3 oktober 2017

Heb ik dood kapitaal?

In mijn vorige blogje stel ik zonder onderbouwing dat ik geen dood geld heb. Ik vond het nog wel leuk om dat even te onderbouwen volgens de redeneringen in dat blogje. Het is een beetje een rommelig stukje geworden, excuses aan de lezers. Ik heb ervoor gekozen om het toch te publiceren om mijn gedachtengang vast te leggen. Het is een tussendoortje.

De redenering van Erik Zwerver

De afgelopen 9 maanden heb ik gemiddeld 1.225 euro per maand uitgegeven (dat is minder dan verwacht, jippie).
Als ik als afgebakende periode (de vier weken van Erik) de tijd tot mijn pensioenleeftijd kies, heb ik nog 341 maanden te gaan. 1.225 x 341 = €417.725,-. Hè, dat heb ik niet, geen dood kapitaal dus.

Als ik als afgebakende periode de tijd tot het geplande einde van mijn voorproefpensioen kies, dan heb ik nog 36 maanden te gaan. 1.225 x 36 = € 44.100. Daar zou ik dan naar analogie van Eriks reserves, de ene dollar, nog 45% bij op moeten tellen, dan kom ik op €63.945. Dat heb ik wel, dan heb ik zelfs nog €2.873,- over. Een beetje dood geld dus. Maar ik wil dat geld graag gebruiken om mijn voorproefpensioen te kunnen verlengen. Dus echt dood geld is het niet.

De redenering van Mr. Money Mustache

Dit is heel simpel. Het houdt bij de eerste zin al op: ik heb op het moment geen inkomen, daar blijft dus ook niets van over. Ook hier zou ik kunnen rekenen met de bedragen die ik heb gebruikt toen ik mijn voorproefpensioen plande. Ik rekende erop dat ik mezelf elke maand €1.450 moest uitkeren (even zonder de inflatie). Dan blijft er nu elke maand 225 euro over om te investeren.

Hmm, als ik er zo mee bezig ben, spelen er twee dingen door mijn hoofd:
 1. Ik zou de excelsheet van mijn voorproefstand weer eens goed bij moeten werken.
 2. Wil ik echt niet een deel van wat ik overhoud (ten opzichte van mijn oorspronkelijke planning) gebruiken om af te lossen of te investeren?
Dit is echt even hardop denkend, dus minder doorgedacht dan de dingen die ik normaal blog (wat ook niet altijd allemaal 100% uitgekristalliseerd is, maar dit is wel de minst uitgekristalliseerde tot nu toe, denk ik.) 

7 opmerkingen:

 1. Ook wel eens fijn om gewoon je gedachten de vrije loop te kunnen laten gaan, terwijl je ze van je afschrijft. Het is al een fijne realisatie dat je maandelijks best een flink bedrag overhoudt, lijkt me! Is er dus wat ruimte om de periode te verlengen of iets anders mee te doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, dat is gewoon fijn, en die óf daar zit het hem in. :) Komt wel uiteindelijk. Het is een luxe-dilemma.

   Verwijderen
 2. Tja, wat IK zou doen als ik in je plaats was: proberen zo lang mogelijk te genieten van je voorproefpensioen. Dus zorgen dat je zo lang mogelijk thuis kan blijven, al dan niet parttime op het einde.
  Ik weet niet hoe het zit met je hypotheek, maar ik ga er nu even van uit dat je een annuiteitshypotheek hebt, en dat je op het einde van de looptijd alles hebt afgelost.
  Dan zou ik niet méér aflossen dan strikt noodzakelijk is.
  Ik zou gewoon doorgaan met leven zoals nu, proberen die 1225€ nog een tijdje vol te houden als maandelijkse uitgaven en met de 'overschot', die 225€ per maand zou ik ook niet beginnen investeren, dat geld heb je immers nodig om je voorproef zo lang mogelijk te laten duren.
  Verder zou ik als ik jou was erover denken om vb via airbnb af en toe een kamer te verhuren ofzo. Jullie wonen toch in een mooi monument dacht ik? Met een paar dagen verhuur per maand kan je ook weer een hele poos verder met je pré-pensioen.
  But thats just my two pennies of thought :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je gedachten. Mijn hypotheek is aflossingsvrij. Met m'n huidige aflostempo ben ik over 40 jaar klaar; laag tempo, lage maandlasten, wel lang.
   Airbnb gaat wel eens door mijn hoofd. Obstakel is vooralsnog dat onze ene douche weinig privacy biedt en de andere weinig comfort. Dat laatste is misschien een kwestie van goed verwachtingenmanagement, want het is nou ook weer niet zo erg. Airbnb-optie is zojuist weer een beetje gestegen op het lijstje.

   Verwijderen
 3. Misschien kun je die 2800€ investeren zodat je nog wat meer eruit haalt? (Ik weet er verder niks van dus..geen tips)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoel zodat je het uiteindelijk kan gebruiken voor verlening van je proefpensioen.

   Verwijderen
  2. Dat is op zich een idee, behalve dan dat een investeringsperiode van drie jaar wat kort is (voor wat ik ervan weet, een heel klein beetje), maar toch het overdenken waard.

   Verwijderen