voor mij is dit helder.

Negatieve resultaten dus, maar ook niet hemelschokkend. Ik heb het geld niet nodig en ik wil het ook niet nu al gaan gebruiken, daarom is het niet erg. Ik hoop natuurlijk wel dat het op niet al te lange termijn wat beter wordt (maar ik realiseer me dat het best nog erger kan worden).

7 opmerkingen:

 1. In 2001 begon ik met beleggen. Dat was een slecht jaar. In 2011 was ik er nog steeds mee bezig. Toen was er in 1 jaar een heel groot verlies ivm 911. Nu ben ik er nog steeds mee bezig. Investering is voor de lange termijn. In mijn geval zit mijn Amerikaans pensioen erin. In de stok markt. Dit is heel gebruikelijk in de VS. Ik maak me geen zorgen. - M.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier hetzelfde verhaal. Tegenvallende resultaten en dus verlies. Maar ik denk ook gewoon volhouden. Het wordt over een tijd vast beter. Je moet aandelen durven vasthouden en niet te snel verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier hetzelfde plaatje inderdaad. Ach laat maar even doordalen, kunnen we voorlopig lekker goedkoop bijkopen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beleggen doe je op de lange termijn. Lees hier het verhaal van Bob, die de slechtste timing aller tijden heeft: http://awealthofcommonsense.com/worlds-worst-market-timer/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou er toch zenuwachtig van worden en dus is het niet geschikt voor mij. Wel heb ik een overzichtelijk bedrag open staan in crowdfunding "geld voor elkaar". Dit gaat om een totaal bedrag van "maar" 1000 Euro, waarvan alweer 200 terug is, op dit moment. Nu wacht ik even, maar het zou goed kunnen dat ik dat nog wat uitbreid in de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben vandaag wat begonnen te lezen op je blog. Leuk!
  Ik ben zelf ook (aangemoedigd door MMM) begonnen met beleggen. Had er geen verstand van. Maar heb een hoop geleerd van beursman.nl (waar ik overigens op geen enkele manier mee verbonden ben). Ik ben gegaan voor indextrackers, want goede spreiding en lage kosten. NIET via je bank doen, de kosten zijn veel te hoog. Bij ons gaat het op het moment ook niet denderend, maar zoals al eerder gezegd; beleggen doe je op de lange termijn. En vanuit dat oogpunt is het alleen maar gunstig dat de koersen laag zijn. Want dat betekent kansen. Kopen kopen kopen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank voor de tip en het compliment. Ik ga eens kijken op die site.

  BeantwoordenVerwijderen