30 maart 2017

All inclusive pensioen

Met mijn voeten in het warme zand en mijn neus in de zon kijk ik naar de blauwe zee en probeer een onderwerp voor een blogpost te bedenken. Eerst gaat vooral door mijn hoofd dat het nogal lastig is om over besparen te bloggen als je op een plek zit waar je omringd wordt door overvloed en ervan kan nemen wat je wil omdat er al voor betaald is.

Vrijheid
Maar dan bedenk ik dat dit blog niet over besparen gaat. Het gaat over vrijheid, financiële vrijheid is slechts een middel om dat te bereiken en besparen is dan weer een middel om dat te bereiken. Het gaat me niet om het besparen, maar om een fijn leven dat redelijk verantwoord is ten opzichte van mijn medemens en onze planeet.

Ideale vakantie
Een vakantie als deze is niet mijn ideale vakantie, maar wel de ideale vakantie voor een deel van mijn familie op dit moment. En het was een familievakantie dus werd het dit, meer dan prima, ook voor mij. Ik kan echt genieten van zon, zee, schelpen, visjes, lekkere dingen, en dat heb ik met volle teugen gedaan.

All inclusive all the time
Doordenkend op mijn cruise-post van begin deze maand, kwam de vraag op of je ook doorlopend all-inclusive-vakanties kan doen. Het antwoord is natuurlijk 'ja', dit valt in de categorie 'alles kan'. Maar dan moet je wel van uitzoeken, regelen en vliegen houden (én van dit soort verblijven). De langste all-inclusive die ik heb kunnen vinden is 30 dagen. De meeste zijn korter. Dat betekent dat je veel op elkaar aansluitende vakanties moet zoeken, en die moeten dan ook nog eens betaalbaar zijn.
De 30-dagen-vakantie die ik vond, kost omgerekend naar een jaar bijna 25.000 euro. Dat is nog net iets goedkoper dan de goedkoopste cruise die ik vond. Ik vond ook kortere vakanties die omgerekend per jaar op 12.500 euro uitkomen, maar dan zit je wel elke twee weken twee keer in een vliegtuig.
Ongetwijfeld kun je regelen dat je langer kunt blijven als je in overleg gaat met de reisorganisatie of de hotels/resorts zelf. Nadeel is dat het waarschijnlijk wel saai wordt, als je lang op dezelfde plek blijft.

Voor later
Gek genoeg heb ik bij het nadenken over cruisen nauwelijks nagedacht over de milieubelasting, terwijl dat nu de hele tijd op mijn netvlies staat. "Al dat vliegen is heel slecht en in die resorts wordt veel verspild." Klopt, maar ik denk dat dat op een cruiseschip niet veel beter is.
Voorlopig zie ik een leven trekkend van resort naar resort sowieso niet zitten, al past het iets beter bij me dan het cruisen omdat je niet hoeft te varen. Misschien dat het ooit zo ver komt dat het me wel wat lijkt, je weet nooit, behoeftes veranderen. Ik hoop dat we tegen die tijd elektrisch kunnen vliegen en dat de resorts heel goed zijn geworden in hun service zonder verspilling of milieubelasting.

5 opmerkingen:

 1. Grappig dat dit goedkoper is!
  Misschien ga ik later wel 3 maanden bij elk kind in huis wonen, en dan in de winter lekker op een cruise ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het in mijn vorige huis wel eens berekend; het was voor mij veel goedkoper om het hele jaar op reis te zijn, dan dat het was om hypotheek (en rente) te betalen. Ik ben wel gehecht aan een vaste plek, dus vakantie vind ik super, maar het hele jaar op vakantie zou voor mij denk te heftig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben je nog steeds op vakantie, mevrouw MW? Ik mis je blogs!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je bent toch niet al met schrijverspensioen gegaan? Ook ik mis je stukjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Mom4life en Anoniem, dankjulliewel voor jullie berichtjes.
  Ik ben niet op vakantie, had gewoon even wat minder zin om te schrijven. Maar het begint weer te borrelen en jullie berichtjes geven me het laatste zetje om er weer even voor te gaan zitten.

  BeantwoordenVerwijderen