11 september 2017

Verdienmodel

"En dit is uw verdienmodel?" de man kijkt mij vragend aan. Ik ben verbaasd en moet echt even schakelen.
Ten eerste omdat het niet één van de standaard-vragen is die vandaag tientallen keren gesteld worden, waar ik een standaard-antwoord op heb ("U woont hier?" "Ja, wat een geluk he?" of "Hebt u al die boeken gelezen?" "Ik ben op een derde." enzovoort)
Ten tweede omdat we dit weekend ons huis gratis openstellen in het kader van de Open Monumentendagen. Het kost ons eerder geld omdat het zaterdag nogal koud was en er door de open deur behoorlijk wat warmte van binnen wegvloeide die toch echt een beetje aangevuld moest worden.
Ik 'herstel' snel genoeg om te antwoorden: "Ja, dat klopt, want u mag wel gratis naar binnen, maar naar buiten gaan kost vijf euro."

Toch zet het me wel aan het denken. Ik ben natuurlijk eigenlijk wel op zoek naar een verdienmodel. Ik wil graag wat verdienen met dingen die ik leuk vind. De Open Monumentendagen zijn hartstikke leuk. We krijgen nog steeds veel enthousiaste reacties, en af en toe wat nieuwe informatie over de geschiedenis van het huis. Echt leuk dus, vooral ook omdat het niet elk weekend is. (Ik kan nu vol enthousiasme de vragen beantwoorden, ook al zijn het vaak dezelfde. Ik weet niet of dat lukt als ik ze elk weekend 30 keer moet beantwoorden.)
Entree vragen is geen optie, zou ik ook niet willen. Koffie en thee verkopen ook niet, afgezien van dat ik helemaal geen tijd zou hebben voor het zetten, inschenken en opruimen, heb ik er geen vergunning voor. Maar ik kan natuurlijk wel reclame maken voor bijvoorbeeld mijn blog over ons huis en nog wat andere dingen die ik doe. Ik neem me overigens elk jaar wel voor om visitekaartjes met een link te maken. Het is er tot nu toe niet van gekomen. Dat moet maar eens hogere prioriteit krijgen. Vind ik per slot van rekening ook best leuk: visitekaartjes ontwerpen. Aan de slag, want er komen nog meer evenementen aan.
 

3 opmerkingen:

 1. Je kan altijd een donatie vragen voor de koffie en thee! Heb je ook geen vergunning voor nodig ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha leuke blog!

  Mag je een donatie vragen voor het onderhoud? Die zou je nog eventueel in kunnen zetten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Donaties zijn een optie inderdaad. Koffie en thee nog steeds een praktisch probleem, maar daar wie weet kunnen we daar een oplossing voor verzinnen.
  Moet ik nog wel een drempeltje over met betrekking tot 'geld vragen voor jezelf'. Maar: als je het niet binnen je comfort zone kan vinden, moet je er misschien eens buiten kijken.

  BeantwoordenVerwijderen