5 oktober 2017

Op is op

Ik ging winkelen. Of nee, ik ging gericht naar een winkel. Om iets te kopen wat ik nodig had. Het heeft even geduurd voordat ik toegaf dat het nodig had. Maar toen ik van de week nog eens naar de kraag van mijn blauwe bloesje keek, zag ik dat het toch echt niet meer (lang) kon. De puntjes en de rand van de kraag waren wit en gerafeld. Ziet er wel heel vintage uit. Is dat nog hip?


Gesneuvelde bloesjes

De vraag of het hip is, is voor het blauwe bloesje misschien nog interessant maar niet voor het roze bloesje: daar zit een scheur in. En hip of niet, dat wil ik echt niet. Dus moesten er nieuwe bloesjes komen, want ik draag graag en vaak bloesjes, en er zijn er afgelopen periode meer gesneuveld.

Vervangen in plaats van vernieuwen

Het hoort erbij als je niet (meer) met elke modegril meeloopt en niet van elk apparaat elke nieuwe versie die uitkomt meteen moet hebben: dat je dingen moet vervangen omdat ze echt op zijn. Dat merk je als je een tijdje bezig bent. Ik blijk dat lastig te vinden: ik heb mezelf er behoorlijk van doordrongen dat ik geen nieuwe spullen nodig heb, dat ik liever geen geld uitgeef, en dan ‘moet’ het opeens toch. Overigens is dat 'moeten' arbitrair. Er zijn vast mensen die vinden dat je ook met twee bloezen prima kunt overleven. Ik wil dat niet, omdat ik het leuk vind om verschillende kleuren te dragen. Dat is een keuze, net als het ook een keuze is om niet meer elk seizoen nieuwe kleren te kopen. Al die keuzes moeten een plaats krijgen in mijn systeem. 

Stop

Het is trouwens niet zo dat ik me nooit meer laat verleiden tot het kopen van iets leuks. Maar ik had een stop gezet op het kopen van bloezen want die had ik genoeg (meer dan tien). Die stop moest er nu even af. En bijna trok hij andere stops mee. Want toen ik in die kledingzaak stond, zag ik leuke truien en o-wat-een-leuke-broek hangen voor weinig geld. Ik nam de broek mee het pashokje in. Maar daar viel de stop van de broeken weer terug op zijn plek. Ik heb alleen de bloesjes gepast en gekocht.


Sorry Mark, is het toch weer een blogje geworden dat waarschijnlijk meer vrouwen aanspreekt dan mannen, omdat het over kleren gaat (schreef zij ouderwets generaliserend). Maar ik heb nu wel het bruggetje van het specifieke voorbeeld naar het algemene principe expliciet gemaakt. Toch?
Als je dit niet begrijpt, kijk dan even naar de opmerkingen bij dit blogje.

4 opmerkingen:

 1. Ik merk dat ik het ook lastig vind om geld uit te geven aan noodzakelijke dingen, nu ik zo veel aan het sparen ben. Ik laat dat geld dan liever op de rekening staan. Kleren gaan me tot nu toe goed af. Al zijn mijn laarsjes wel stuk aan het gaan, maar ik hoop dat dat nog gemaakt kan worden bij de schoenmaker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik herken het principe dat als je de rem er eenmaal af hebt, het soms lastig is om hem er weer op te krijgen. Goed van je dat je verder niets gekocht hebt.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik koop alleen nog maar in de kringloop (muv ondergoed, sokken en panties). Je moet wat vaker gaan en bestand zijn tegen elk leuk ding wat je tegen komt kopen, dus net als jij, gericht winkelen, maar het is echt supervoordelig. De kleding daar wordt steeds beter, soms zelfs nieuw met het kaartje er nog aan.

  BeantwoordenVerwijderen