28 september 2018

Schenken

Zoals gezegd ga ik volgende week met mijn vader naar een avond over schenken en erven. Gisteren deelde ik mijn voorbereiding over het onderwerp erven. Vandaag schenken.

Mijn ouders geven hun geld liever aan ons dan aan de overheid. Dus met die insteek ben ik erin gedoken. 

'Gewone' schenking

Een schenking van je ouders is tot €5.363 per jaar vrijgesteld van belasting. Als ouders meer willen schenken, kan dat wel maar dan moet er over het bedrag wat boven de €5.363 uitkomt 10% belasting betaald worden.
Een schenking van je opa en oma is tot €2.147 per jaar vrijgesteld van belasting. Als opa en oma meer willen schenken, kan dat wel maar dan moet er over het bedrag wat boven de €2.147 uitkomt 18% belasting betaald worden.
Deze percentages zijn gelijk aan de percentages van de erfbelasting. De bedragen worden elk jaar opnieuw vastgesteld.
Deze schenking hoeft niet vastgelegd te worden.

Schenking op papier

Met een schenking op papier kun je besparen op de erfbelasting en op de eigen bijdrage bij opname in een zorginstelling.
Bij een schenking op papier leggen de ouders vast dat ze hun kind een bedrag schuldig zijn. Er wordt ook vastgelegd wanneer het bedrag opeisbaar is, meestal is dat na het overlijden van de ouders. Het bedrag valt tzt niet onder de erfenis, er hoeft dan dus geen erfbelasting over betaald te worden.
Ouders maken het bedrag niet over naar hun kind, ze verklaren immers dat ze het schuldig zijn. Het kind heeft een vordering op de ouders gekregen. De ouders moeten hierover jaarlijks minimaal 6% rente betalen. Deze rente wordt niet gezien als een schenking. De rente moet wél écht betaald worden, anders telt de belastingdienst het bedrag van de schenking toch mee bij de erfenis.
De schenking zelf wordt natuurlijk als schenking gezien dus als je geen belasting wil betalen, moet het bedrag dat geschonken wordt op papier onder de €5.363 blijven. Je kunt dit elk jaar doen.

Voordelen

De voordelen van schenken op papier zijn:

 • Ouders kunnen nog zelf over hun geld beschikken.
 • Het bedrag van de erfenis neemt af dus er hoeft minder erfbelasting betaald te worden.
 • De kinderen krijgen de rente en daarover hoeft geen schenkbelasting betaald te worden.
 • Het vermogen van de ouders daalt formeel en daar wordt naar gekeken bij het vaststellen van de eigen bijdrage bij opname in een zorginstelling.

Notaris

Een schenking op papier moet via de notaris geregeld worden, anders is later alsnog erfbelasting verschuldigd over de vordering én de jaarlijkse rentebetalingen. Ik kwam ergens tegen dat er een uitzondering zou zijn op deze regel. Nou ben ik niet zo'n fan van notarissen dus dat heb ik meteen even gecheckt. Het lijkt erop dat het zonder notaris kan als de ouders de schuld ook werkelijk afbetalen op een gegeven moment. Om geen erfbelasting te hoeven te betalen moet dit terugbetalen dan wel 180 dagen voor het overlijden gebeuren. Het lijkt me lastig plannen, maar ik kan op de avond even vragen in welke situatie dit handig kan zijn.
Wat ik in ieder geval ga vragen is:
- of het rentepercentage aangepast moet worden als de belastingdienst het aanpast.
- of de ontvangen rente door de kinderen opgegeven moet worden als inkomsten.

Kosten

Ik heb meteen maar even gezocht naar de goedkoopste notaris en het lijkt erop dat dat via doehetzelfnotaris.nl is. Daar kost het €229,95. Als je het meerdere jaren achter elkaar wil doen, zijn de aktes voor de vervolgjaren goedkoper via deze site. Ik heb dit niet uitgebreid gecheckt en ik heb ook geen ervaring met de site.
Gelukkig zijn deze kosten eenmalig per schenking, terwijl je wel elk jaar rente krijgt.

Herroepelijk schenken

Ouders kunnen ook 'herroepelijk schenken'. Hierbij leggen ze nadrukkelijk vast dat zij de schenking ongedaan kunnen maken. Zij leggen vast wanneer ze de schenking kunnen terugdraaien.
Het kan zijn dat je van een schenking af wil. Bijvoorbeeld als:

 • ineens dure zorg voor de ouders nodig is.
 • het kind in de bijstand terechtkomt. In dat geval zou hij zijn eigen vermogen - en dus de schenking - moeten opmaken voor hij bijstand krijgt.
 • het kind zijn geld aan zaken besteedt waar je niet achter staat.

De herroepelijke schenking moet natuurlijk vastgelegd worden. Dit hoeft niet per se bij een notaris, maar als je het zelf doet moet het wel heel zorgvuldig gebeuren.

Uitlenen

Ouders kunnen ook een bedrag uitlenen aan de kinderen. Omdat het een lening is en geen gift hoeft er geen schenkbelasting over betaald te worden. Het bedrag is dus niet aan een maximum gebonden. Vervolgens kunnen de ouders elk jaar een deel van de lening kwijtschelden. Dit is dan wel een gift en het jaarlijkse bedrag moet onder de €5.363 blijven om belasting te voorkomen.
Ik heb het verder niet uitgezocht want ik denk dat dit voor ons niet zo'n interessante optie is, maar ik denk dat de kinderen hiervoor wel rente moeten betalen aan de ouders, omdat de belastingdienst de lening anders mogelijk als een schenking ziet.

Voor dit onderzoekje heb ik onder andere gebruik gemaakt van de sites van de consumentenbond, de belastingdienst en schenkenoppapier.

4 opmerkingen:

 1. Mooie uiteenzetting! Schenken op papier heeft ook nadelen: hoewel je het geld niet in bezit hebt, moet je wel vermogensrendementsheffing betalen. Gelukkig kunnen je ouders de rente weer aftrekken van de beasting. Kortom, een hoop gedoe, daarom is het erfstelsel een paar jaar geleden op de schop gegaan om al deze regelingen minder populair te maken. Als je bedenkt dat je bij het overlijden met legaten ongeveer 20.000 per persoon vrij kan schenken, en over het restant betaal je 10% belasting voor kinderen, dan valt de erfbelasting dus best wel mee, en zie ik weinig meerwaarde in op papier schenken.
  Zie ook: hier

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed om jouw stukje ook weer even te lezen.
   De vermogensrendementsheffing moeten de ouders anders betalen. Dus op het totale uiteindelijke plaatje maakt het denk ik niets uit. Of maak ik een denkfout? Maar dat het best een gedoe is, ben ik met je eens.
   Naast het erfbelastingvoordeel is schenken op papier ook gunstiger voor de eigen bijdrage bij opname in een zorginstelling (even kort door de bocht geformuleerd).

   Verwijderen
 2. Er is nog een schenkingsregel, waarschijnlijk voor jullie niet interessant, maar voor de volledigheid noem ik hem even.

  Ouders schenken voor de woning of hypotheek

  Ouders mogen jaarlijks een beperkt bedrag belastingvrij schenken aan hun kind. Bij een schenking die wordt gebruikt voor de woning is deze schenkingsvrijstelling ruimer. In 2018 mogen ouders eenmalig tot € 100.800,- belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning.

  Voor de vrijstelling moet de begunstigde tussen 18 en 40 jaar jaar oud zijn. De schenkingsvrijstelling geldt ook voor het aflossen van de hypotheek, het opvangen van een restschuld of onderhoud en verbetering van de woning.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, mijn zus en ik zijn allebei 40+ dus voor ons niet interessant. Wel een goede aanvulling idd.

   Verwijderen