19 februari 2016

Volksverzekeringen 2

Ik probeer inzicht te krijgen in wat er op mijn loonstrookje staat, hoeveel belasting ik betaal, hoe dat is opgebouwd en waarom. Dit blogje gaat in dat kader over de volksverzekeringen en is een vervolg op het blogje loonbelasting. Loonbelasting en volksverzekeringen zijn de onderdelen van de loonheffing op je loonstrookje (minus de kortingen waarover nog een blogje volgt).

Edit 21-2: Inmiddels heb ik door dat de werknemersverzekeringen niet tot volksverzekeringen en niet tot de loonheffing horen. Daar heb ik dit blogje over geschreven. Onderstaande tekst klopt dus niet waar gesteld wordt dat de werknemersverzekeringen bij de loonheffing horen. Voor de geschiedschrijving heb ik het laten staan.

Een kleine onduidelijkheid waar ik tegenaan loop, is dat er ook nog werknemersverzekeringen zijn. Die premies daarvoor zijn ook verwerkt in de loonheffing. Ze worden echter niet apart genoemd in de definitie. Mijn uitleg is als volgt: de werknemersverzekering kun je zien als een soort uitbreiding voor werkenden op de volksverzekeringen. Op Rijksoverheid.nl staat: "Samen [volksverzekeringen en werknemersverzekeringen] vormen zij de sociale verzekeringen van Nederland." Waarom die term niet gebruikt wordt bij de uitleg van loonheffing weet ik niet. Als iemand het weet, hoor ik het graag.

Hoe dan ook bestaat de loonheffing voor mij uit loonbelasting, en premies voor volksverzekeringen en (of inclusief) werknemersverzekeringen.

Op belastingdienst.nl staat:
"De volksverzekeringen zijn:
  • Algemene Ouderdomswet (AOW)
  • Algemene nabestaandenwet (Anw)
  • Wet langdurige zorg (Wlz) (Deze wet geldt vanaf 2015 en vervangt de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)).
- Door de AOW hebben mensen een inkomen als ze de AOW-leeftijd hebben bereikt.
- Door de Anw hebben mensen een inkomen nadat de partner is overleden en de overblijvende partner bijvoorbeeld jonge kinderen verzorgt. 
- De Wlz of de AWBZ zorgt ervoor dat bijzondere ziektekosten betaald worden."

Voor deze verzekeringen betaal je premies als je een inkomen hebt (uit werk of woning). Elke premie heeft een eigen tarief. Aan het totaal van deze premies is een maximum gekoppeld. In onderstaande tabel de tarieven en het maximum van 2016, vertaald in maandbedragen op basis van een inkomen van 4.172,- (wat niet precies maar wel ongeveer mijn inkomen is). Zoals je kunt zien, kom je met een dergelijk loon boven het maximum. Dan geldt dus het maximum.

Edit 20-02 7.30: De Algemene kinderbijslagwet is ook een volksverzekering maar daar wordt geen premie voor betaald. 



Nu nog de werknemersverzekeringen en de heffingskortingen. Dit is dus nog (lang) niet het complete verhaal. Inkomen uit onze woning is hier niet in meegenomen, aangezien ik aan het maximum zit, hoeft dat denk ik ook niet, maar hoe dat precies zit heb ik nog niet uitgezocht.

Wat ik al wel heb uitgezocht:
- Loonbelasting: € 970,- per maand
- Volksverzekeringen: € 791,- per maand
(nb hier gaan dus nog kortingen af, maar dat heb ik nog niet uitgezocht.)

4 opmerkingen:

  1. Er zit een maximum bedrag op bepaalde lasten. Leuk te zien dat jij over een paar jaar mee betaalt aan mijn AOW.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, dat is die 791 euro die achter 'maximaal' staat in het tabelletje. Of bedoel je nog wat anders?
      Ik vind het (op hoofdlijnen) een goed idee dat we die volksverzekeringen hebben, dus ik vind het niet erg om eraan mee te betalen. Ik hoop van harte dat je straks kunt genieten van je AOW :)

      Verwijderen
  2. Vind de premie volksverzekeringen, m.n. Aow, wel erg hoog eigenlijk. Interessant dat je het zo uiteenzet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Werknemersverzekeringen hebben niets met loonheffing te maken. Daarom wordt die term dus ook niet gebruikt bij de uitleg van de loonheffing.
    Loonheffing = loonbelasting + premies volksverzekeringen
    Sociale verzekeringen = volksverzekeringen (alle ingezetenen NL) + werknemersverzekeringen (werknemers)



    BeantwoordenVerwijderen