4 september 2017

Bitcoins

Meneer Money Wenkbrauw en ik bellen elkaar bijna nooit. Ook niet als we elkaar wat langer niet zien. “Bellen is voor boodschappen,” zei mijn vader vroeger altijd. En hoewel hij daar niet eens zo streng in was en ik het toen niet met hem eens was, is daar iets van blijven hangen. Whatsapp heeft nooit een dergelijk stempel meegekregen en we appen er dan ook vrolijk op los. De ‘boodschappen’ en serieuze onderwerpen nemen we meteen mee in de app dus daar hoeven we dan meestal ook niet meer over te bellen.

Zo kon het gebeuren, dat ik laatst terwijl ik een paar dagen bij mijn ouders was, wat appjes kreeg over bitcoins:

Toen werd het gesprek even flauw :). Er volgden ook nog wat serieuze appjes, maar uiteindelijk leek het ons beter dit face-to-face te bespreken. Ik had al eerder een keer bitcoinuitleg van Meneer gekregen, maar een mini-opfriscursus over blockchain-technologie, wallets en dergelijke was geen overbodige luxe. En natuurlijk spraken we over waarde(-ontwikkeling), risico, betrouwbaarheid, veiligheid. Voorlopige conclusie is dat we ernaar neigen om wat bitcoins te kopen.

We realiseren ons dat het risico best groot is. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn en als het zo klinkt is het dat meestal ook. En in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst. Maar wie niet waagt, wie niet wint. En bitcoins passen bij ons: we houden van technologie, nieuwe ontwikkelingen en het onderzoeken van alternatieven -ook of misschien wel juist wel- voor zaken die vanzelfsprekend lijken. Ik moet toegeven dat Meneer de technologie beter doorgrondt dan ik, maar het lijkt me voldoende dat een van ons het echt goed snapt.

We laten het nu even bezinken (en hopen dat de koers ondertussen een beetje daalt (zoals dit weekend, jeej) zodat we goed in kunnen kopen als we definitief beslissen om bitcoins-gebruikers te worden).

5 opmerkingen:

  1. Het is een soort piramidespel. Zolang mensen blijven geloven dat het blijft groeien, en inleggen, krijgen de mensen die eerder inlegden winst. Als er ergens een kink in de kabel komt, en je ziet die winst verdampen, dan zul je zien dat het rendement ineens een stuk normaler wordt, of sterk negatief. Natuurlijk kunnen jullie er best een eurootje of tweeduizend aan wagen, maar hopelijk beseffen jullie ook heel goed dat jullie dan flink aan het speculeren zijn met dat geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mocht je het serieus overwegen dan raad ik je aan om de documentaire 'Banking on Bitcoin' te kijken, deze staat nu op netflix. Hierin wordt duidelijk uitgelegd wat het is en hoe het is gegroeid de afgelopen jaren. En je ziet ook de risico's die het met zich mee brengt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat er behoorlijke risico's zitten aan bitcoins realiseren we ons terdege. Het kan misschien flinke winsten opleveren maar ook flinke verliezen.
    Een piramidespel is het echter niet volgens mij. Het is niet zo dat de 'inleg' van nieuwkomers wordt gebruikt om eerdere deelnemers uit te betalen. Je krijgt niks uitbetaald, geen winstuitkering of dividend oid. De bitcoin is een betaalmiddel en wordt meer of minder waard. Het is inderdaad onzeker hoe dit betaalmiddel zich ontwikkelt dus in die zin is het absoluut speculeren.

    Meneer had de docu 'Banking on Bitcoin' al gezien, op mijn lijstje stond hij nog. Ik heb hem vanochtend bekeken en hij geeft een aardig beeld. Een paar minpuntjes aan de docu:
    *ik vind dat er veel aandacht besteed wordt aan het mysterie rond de oprichter, zonder dat uitgelegd wordt waarom het zo belangrijk zou zijn om achter de identiteit te komen.
    *er wordt weinig aandacht besteed aan andere kritiek dan de witwasmogelijkheid.

    Dank voor jullie reacties, geeft mij weer handvatten om er verder over door te denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Doet me denken aan de James Bond film die ik afgelopen weekeinde op televisie zag. Daarin krijgt James in een chinees casino na een gevecht met wat slechterikken een koffertje met geld aangereikt door een bevallige geheim agente. Zijn antwoord: "Zet alles maar op rood".

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Betaalmiddel is niet helemaal het juiste woord voor de bitcoin. Ik ben van mening dat de bitcoin een belegging is, waarvan de werkelijke waarde nihil is. De huidige hausse rond de Bitcoin kan je het beste vergelijken met de tulpenmanie in de 17e eeuw in Nederland. Mensen kopen de bitcoin omdat ze geloven/denken/hopen dat er een andere koper is die er nog meer voor wilt betalen. Totdat er geen kopers meer zijn en de neergang begint.

    BeantwoordenVerwijderen