2 maart 2020

Vijfentwintig procent winst in een maand

Een paar weken geleden kocht Meneer Money Wenkbrauw aandelen Audi. Hij had er al een tijdje aan gerekend en zijn conclusie was dat ze behoorlijk ondergewaardeerd waren.

Administratie

Dit weekend werkte hij zijn financiële administratie bij. Daar is hij altijd wel even mee bezig, omdat hij hij het leuk vindt en nog aan het leren en optimaliseren is. De excelsheets met automatisch rood en groen kleurende cellen vliegen over zijn scherm. Hij checkt allerlei sites en vult met die informatie zijn sheets.

Verkeerde waarde

Op een gegeven moment hoorde ik hem zeggen: "Hee dat is raar. Ze hebben hier een verkeerde waarde staan. Dat is ook slordig."
Een uur later vroeg hij me of ik nog wist dat hij dat had gezegd.
"Natuurlijk schat, ik vergeet nooit iets wat jij zegt." ;)

Vijfentwintig procent

Nou, het klopte niet. Dat wat hij gezegd had. De waarde klopte wel. Zijn aandelen Audi waren maar liefst 25% in waarde gestegen. Blijde verwarring. Wat nu? Moest hij hier iets mee? Eerst maar eens even googelen wat de reden kan zijn.

Audi gaat van de beurs

Ah, Volkswagen heeft aangekondigd Audi van de beurs te halen. Meneer wist al wel dat er maar heel weinig aandelen op de vrije markt waren. 99% was al in handen van Volkswagen. Het is dus niet zo'n grote stap, maar blijkbaar genoeg om het aandeel flink te laten stijgen.

Dag lange termijn

Meneer Money Wenkbrauw had deze aandelen gekocht voor de lange termijn. Maar dat is nu dus sowieso geen optie meer. Binnenkort worden alle aandelen opgekocht door Volkswagen; je kunt er niet voor kiezen ze dan niet te verkopen. Ik wist eigenlijk niet dat dat kon.

Speculeren

We hebben even zitten sparren over wat er nu zou gebeuren. Zou de koers verder stijgen, of misschien weer inzakken? Wat te doen? Wachten, verkopen, bijkopen?
Meneer was er al snel uit: "Alles wat er nu gebeurt, is nieuw voor mij en ik kan mijn verwachtingen  eigenlijk niet onderbouwen. Dat betekent dat het speculeren is, en dat wil ik niet. Ze staan nu op een mooie winst. Ik verkoop mijn aandelen."

Nieuwe aandelen uitzoeken

Meneer is natuurlijk heel blij met dit resultaat. Een tikje teleurgesteld is hij ook wel. Dit waren bijna de eerste individuele aandelen die hij kocht. Hij had ze met zorg uitgezocht voor de lange termijn. Nu moet hij weer nieuwe uitzoeken. Ha! Daar slaat het tikje teleurstelling al weer om in enthousiasme. Hij mag een nieuw aandeel uitzoeken. Terug naar de excelsheets, gewapend met nieuwe kennis.

3 opmerkingen:

  1. Ik ben helemaal niet goed met dit soort dingen, maar begrijp ik goed dat hij ze nu met 25% winst kan verkopen dan?

    BeantwoordenVerwijderen