25 mei 2016

Bespaarcentage 15

Mijn 15e en voorlopig laatste bespaarcentage is meteen ook het allerlaagste percentage dat ik ooit gehaald heb: 49,5% (kaal). Dat zou even schrikken zijn en niet veel goeds voorspellen voor de duur van mijn voorproefpensioen, ware het niet dat er een goede verklaring voor is.

Ik heb in mei namelijk zo ongeveer het volledige eigen risico van mijn ziektekosten van 2015 moeten betalen. Dat kan in 2016 natuurlijk weer gebeuren, maar niet vaker dan één keer en één slechte maand kan ik er wel bij hebben.

Gelukkig kreeg ik ook mijn vakantiegeld en dat spaar ik volledig. Het totale percentage van mei komt daarmee op 56,6%. Nog steeds aan de lage kant voor mijn doen, zo'n eigen risico hakt er behoorlijk in. Het gemiddelde over dit jaar komt daarmee op 64,5%. Dat is dan wel weer heel netjes, vind ik. Als ik dat vol had gehouden, had ik over 10 jaar met pensioen gekund volgens de rekenregels van MMM. Maar ik ben nu al lekker met voorproefpensioen.


('B% kaal' is zonder bonussen als vakantiegeld en eindejaarsuitkering. In de kolom 'B% jaar' staat het bespaarcentage met de bonussen van dat kalenderjaar erin verwerkt.)

Hieronder volgt het lijstje van mijn (/onze) acties sinds de kennismaking met 3M.
 1. Spaargeld en reserveringen verhuisd naar spaar- en depositorekeningen met een beter rentepercentage (van 0,9 naar 2,0)**. Dat was medio 2015, dat zou nu niet meer lukken.
 2. Hypotheekaflosplan gemaakt en de reservering tbv de aflossing verhoogd. Plan is inmiddels weer veranderd ivm het voorproefje.
 3. Een beleggingsrekening aangevraagd én ik beleg nu maandelijks. Ik beleg ivm het voorproefje niet meer maandelijks, maar wat op deze rekening staat, blijft erop.
 4. Pensioenregelingen gecheckt.
 5. Vakantiegeld, loonsverhoging en eindejaarsuitkering op mijn beleggingsrekening gezet.
 6. Zo vaak mogelijk fietsen in plaats van de trein nemen.
 7. Brood, fruit en jus mee naar het werk ipv daar kopen, en vervolgens mijn jus-consumptie teruggebracht.
 8. Cola-consumptie gereduceerd, meer water gedronken.
 9. Minder uit eten, minder geborreld. Vaker een pilsje gedronken ipv wijn.
 10. Meer vegetarisch gegeten.
 11. Minder uitgegeven aan boodschappen door minder dure merken te kopen.
 12. Goedkopere aansprakelijkheidsverzekering gezocht en afgesloten**.
 13. Goedkoper energiecontract afgesloten.
 14. Een paar abonnementen (sms, Vereniging Eigen Huis, ...) opgezegd.
 15. Korting gevraagd bij verlenging internet-abonnement**.
 16. Schoonmaakster voor 50% opgezegd, en vervolgens heeft zij zelf de andere 50% opgezegd :)
 17. Zuinig met energie. Quooker uitgezet
 18. Nieuwe batterij in plaats van een nieuwe telefoon gekocht**.
 19. Allergoedkoopste laptop gekocht en pas op het moment dat het echt noodzakelijk was.
 20. De design-radiator die we al heel lang wilden via marktplaats gekocht in plaats van nieuw. (We hadden een extra radiator nodig.)
 21. Een kinderboekenkastje gemaakt van afvalhout in plaats van nieuw materiaal.
 22. Zegeltjes gespaard.
 23. Extra inkomsten gegenereerd met Euroclix* (in mei niets ingewisseld). 
 24. Extra inkomsten gegenereerd met Klezzer*. (uitleg) (in mei heb ik 22,23 uit laten betalen).
 25. Advertenties op mijn blog gezet, die nog steeds weinig tot niets opleveren, maar er komen (als ik regelmatig schrijf) wel meer bezoekers en dat vind ik eigenlijk ook wel leuk.

*Voor aanmeldingen bij Euroclix of Klezzer via deze links krijg ik een bonus en degene die zich aanmeldt, krijgt een welkomsbonus.

** Ik probeer linkpizza uit, dit zijn gesponsorde links (achter de originele tekst).

3 opmerkingen:

 1. Als je altijd je eigen risico opmaakt kun je ook kijken of het mogelijk is om die in termijnen te betalen. Onze verzekering bied de optie om het in 10 termijnen (mer maand) af te rekenen. Is misschien wel zo prettig voor tijdens je proef-pensioen, wat minder schommelingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor de tip. Ik weet niet zeker of ik mijn eigen risico opmaak. Ik hoop van niet. Maar ik reserveer nu wel een klein bedrag per maand om het te kunnen betalen.

   Verwijderen