25 juli 2016

Brainwave over mijn hypotheekaflossing

Omdat ik besloten had om 80.000 euro van mijn spaargeld in te zetten voor een voorproefje op mijn pensioen in plaats van voor het aflossen van mijn hypotheek, moest er een nieuw aflosplan komen. Dat kwam er. Ik besloot 100 euro per maand van mijn voorproefje-uitkering te reserveren voor aflossing. Dat zou betekenen dat in de vier jaar voorproeftijd die ik heb, ik 4.800 euro zou aflossen. Ik had bedacht dat ik om de vijf maanden een aflossing zou doen, dus steeds als ik 500 euro had gereserveerd. Niet veel, maar beter dan niets zoals ook door lezers van mijn blog werd opgemerkt. Stap voor stap, steen voor steen.

Toen ik net bezig was met geld aan mezelf uitkeren en al mijn reserveringspotjes verhogen, kreeg ik ineens een inzicht: ik kon braaf gaan zitten wachten tot de tijd verstreek en in excel keurig elke maand 100 euro verschuiven naar de 'hypotheekkolom', maar ik kon natuurlijk ook gewoon ineens die 4.800 euro aflossen. Het geld staat toch op mijn spaarrekening.
Dat scheelt rente (ik betaal 2,7% en ik krijg 0,7%) en ik hoef maar één keer een aflossing te doen. Om de bedragen lekker makkelijk te houden, heb ik 5.000 euro overgemaakt. Die 200 euro komt wel ergens vandaan (uit de uitgespaarde rente bijvoorbeeld).

4 opmerkingen:

 1. Dat is wel slim gedaan, nu kun je wat betreft aflossen niet meer onder je plan uit komen. Nou ja, eventueel meer aflossen natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe simpel kan het zijn, o had ik maar 80000

  Goed plan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja dat is ook nog een mooie bijkomstigheid, dat ik er niet meer onderuit kan.
  Voor wat betreft meer aflossen: ik heb nu in mijn hoofd dat als ik volgens mijn voorspelling meer dan vijf jaar vooruit kan, ik ga bekijken wat ik met het 'overschot' ga doen. Ga ik dan beleggen of aflossen of ...? Voorlopig nog niet aan de orde en het is ook maar de vraag of het aan de orde komt. Hoeft ook niet, maar zou wel heel comfortabel zijn :)
  Ik ben al lang blij dat ik die 80k gespaard had en realiseer me dat ik een gelukkig mens ben.

  BeantwoordenVerwijderen