17 september 2018

Hij heeft het geflikt!

Meneer Money Wenkbrauw is financieel onafhankelijk.Nog geen jaar geleden besloot hij er serieus mee aan de slag te gaan. Zaterdagavond, terwijl we bij mijn ouders een tv-programma zaten te kijken dat niet al zijn aandacht nodig had, kwam Meneer ineens tot de conclusie dat hij financieel onafhankelijk is.
Zijn aandacht verdelende tussen de tv en zijn telefoon, had hij een foutje ontdekt in het excel-sheet waarin hij het allemaal bijhoudt. Toen hij dat gecorrigeerd had, kleurde de balk van zijn passieve inkomen groen. Hij had geprogrammeerd dat dat zou gebeuren als zijn passieve inkomen hoger was dan zijn uitgaven.

Het was een beetje een vreemd moment, want we zaten natuurlijk ook met elkaar een programma te kijken en vooral te becommentariëren: "Rare jurk heeft ze aan." "Is zij van K3?" "Nou het is niet mijn favoriet." Dat soort heerlijke zaterdagavond-zonder-diepgang-dingen, en dan ineens: "Ik ben financieel onafhankelijk."

Hoe heeft hij dat bereikt? 

Het belangrijkste antwoord is: door met zichzelf aan de slag te gaan. Door zich grondig te verdiepen in:

 • hoe de wereld van het geld werkt, 
 • hoe anderen financieel onafhankelijk werden, 
 • hoe anderen rijk werden.

Hij heeft afgekeken, geleerd, geïnvesteerd in kennis. Hij stond open voor leermeesters die op het eerste gezicht misschien niet zo goed bij hem pasten. Hij bleef kritisch nadenken over wat hij leerde en ging er concreet en nauwgezet mee aan de slag.

Volgt Mevrouw?

Ja. Waarschijnlijk. Want ook ik ben me al een tijdje aan het verdiepen. Maar het zal niet zo snel gaan als bij Meneer. Want hoewel we er allebei echt van overtuigd zijn dat het verdiepen werkt en dat ik dat ook kan, loopt het proces voor mij anders.
Ten eerste omdat Meneer een vliegende start kon maken omdat hij al een aardig kapitaal had. Hij had het alleen nog niet op de juiste manier ingezet.
Ten tweede omdat wat je doet wel bij je moet passen. Openstaan voor lessen die niet bij je lijken te passen is een aanrader. Pas als je de les begrijpt, kun je namelijk beslissen of het iets voor jou is. Soms is het antwoord 'ja' en kun je ermee aan de slag, soms is het antwoord 'nee', en dan zoek je met die uitgebouwde kennis een andere methode. Niet overal waar het antwoord voor Meneer 'ja' was, is het dat voor mij ook.
Ten derde: focus. Ik vind de wereld van het geld best interessant. Maar ik vind een heleboel andere dingen minstens zo interessant. Ik stort me regelmatig op projecten van verschillende omvang en vergeet dan even de rest. Meneer heeft zich de afgelopen tijd behoorlijk gefocust op het verhogen van zijn passieve inkomen. Ook als hij er even geen zin in had, ging hij toch door onder het mom van: zodra dit gelukt is, heb ik tijd genoeg om te doen waar ik zin in heb. Daar is hij heel sterk in, ik wat minder. Maar goed voorbeeld doet vast goed volgen.

8 opmerkingen:

 1. Lijkt me een heel bijzonder moment als je ineens beseft dat je het punt waarop je FI bent, bereikt hebt. Gefeliciteerd met Meneer en succes met het volgen van het goede voorbeeld :).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, en daarom was het zo raar dat het was terwijl we tv aan het kijken waren :)
   Ik doe m'n best.

   Verwijderen
 2. Wat goed van je man zeg. Zo'n voorbeeld naast je werkt vast inspirerend : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik heb er helemaal weer zin in om het wat serieuzer aan te pakken.

   Verwijderen
 3. Knap hoor. Het klinkt alsof het opeens een verrassing was.
  Doen jullie alles zo 'gescheiden' qua financiën dat jij er dus geen enkel voordeel van hebt?
  Wat ben jij zelf van plan hiermee te gaan doen? Zelfde aanpak volgen of toch anders? Ben benieuwd, groetjes M!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij wist dat het eraan zat te komen, maar hij dacht dat hij er nog een paar stapjes vanaf was. Dus het was een verrassing dat het al zover is.
   We houden onze financiën behoorlijk gescheiden. Dus direct financieel voordeel heb ik er niet van. Wat op termijn wel zou kunnen is dat Meneer meer bij gaat dragen aan de gezamenlijke rekening. Dat deden we altijd naar rato van ons salaris, maar nu we beiden geen salaris hebben doen we het fiftyfifty. Als hij meer passief inkomen gaat verwerven, en dat is het plan, dan zal zijn bijdrage groter worden. Maar als het goed is, stijgt mijn (passieve) inkomen ook want ik heb hierdoor wel weer een boost gekregen. Ik ga van zijn aanpak overnemen wat bij mij past en wat bij mij kan.

   Verwijderen
 4. Wauw. Super fijn. Hoe lang is zijn weg geweest? En waaruit bestaat zijn passieve inkomen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ligt er een beetje aan hoe je het bekijkt. Als je telt vanaf het moment dat hij zich voornam om financieel onafhankelijk te worden dan is het ongeveer tien maanden.

   Maar hij kon een vliegende start maken onder meer omdat hij ooit een bedrijf(je) heeft gehad en dat redelijk goed heeft kunnen verkopen. Dat bedrijf startte zo'n twaalf jaar geleden.

   Het belangrijkste deel van zijn passieve inkomen komt uit de flat die hij verhuurt.

   Verwijderen