9 oktober 2017

Make fun, music and money

"Hoe kun je op een andere manier geld verdienen? Anders dan in m'n oude of daarmee vergelijkbare baan?" Ik denk daar regelmatig over na: 


Ik speel luchtgitaar

Aan muziek kan ik een hoop lol beleven. Ik luister graag naar allerlei verschillende soorten muziek. Sinds er een enthousiaste operazanger een paar huizen verderop woont, die ons af en toe uitnodigt voor een korte voorstelling luister ik ‘zelfs’ met plezier naar opera. Ik luister gewoon, ik zing mee (als er niemand in de buurt is) - zelfs met opera (als er zeker niemand in de buurt is) -, ik dans en speel luchtgitaar (nee, niet bij die opera).

Meneer toetert

Voor mij blijft het bij zingen zonder publiek en bij die luchtgitaar, want echt muzikaal ben ik niet. Ik vind het wel eens jammer. Ik weet dat je ook aan muziek maken voor publiek een hoop lol kunt beleven. Je kunt het zien aan leuke bands (daar spat de energie vanaf) en ik heb het ook gehoord uit betrouwbare bron. Meneer speelt namelijk trompet, in verschillende bands, en híj beweert dat, dat het leuk is (en ja, dat kun je ook aan hém zien).

De economie trekt aan

Je kunt niet alleen plezier beleven aan muziek maken, maar er ook geld mee verdienen. Om er echt een goed belegde boterham mee te verdienen valt niet mee, maar als je een beetje goed bent, moet een leuke bijverdienste wel lukken. Zeker nu de economie weer een beetje aantrekt. Je kunt betaalde optredens regelen op bruiloften, bedrijfsfeesten en festivals of gewoon op straat gaan spelen. Ik dacht dat dat laatste eigenlijk niet mocht. Maar het blijkt op heel veel plekken wel te mogen. Van Meneer weet ik dat je daar best wel wat geld mee kunt verdienen. 
De repetities van zijn studentenbands waren altijd lange avonden waar hij, nou ja laten we zeggen nooit dorstig vandaan kwam (de volgende dag daarentegen …). Toch hoefde hij nooit te betalen voor die repetities. De dirigent (zo serieus was het dan weer wel) en de drankjes werden betaald uit de opbrengsten van optredens. En dan was er nog genoeg over om af en toe een feestje of een dinertje te geven, waar ik dan ook van profiteerde :).

Kan ik er geld mee verdienen?

Toch jammer dat ik vroeger mijn vioollessen, hoewel ik er zelf om gevraagd had, nooit serieus heb genomen. Dan had ik mijn muzikaliteit vast beter ontwikkeld. Maar wacht! We hebben een pianola. Dat is het enige instrument waar ik wel redelijk op kan spelen. Het is namelijk een kwestie van trappen. En fietsen kan ik als de beste (nou ja, gewoon wel redelijk) en dit lijkt daar best op. 
Enige nadeel is dat die pianola binnen staat en niet één, twee, drie buiten waar het publiek is. Het seizoen voor straatmuzikanten is ook een beetje afgelopen. Ik vrees dat hij op het lijstje komt met ideeën-die-best-wel-leuk-zijn-maar-die-ik-uiteindelijk-toch-niet-heb-uitgevoerd, maar ik ga hem wel in mijn achterhoofd houden. En misschien dat ik binnenkort op een regenachtige zondagmiddag als we ons zitten te vervelen, tegen Meneer zeg: “Die pianola hè, kunnen we daar betere wieltjes onder zetten?”

3 opmerkingen:

 1. Het zou leuk zijn als je met je hobby wat extra geld kan verdienen. Ik heb wat dat betreft niet echt talent, dus dan houdt het snel op haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het leek mij leuk om van een zangkoor lid te worden en heb een tweetal koren bezocht. Wat mij echter tegenstond was dat je wekelijks verplicht bent te oefenen, regelmatig moet optreden en dan ook nog een € 40 tot € 90 per jaar lidmaatschap moet betalen. Dat klopt toch eigenlijk niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, hierover heb ik laatst een uitgebreide blog geschreven. Daar staan ontzettend veel tips over hoe je jouw hobby wat kan laten opleveren.
  Sorry dat ik dit hieronder schrijf, dat is niet zo netjes. Maar je bespreekt echt precies het punt waar ik enthousiast over ben. Hobby's zijn voor de leuk en daar hoef je echt geen grote winsten mee te halen. Maar je kan er altijd voor zorgen dat het je geen geld kost.
  Maar zelf ben ik ook niet zo muzikaal als ik zou willen. Mijn broer heeft alle piano diploma's die er te vinden zijn. Zelf heb ik nog niet eens de basis door van mijn ukelele...
  Ach, zodra ik tijd heb ga ik die maar weer in de vingers krijgen. Muziekmaken is inderdaad super leuk!

  BeantwoordenVerwijderen