17 mei 2020

Leren investeren - de regels van ons spel

Doel van het spel

Het belangrijkste doel van het spel is: Leren over investeren.

Opzet

Er is een speelgoedhuis waarin geïnvesteerd kan worden met echt geld. De speelgoedfiguren die erin wonen betalen huur in echt geld. Hoe meer er is geïnvesteerd in het huis, hoe meer huur het oplevert.

Regels en verloop van het spel

 • Je mag investeren met geld van hier. Dus niet thuis je spaarpot stukslaan en dat hier investeren.
 • Je krijgt 30% rendement.*
 • Je mag zelf weten wat je met het rendement doet. Als het maar legaal is en bij je leeftijd past.
 • Je mag je investering verkopen, maar dat kan alleen in 2 stappen: je kondigt het aan en de volgende keer dat je komt, mag je verkopen. Er vindt geen waardeontwikkeling plaats.
 • Het spel stopt op je 18e**.

Rendement onbekend

Vooraf: de kinderen hebben nog geen idee van dit percentage. Omdat de intervallen waarmee ze hier komen erg verschillen hebben ze ook nog geen logica kunnen ontdekken in de bedragen die ze krijgen. Alleen dat degene die meer geïnvesteerd heeft, meer krijgt.

*Rendement: 50% - 30% - ?%

We zijn een beetje zoekende naar wat het rendement zou moeten zijn. We hebben met dit percentage geschoven en gaan er nog mee schuiven. We zijn van 50% (dat was een beetje out of the blue) in het begin naar de huidige 30% gegaan, omdat we het minder onrealistisch wilden maken.

Naar de € 5.000

Binnenkort passen we het rendement weer aan. Inmiddels hebben we namelijk bedacht dat we het mooi zouden vinden als ze rond de € 5.000 uit kunnen komen. Ook willen we naarmate ze ouder worden, het rendement wat realistischer maken, omdat anders het echte investeren zo tegen gaat vallen. Maar de boodschap dat investeren steeds meer oplevert, moet wel overeind blijven.

Groei leren investeren voor kinderen

Rekenen

We gaan er nog even aan rekenen en bedenken hoe we het precies willen doen, waarbij we in ieder geval wat ruimte willen laten voor niet investeren (wat betekent dat ze, als ze wel alles investeren, boven die € 5.000 uitkomen).

**Wanneer houdt het op?

We moeten ook wat bedenken voor hun leeftijdsverschil. Als ze allebei tot hun 18e mogen investeren kan Erika anderhalf jaar langer rendement maken. Nou hoeft voor mij niet alles precies eerlijk te zijn, maar dit verschil is te groot. Misschien dat we het middelen, dus doorgaan tot Paul een paar maanden ouder is dan 18 (en Erika logischerwijs een paar maanden jonger).

Schenkbelasting

Terwijl ik deze blogpost typ, realiseer ik me dat we ook rekening moeten houden met schenkbelasting. We zijn wel officieel pleegouder, maar niet fulltime dus de vrijstelling is niet zo hoog. Dat betekent waarschijnlijk dat we het bedrag in tweeën op moeten delen (kijkende naar de huidige regels) of misschien toch nu een rekening op hun naam openen. Daar moeten we nog even in duiken.

Risico

Op het moment zit er geen risico is het spel. Mogelijk dat we dat toevoegen als de kinderen wat ouder zijn. Het maakt het ingewikkelder, maar wel realistischer.

Ontwikkeling

Kortom: het spel is in ontwikkeling. Dat is prima, want zoals het nu is, past het goed bij de leeftijd en interesse van onze logeetjes. Als we voor onszelf eenmaal duidelijk hebben, hoe we het met rendement gaan doen, kunnen we ze dat uitleggen zodra ze er klaar voor zijn. Hetzelfde geldt voor het risico en de einddatum.

2 opmerkingen:

 1. Wat een ontzettend leuk idee! Dit is iets wat ik in mijn achterhoofd hou voor mijn kind later!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! Bij ons was de jongste bijna 7 (jonge leerling dus wel al een tijdje in groep 3 op dat moment) toen we begonnen en dat ging best goed.

  BeantwoordenVerwijderen