3 mei 2020

Bezuinigen met boeken

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar vandaag hielden we een boekverbranding. Waar zal ik eens beginnen met de uitleg?

Boekverbranding om te besparen
Boekverbranding

1. Het hout is op

We halen het hout voor de open haard altijd bij mijn ouders. Tja, die wonen 130 km verderop en daar komen we niet zo vaak de laatste tijd, omdat we toch niet naar binnen mogen. We zijn er nog wel een keer geweest, maar toen zat de auto vol met spullen voor het kamperen in de tuin daar met onze logeetjes en dat moest ook allemaal weer mee terug.

2. Het was vanmiddag net een beetje koud

Vanochtend scheen de zon binnen en was het heerlijk. 's Middags schijnt de zon hier niet naar binnen (wel op onze zonnepanelen, ook fijn!) en vanmiddag werd het daardoor een beetje koud. Ik had al een extra laagje aan gedaan, maar het was nog steeds koud.

3. Ik krijg heel vaak boeken

Ik vind het echt super om boeken te krijgen. Ik houd van boeken en lezen en ben niet al te kieskeurig. Dat betekent dat ik lang niet genoeg tijd heb om alle boeken te lezen die me wel wat lijken (tenzij ik 500 word). Boeken die me niks lijken ga ik dus ook echt niet lezen of in mijn boekenkast zetten. Ze krijgen een andere goede bestemming (marktplaats, kringloop) of ik gooi ze weg (als ik denk dat ze er ook bij de kringloop niet op zitten te wachten). Ik meld dat altijd als ik boeken krijg.

4. We zijn nieuwsgierig

Ik heb nog nooit een boekverbranding gezien. Meneer ook niet. Branden boeken eigenlijk wel? We hebben wel eens gehoord dat de roemruchte boekverbrandingen vaak flopten omdat boeken helemaal niet zo goed branden. We zijn nou eenmaal nieuwsgierig en houden wel van een experimentje.

Boekverbranding in plaats van de verwarming

Vanmiddag werd het dus koud en ik had nog een doos boeken in de weg staan die weg mochten of eigenlijk nog weggegooid moesten worden. Denk aan titels als 'Ziekenhuisgeheimen' en 'Als de rozen weer bloeien'. In plaats van de verwarming aan te zetten, maakten we de open haard aan met die boeken.

Behaaglijk akelig

Het ging beter dan verwacht - wel veel as want een boek is nou eenmaal geen hout meer - en voelde best behaaglijk. Het zag er alleen akelig uit. Hoezeer ik die boeken ook echt niet wil lezen en hoezeer ik ook weet dat er stapels en stapels van dit soort boeken bij de kringloop liggen, de boekverbranding voelde  barbaars. Het is ook niet zo best om papier op te stoken, geloof ik. We zullen het nooit meer doen.

Eendagsvliegen

Maar vanmiddag hebben we wel weer wat gas uitgespaard en een tripje naar de papierbak. Bovendien hebben we weer wat geleerd (dat het kan, maar dat we het niet willen). Je kunt beter investeren in leerzame boeken, maar dit waren toch maar liefst drie eendagsvliegen in één klap.

1 opmerking:

  1. Oeh, het doet mij ook wel een beetje pijn om te lezen... boeken verbranden.

    BeantwoordenVerwijderen