30 september 2018

Afloscampagne banken

"Bedoelt u afvalcampagne?" vroeg Google me. Nee, ik was op zoek naar het nieuwsbericht over de afloscampagne die de banken gestart zijn. Ik denk dat het best een goede zaak is hoor die campagne. Prima om mensen ervan bewust te maken dat de aflosvrije hypotheek die ze hebben ooit afgelost moet worden. En nog wat meer van die dingen.

Toch kan ik niet nalaten om te denken "What's in it for them?" Waarom komen de banken nu met deze campagne? Zou de rente omhoog gaan?

5 opmerkingen:

 1. Ik vraag het me ook af! Misschien omdat de overheid er zo op hamert dat banken in het verleden zo gebrekkig zijn geweest in die communicatie, en dat ze denken: laten we maar snel aankaarten hoe het zit. Misschien?

  Zelf hebben wij een hypotheek bij ING en kwam er een aantal maanden lang bij het inloggen steeds te staan: u heeft nog xxxx aflossingsvrije hypotheek. Als u niet gaat aflossen dan …
  Confronterend lijkt me, voor mensen die er niks aan deden. Mits ze inlogden natuurlijk ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vanwege de zorgplicht die banken hebben: ze moeten je goed en juist informeren over de producten die ze verkopen en dat hebben ze nog wel eens nagelaten denk ik... Om claims te voorkomen nu deze campagne schat ik in.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is idd wel frappant, na al die jaren dat ze het de mensen juist opdrongen en als het ei van columbus werd verkocht, nu deze campagne.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De aflossingsvrije hypotheek was ongekend populair in de jaren negentig. De eerste grote groep van aflopende aflossingsvrije hypotheken komt er dus de komende jaren aan. Dit zal ongetwijfeld problemen geven bij de mensen die nooit extra hebben afgelost. De banken zien dat nu ook aankomen en willen er (rijkelijk laat) nog wat aan proberen te doen. Onrust onder een grote groep mensen is nooit goed voor de banken en de economie. Vooral niet als op dat moment om welke reden dan ook de prijzen van huizen lager zijn dan nu. Misty

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja, ik vraag me echt af of er mensen zijn die dachten dat ze de hypotheek niet moesten aflossen.
  Zo van hier heb je de sleutels van een huis en je bataald gedurende 30 jaar rente (krijg je ook nog terug van vadertje staat) en na 30 jaar ga je een keer klagen dat je ineens moet aflossen.
  Dromen zijn bedrog, maar zijn er echt mensen die zo naief waren/zijn?

  Denk dat de mensen die dit dachten zich niets aantrekken van de campagnes van de banken/overheid.

  Kortom in mijn beleving is een dergelijke actie onzin.

  Voor de paar procent die in sprookjes geloofde is er best wel wat te regelen. Dit omdat in de jaren 90 de huizenprijzen in guldens nog lager waren als nu zijn in euries.
  Dus waarde van de woning is hoger dan de hypotheek en dan is ook het salaris bijna verdubbeld (inflatie 74% van 1990 t/m heden).

  Kortom een nieuwe hypotheek afsluiten, met aflossing en helaas nog maximaal 10 jaar renteaftrek (ivm max. 30 jaar aftrekbaarheid vanaf 2001).

  Keep up dreaming.

  BeantwoordenVerwijderen