20 februari 2016

Wie betaalt nou wat?

Ik probeer (nog steeds) inzicht te krijgen in wat er op mijn loonstrookje staat, hoeveel belasting ik betaal, hoe dat is opgebouwd en waarom. Ik ben weer ergens tegenaan gelopen: wie betaalt wat? Dit (en mijn andere blogjes hierover) is een wat theoretische zoektocht. Uiteindelijk krijg je wat je krijgt, en hoe het gedeelte wat je niet krijgt precies opgesplitst is, maakt niet zoveel uit, je hebt er geen keuze in. Maar ik wil het graag weten. Als u of jij dat niet wil weten, kun je beter stoppen met lezen. Ik hoop dat u/jij terugkomt als ik weer over andere dingen schrijf.

Ik dacht dat ik het begreep:
- Als je in Nederland woont of werkt dan moet je premies betalen voor de volksverzekeringen. Dat is geld wat jij verdiend hebt, en wat je moet betalen aan de overheid.
- Als je werkt in loondienst worden die premies door je werkgever aan de overheid overgemaakt (en als je een uitkering hebt, door je uitkeringsinstantie). Maar het is nog steeds een premie die jij betaalt van het geld dat jij verdient. De handeling ligt alleen bij je werkgever. (Stel Piet en Klaas gaan een klusje voor hun vader doen, waar ze allebei 7,50 euro mee verdienen. Piet had in de week daarvoor 2,50 van Klaas geleend. Ze spreken af dat vader Piet 5,00 (7,50 - 2,50) geeft en Klaas 10,00 (7,50 + 2,50). Dan heeft Piet Klaas terugbetaald en niet vader. Toch?)

Door onderstaand stukje van  de site van de belastingdienst lijkt het erop dat het bij de werknemersverzekeringen net iets anders zit. De werkgever mag bij een bepaalde premie een deel op de werknemer verhalen (onderstreping in het citaat is van mij). Dat suggereert volgens mij dat de werkgever de rest moet betalen van zijn 'eigen' geld.
In de praktijk zal het misschien op hetzelfde neerkomen, omdat de werkgever het hoe dan ook optelt bij de kosten die hij moet maken voor de werknemer, en omdat de andere premies uiteindelijk toch ook niet gelabeld blijven als geld van Mevrouw Money Wenkbrauw. Maar ik snap niet waarom dit anders geformuleerd wordt.
Iemand enig idee?

Citaat van de site van de belastingdienst:

"Werkt u in loondienst? Of ontvangt u een werkloosheidsuitkering? Of een uitkering wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid? Dan moeten er voor u premies worden betaald voor de werknemersverzekeringen. Uw werkgever of uitkeringsinstantie betaalt deze premies voor u aan ons. (...)
De regel is dat uw werkgever of uitkeringsinstantie de premies werknemersverzekeringen betaalt. Hierop is 1 uitzondering: u betaalt misschien mee aan de gedifferentieerde premie Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA).

U betaalt misschien mee aan de gedifferentieerde premie WGA
Uw werkgever of uitkeringsinstantie betaalt de gedifferentieerde premie Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). Maar uw werkgever mag een deel van deze premie op u verhalen. Dat betekent dat hij een deel van het bedrag dat hij betaalt, mag inhouden op uw nettoloon. Als uw werkgever dit doet, kunt u dat zien op uw loonstrook. Het bedrag dat uw werkgever inhoudt, heet premie WGA of gedifferentieerde premie WGA."

2 opmerkingen:

  1. Tegenwoordig worden alle premies werknemersverzekeringen geheven vd werkgever en zijn het dus kosten voor de wg.
    1 uitzondering;
    In principe mag de werkgever 50% vd wga premie inhouden op het nettoloon vd werknemer. Het kan zijn dat hij hier vrijwillig van af ziet (yea right) of dat dit door bijvoorbeeld cao afspraken niet is toegestaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah dat verklaart een hoop (in combinatie met je reactie op mijn vorige blogpost).
      Dat werknemersverzekeringen bij de loonheffing zouden horen heb ik zien staan op een site van de belastingdienst*, maar ik kwam er dit weekend achter dat het van het gedeelte van de site is voor werkgevers die niet in Nederland zijn gevestigd. Dat is op die site niet zo goed te zien (alleen aan het pad) en ik was er gekomen via een zoekresultaat, vandaar dat het met niet eerder opgevallen was.

      Anyway: werknemersverzekeringen vallen dus niet onder loonheffing en zijn dus kosten voor de werkgever.

      Wederom dank voor de input, RJ.

      (site op basis waarvan ik de verkeerde conclusie heb getrokken: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/internationaal/personeel/u_bent_niet_in_nederland_gevestigd_loonheffingen_inhouden/wat_zijn_loonheffingen)

      Verwijderen