24 november 2015

Wachtwoorden - hou het veilig en leuk

Vandaag is het 'Pas-je-password-aan-dag'. (Eigenlijk 'Verander je Wachtworden-dag, een initiatief van Tweakers, maar ik houd van alliteratie) Uit onderzoek blijkt dat veel mensen onveilige wachtwoorden hebben. Namen van kinderen, geboortedagen, overal hetzelfde wachtwoord, of zelfs '123456'.

Een wachtwoord dat makkelijk te raden of te kraken is, kan je een hoop ellende opleveren. Denk aan dingen die een ander namens jou op soical media plaatst. Dat kan grappig lijken, maar het kan vooral ook heel vervelend zijn. Stel dat iemand beledigd wordt uit jouw naam of nog erger.

Als je wachtwoord van een account waarmee je dingen kunt bestellen en betalen, bekend wordt bij kwaadwillenden, kan je dat een hoop geld kosten. Stel dat er met jouw wachtwoord dingen op jouw naam besteld worden met een ander afleveradres en achteraf betaling, dan krijg jij de rekening.

Wachtwoorden zijn dus een serieuze zaak. Maar het leuke is, dat een veilig wachtwoord een lang wachtwoord is. Dat betekent dat je jezelf een leuke of motiverende boodschap kunt geven in je wachtwoord. Het schijnt dat het slim is om er een leestekens en cijfers aan toe te voegen. Als je maar geen opvolgende reeks gebruikt (ook niet naast elkaar op het toetsenbord). Denk aan

 • 'LachenisgeZond2!'
 • '5Pennyforyouthought$'
 • 'MevrouwMoneyWenkbrauwisdeallerbeste999'
 • 'Ikhoudvanjou#alleenvanjou100'
 • 'Smile:)!you'reoncandidcamera7'
 • 'Alsjebitchwilchillenisdatgeenprobleem13'
 • 'Hetisoranjeenhetisonzeker14'
 • '<Staateenmanbijdetramhalte9'

Je merkt het: ik vind het leuk. En nee: hier zit niet een wachtwoord tussen dat ik gebruik.
Ik ben overigens geen veiligheidsexpert, dus als je echt aan de safe side wil zitten, zoek dan even op internet op of ik de goede tips eruit heb gepikt en ze goed heb toegepast. Misschien is het bijvoorbeeld slim om dingen te combineren.

Ik wens jullie in ieder geval veel plezier.

3 opmerkingen:

 1. Oh, ik haat wachtwoorden! Ik vergeet ze altijd, en moet dan steeds nieuwe aanvragen. En die moeten dan anders zijn dan de vorige die ik niet meer weet.... Wat een gedoe.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hebben jullie voor veel dingen zoals nieuwsbrieven en bv kr.idv.t allemaal het zelfde wachtwoord? en voor bank, digid, diverse mijn account een andere of allemaal verschillende. Daar kan ik niet zo goed antwoord op vinden.
  En ligt op opgeslagen (met wachtwoord) er ergens een lijstje met al die WWoorden?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen