5 februari 2016

Saldo-check

Een tijdje geleden las ik op in10jaarfinancieelonafhankelijk een interessante blog over financiële competentie. Er zijn volgens het nibud een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om jezelf financieel competent te mogen noemen, en één daarvan is 'Bekijkt wekelijks het banksaldo'. Ik vind dat een opmerkelijke. (Voor de rest van de voorwaarden verwijs ik je naar de bewuste blog. Ik ga hier alleen even in op het bekijken van het banksaldo.)

Volgens het nibud zou je dus wekelijks je banksaldo moeten checken om jezelf financieel competent te mogen noemen. Ik ben daar verbaasd over. Ik weet hoeveel ik op mijn bankrekening heb staan. Ik weet wanneer welk bedrag wordt afgeschreven en ik weet wanneer welk bedrag wordt bijgeschreven. Daarvoor hoef ik niet wekelijks mijn saldo te checken.
Juist toen ik me niet zo bewust was van mijn financiële zaken, checkte ik om de haverklap mijn rekening. Gewoon omdat ik geen flauw idee had hoeveel erop stond. En omdat ik ook niet wist wanneer bepaalde vaste lasten werden afgeschreven, was die informatie die volgende dag al weer waardeloos.

Natuurlijk is het nog slechter als je niet weet hoeveel er op je rekening staat, én het niet checkt. Maar om te stellen dat je één keer per week je bankrekening zou moeten checken, is ook raar. Ik denk dat het komt doordat het nibud een oplossing/actie noemt in plaats van een echte competentie. Volgens mij gaat het erom dat je weet wat er op je bankrekening staat. (Of zie ik dat verkeerd?) Als je een alert hebt ingesteld als je saldo onder of boven een bepaald niveau komt, lijkt me dat ook goed. En zo zijn er misschien nog wel meer oplossingen te bedenken voor het in kaart hebben van je financiën.

Ik check mijn saldo als
  • ik een bij- of afschrijving wil controleren, 
  • ik weet dat mijn saldo laag is (om zeker te weten dat ik me niet vergis en daardoor rood kom te staan (dat is overigens nooit zo),
  • als mijn salaris gestort is (om precies te bepalen hoeveel ik over heb van de maand ervoor om dat door te kunnen storten naar mijn beleggingsrekening).
Dat is niet per se wekelijks. Toch voel ik me op dit gebied financieel competent. Ik ben blij dat ik niet meer zo vaak mijn saldo hoef te checken.

3 opmerkingen:

  1. Ik ben dan gewoon een enorme autist die dagelijks even die app opent en mn saldo bekijkt ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik kijk ook dagelijks. Niet alleen om het saldo te bekijken, maar ook om in de gaten te houden dat er niks ongewenst vanaf gaat. Is gewoon routine geworden. Ik hou ook een excel bij als huishoudboekje en dat gaat makkelijk als je het dagelijks bijwerkt.

    BeantwoordenVerwijderen