16 januari 2016

Een flinke hap

Gisteren is de volledige premie voor 2016 van mijn zorgverzekering van mijn rekening afgeschreven. Het was een flinke hap. Ik heb gekozen voor betaling ineens omdat dat goedkoper is. Ook heb ik voor het eerst gekozen voor een budgetpolis in plaats van de standaard plus een aanvullende verzekering. Ik heb die keuze gebaseerd op wat ik afgelopen jaren heb kunnen declareren en moeten betalen, en natuurlijk de verwachting over mijn gezondheid. Die gelukkig best goed is. [klopt op hout]

Ik maak nu voor zorg maandelijks hetzelfde bedrag als vorig jaar over naar mijn spaarrekening. Hoewel mijn zorgverzekering echt wel goedkoper is dan vorig jaar door de keuzes die ik gemaakt heb, duurt het toch tot in september tot ik het volledige bedrag heb 'terugbetaald' aan mijn spaarrekening. Daarna bouw ik een buffer op voor zorgkosten, zodat ik volgend jaar al een gedeelte van de polis voor 2017 klaar heb staan.
Ik hoop dat het ook echt zo loopt. Dit kan natuurlijk alleen als ik gezond en heel blijf komend jaar. Dat is sowieso iets waar ik op hoop, het geld is daarbij niet het belangrijkste.

Ik heb vorig jaar wel getwijfeld of ik het zo zou doen. Ik houd niet zo van naar de tandarts gaan (dat is een understatement) en de aanvullende verzekering was onder andere voor de tandarts. Zou ik voor mezelf niet nog een extra argument hebben om niet te gaan als tandartsbezoek me voortaan (meer) geld kost? Ik heb besloten dat ik op dat punt gewoon streng voor mezelf moet zijn. De eerste controle-afspraak staat al. En als ik tandpijn heb, ga ik gewoon naar de tandarts. Als ik te lang wacht is de ellende (ook qua kosten) daarna alleen maar groter.

Ik realiseer me weer wat een raar systeem verzekeringen toch eigenlijk vormen. Ik kan kiezen voor een budget-verzekering omdat ik een goed inkomen heb waarmee ik onverwachte uitgaven kan opvangen. Als je inkomen lager is, dan kun je onverwachte uitgaven moeilijker of niet opvangen en dus moet je een uitgebreidere verzekering nemen, of kiezen voor minder zorg waardoor de kosten uiteindelijk misschien nog wel hoger oplopen. Het is een rare wereld.

3 opmerkingen:

  1. Dat heeft mij ook altijd verbaasd: wie meer geld heeft, kan een goedkopere zorgverzekering afsluiten. Omgekeerde wereld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, als je het zo stelt dan klinkt dat eigenlijk niet echt eerlijk, he? :/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het van de keuze om te privatiseren. En decentraliseren, dat nu erg 'populair' is in politiek Den-Haag. Naar mijn bescheiden mening zouden primaire diensten, zoals energie, water, zorg, openbaar vervoer en het betalingsverkeer, centraal vanuit de overheid gestuurd moeten worden.

    BeantwoordenVerwijderen