10 maart 2017

Goedkoop wasmiddel

Vroeger vond ik het verschrikkelijk. Als mijn moeder een vlek zag, bracht ze haar wijsvinger naar haar mond deed er een beetje spuug op (tuf noemden wij dat) en wreef ermee over de vlek. Het ergste vond ik het als de vlek op mijn wang zat. "Pak gewoon een doekje met wat water." dacht ik op een gegeven moment. "Of laat het me gewoon zelf doen." Ik denk dat ze er vrij snel nadat ik dit besef kreeg en dat ook hardop uitte mee is gestopt, want een echt trauma heb ik er niet van. Stichting korrelatie kan zich met serieuze zaken blijven bezig houden.

Pas lang nadat ik bij biologie leerde over enzymen in je speeksel en het verteren van voedsel, bedacht ik dat dat betekent dat de vinger met speeksel misschien wel een beter alternatief is dan het doekje met water. Zou het dan lonen om een wasbolletje tuf op te sparen en dat bij je was te doen? Ieuw, ik vind het een vies idee. En ik denk eigenlijk ook dat je was er niet schoon van wordt. (Mocht je empirisch onderzoek willen doen, ik houd me aanbevolen voor de resultaten. want nieuwsgierig ben ik wel. Let dan wel op de temperatuur: die mag niet hoger worden dan lichaamstemperatuur, dus niet wassen op 40 graden.)

Als je op wikipedia bij speeksel kijkt, zie je bij functies onder andere staan: "antibacteriële activiteit" en "spijsvertering" Die antibacteriële activiteit is fijn bij het wassen, maar er zijn ook ziektes die overleven in je mond en die je juist kunt overbrengen via speeksel.
Spijsvertering is het afbreken van voedsel en zou op die manier helpen, denk ik. Maar het enzym in je speeksel zet zetmeel om in glucose. Dan verandert je zetmeelvlek dus in een glucosevlek. Ik weet niet of je daar blijer van wordt.

Al met al denk ik dat het niet een goed idee is om je kleren met speeksel te wassen. Wel kun je sommige vlekjes ermee verwijderen. Ik probeer het wel eens. Maar alleen als niemand het ziet en als ik het idee heb dat mijn mond redelijk schoon is.
En je schijnt er bloedvlekken mee te kunnen verwijderen, maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Voor de rest koop ik toch nog gewoon wasmiddel, in de aanbieding dat dan weer wel. (Ik weet dat je het ook zelf kunt maken, maar dat vind ik -lui als ik ben- te veel gedoe.)

9 opmerkingen:

 1. Ik herken het verschijnsel van een moeder of partner die met een beetje spuug een vlekje webpoetst. Ik vind het toch niet fris...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. glucose lost redelijk goed op in water, zetmeel een stuk moeilijker. Dus een glucosevlek is fijner dan een zetmeelvlek. Als je water op de vlek doet, dan.
  (zo werkt biotex ook, al doet -ie het meer met eiwitten->losse aminozuren)
  Bij de meeste vlekken is trouwens zetmeel niet het lastigste. Eiwitten zijn vervelend (bloed!), en sommige kleurtjes (die je dan weer wel als verf kunt gebruiken). Ik gebruik altijd een vlekkenwijzer, want juist door de specifieke molekulen van een vlek op de juiste manier te behandelen, gaan veel vlekken best wel goed weg. Zelfs een leeggelopen balpoint op een witte blouse heb ik zo kunnen fixen (weken in melk. Werkte echt!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah kijk, meer info, daar houd ik van. Dus eerst tuf op een zetmeelvlek en dan water?
   Die vlekkenwijzer is een goede tip. Ik zoek heel af en toe op hoe ik een vlek kan verwijderen en ik heb laatst chocoladevlekken met melk verwijderd. Melk is blijkbaar naast goed voor elk, ook heel goed tegen veel vlekken.

   Verwijderen
 3. Haha ik heb geen inhoudelijke reactie, maar het lijkt me supertof om eens een wasbolletje vol te spugen en er een wasje mee te doen.
  En dan niet alleen een test van hoe schoon 't wordt. Ik ben vooral ook benieuwd naar de geur. Ieuw!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nu met mijn verkoudheid zou het een optie zijn haha genoeg speeksel maar sorry..... ga het toch maar niet proberen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jammer dat er nog geen vrijwilliger is opgestaan. Maar het kan nog. Misschien moet ik er zelf een vlog over maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Probeer het eens bij een studentenhuis, die zijn vast wel in voor een experimentje.

  Zelf gebruik ik niet het goedkoopste maar juist een goed ecologisch wasmiddel, en dan nog zuinig doseren. Volgens mij is het wel goedkoper dan het gemiddelde A-merk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vond het altijd heel naar als ik iets op mijn gezicht had en mijn moeder haalde het weg met spuug!

  BeantwoordenVerwijderen