29 september 2018

Het brandt

Ik voel me als een kind dat net uit de chocolade-limonadezee is gestapt. Ik zwaai nog even naar de lieve olifant achter het stuur van de trein. Ik houd namelijk van warmte. Elke zomerse dag is een cadeautje. Het waren er uitbundig veel dit jaar en de hitte was hemels. Maar ja. Hoewel het weer nog steeds mooi is, en het uit de wind in de zon nog best lekker is, is het toch echt wel afgelopen met in een shirtje en korte broek op slippers lopen. Als je ergens heengaat, moet je weer bedenken hoe koud het op de terugweg zal zijn, of je extra kleren mee moet nemen. Dat soort dingen.

Dus ik heb mijn muts weer tevoorschijn gehaald en overal in huis slingeren sjaals. De kapstok hangt overvol met jassen, want soms kan dat zomerding (wat je de hele zomer niet gedragen hebt) nog wel en soms heb je toch echt al een warmere of nog warmere nodig. Ik tenminste. Gedoe (een beetje).

Wat ik wel heerlijk vind, is dat de open haarden weer branden. De geur van brandend hout, de roodgloeiende straling. De verwarming hoeft nog niet aan. Ik kan uren kijken naar de choreografie van de vlammen. Het vervelende is dat sommige mensen er last van hebben. Nou is onze schoorsteen vrij hoog dus ik hoop dat dat betekent dat onze rook en daarmee de overlast overwaait. Want ik geniet er zo van, van dat heerlijke knapperende vuurtje.

6 opmerkingen:

 1. Grappig hoe verschillend mensen zijn. Ik haat de zomer en ben dolblij dat de horrorzomer van 2018 voorbij is. Het enige nadeel is dat men weer gaat stoken. Daar hebben we zo veel last van. De stank en de nadelen voor je gezondheid. Het is slechter voor je dan roken. Roken kan je als buitenstaander nu gelukkig ontlopen maar dit niet. Bijna dagelijks moeten wij onze ramen sluiten door de stank. Ik hoop dat je heel selektief stookt! Verder lees ik je blog graag! Misty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik het schreef dacht ik nog "Zou ik het wel schrijven, want iedereen houdt toch van warmte." Zo zie je maar hoe verschillend mensen kunnen zijn inderdaad. Ik kan me trouwens wel voorstellen dat het afgelopen zomer voor veel mensen wat té warm was.
   We stoken in ieder geval niet als het windstil is, en verder proberen we ook zo goed mogelijk te stoken (geen geverfd of verlijmd hout, goede zuurstoftoevoer voor volledige verbranding, ...)

   Verwijderen
 2. Ik vind de afwisselingen van seizoenen heerlijk. Na een warme zomer, is de herfst welkom. Kaarsjes aan (ons equivalent voor een open haard ;) ), legpuzzel op tafel, lekker lezen... Maar net zo gelukkig wordt ik ervan als er na de winter weer nieuw groen te zien is. Weg met al die prullerige kaarsjes, tuindeuren open... Het enige weer waar ik echt een gruwelijke hekel aan heb, is wanneer het in de winter glad is op de weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kneuterige of eigenlijk knusse van de winter vind ik ook een goede 'troost' voor het verdwijnen van de zomer.

   Verwijderen
 3. Inderdaad grappig hoeveel we verschillen. Ik háát de zomer - en met name die heeele lange van 2018 - en ben zo blij dat de warmte nu een poosje verdwijnt. Laat maar komen die herfst, winter. En dan daarna, ja, het voorjaar. Genieten van het lentezonnetje en alles dat weer tot leven komt. Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan is het dit weekend nog even doorbijten voor jou en het heeft al zo lang geduurd. Maar hij komt echt wel de herfst. Geniet ervan!

   Verwijderen