4 oktober 2017

Gratis geld

Erik Zwerver laat in zijn boek een vriend aan het woord:

"... de beste manier om eten te krijgen: er eerlijk en ronduit om vragen."

Ik had een foto van de quote gemaakt omdat ik het een mooie aanleiding vond om te bloggen over bedelen. Toen ik ermee aan de slag ging merkte ik dat ik er niet een heel blogje over wilde schrijven.

Fair

Mijn idee over bedelen komt hier op neer: Ja, met bedelen kun je geld of eten verdienen. Maar als het niet noodzakelijk is, vind ik het niet fair. Niet fair tegenover de mensen die het harder nodig hebben en niet fair tegenover de mensen die jou iets geven met het idee dat ze iemand in nood helpen, ook al zijn dat hun aannames en doen ze het vrijwillig. Als je heel eerlijk op je bord schrijft: Ik wil gewoon geld verdienen met bedelen, vanavond ga ik naar huis om te eten en te slapen, zou het nog kunnen. Maar ik weet niet of dat wat oplevert.

Menselijk

In mijn google-zoektoch over bedelen kwam ik een artikel tegen met als titel 'Moet je bedelaars geld geven?' Ik vraag me dat regelmatig af. Ik geef bijna nooit geld aan bedelaars omdat ik denk dat ik ze daar niet mee help. Door ze geld te geven, zou ik ze afhankelijk maken van het bedelen. En dus doe ik het niet. Maar soms roept er een stemmetje: Is het niet andersom? Zijn ze niet al afhankelijk van het bedelen? En: Het is lastig betere plannen dan bedelen bedenken als je honger hebt en als je het gevoel hebt dat je er helemaal alleen voor staat, dat niemand een ander wil helpen. Iemand wat geld geven is ook gewoon aardig, warm, menselijk en geeft beiden een goed gevoel, ook al verhelp je niet meteen alle problemen. Toch doe ik het meestal niet. 

Hengel

Het artikel gaat over onderzoeken waaruit blijkt dat gratis geld arme mensen helpt. Zelfs arme alcoholisten, drugsverslaafden en criminelen blijken gekregen geld uit te geven aan eten, kleren, medicijnen, en het opzetten van nieuwe bedrijfjes. Ik was altijd wel onder de indruk van de wijsheid dat je iemand beter een hengel kunt geven dan een vis. Nu ik dit artikel heb gelezen, realiseer ik me dat dat helemaal van de omstandigheden afhangt. In een woestijn heb je niets aan een hengel. Of minder voor de hand liggend: dat voor iemand die het temperament niet heeft om vissen te vangen een hengel ook niet de beste gift is.

Antwoord op de vraag krijg je overigens niet echt, dat geven ze ruiterlijk toe, maar wel veel andere wijsheid. Dus ik gooi er ter afsluiting nog een quootje in:

Geld is flexibel. Geld is efficiënt. Het leukste aan geld is dat je er dingen mee kunt kopen die je nodig hebt, in plaats van dingen waarvan experts denken dat je ze nodig hebt.

Voor de zekerheid: ik heb geen aandelen in de Correspondent en verdien hier ook niets aan. Ik ben gewoon alleen maar enthousiast en aan het denken gezet.
2 opmerkingen:

  1. Wij gaven geen geld, maar een boterham. Op de stations zag ik helaas vaker bedelaars met ons geld naar de AH-kiosk lopen voor een pak (!) wijn... Dat wilde ik niet stimuleren. 'Heeft u wat geld voor mij?' 'Nee, dat heb ik niet, maar ik heb wel een boterham voor u'. 'Nee, bedankt, ik wil geld...' Hmm, lastig soms hoor...
    Mij is altijd geleerd: Een vriendelijk woord kost niets, maar doet veel. Jarenlang gaven we de bedelaar bij de Dirk wat uit de winkel, ik ben ermee doorgegaan bij de straatkrantverkoopster toen ik getrouwd was en in een andere plaats kwam. Altijd reageerde ze even vriendelijk 'dankoewel' met een lichte buiging... Als ze me door het dorp ziet fietsen 'hoe gaat met oe? En met kindjes?' Ik vind het onverteerbaar hoe hooghartig sommige mensen erlangs kunnen lopen, letterlijk hun gezicht omdraaien als hen vriendelijk gedag wordt gezegd door de verkoopster 'goedemiedààg...' Dan schaam ik me soms voor m'n dorpsgenoten...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een lastig onderwerp vind ik dit. Ik wil mensen altijd heel graag helpen, dus ben ook bereid daar wat voor te geven. Ik heb ook een ervaring zoals hierboven met de mensen die de krantjes verkopen bij de supermarkt. Ik werkte zelf vanaf mijn 16e bij de supermarkt, en gaf toen wel eens wat aan de vrouw die daar stond. Ook wel eens een sigaretje (toen rookte ik nog), maar zij was altijd zo dankbaar en vriendelijk. Dan vind ik het zeker wel waard om met een kleine bijdrage uit jouw portemonnee, die voor de ander best groot is, te doen :)

    Maar soms geef ik ook liever eten dan geld hoor. Het hangt er bij mij ook wel af hoe de persoon overkomt.

    BeantwoordenVerwijderen