8 oktober 2017

Oom Dagobert

Een onzinnig zondagmiddagblogje. Morgen weer serieuzer. Beloofd.

Rijk

“Waren lullie rijk voor lullie dit huis kochten?” vraagt een neefje. “Tja, wat is rijk, dat is best wel moeilijk” begin ik, terwijl ik snel probeer te bedenken wat een goed antwoord zou zijn. Zijn broertje verduidelijkt de vraag: “Zo rijk als oom Dagobert?” “Je bedoelt dat we konden zwemmen in het geld?” vraagt Meneer. “Dat zwemt helemaal niet zo lekker, dus toen hebben we er maar een leuk huis van gekocht.”

Zondagmiddagonderzoekje

Daarna heb ik een vrij nutteloos onderzoekje gedaan, gewoon omdat het zondagmiddag was:
Ik heb al het kleingeld dat ik zonder al te veel moeite kon vinden in een maatbeker gegooid. Het waren 69 muntjes. Dat resulteerde in €28,05 in ongeveer 0,1 liter. Zwemmen in het geld

Uit een snelle google-actie en wat vermenigvuldigingen haalde ik dat in een bad 120 liter gaat, en in een klein zwembad waar je nog net in kunt zwemmen 45.000 liter. 
Badderen in muntgeld zou dus ongeveer €33.660,- kosten en zwemmen €12.500.000,- als mijn verzameling muntgeld representatief zou zijn.

Zwemmen in stuivers

Stel dat als het alleen stuivers waren geweest, stel dat er dan 100 in 0,1 liter zouden passen. Dan heb je ongeveer (héél ongeveer) €6.000,- aan 5-centmunten nodig om te badderen en ongeveer (ook héél ongeveer) €2.240.000,- om te zwemmen. En je moet heel sterk zijn, onmogelijk sterk volgens mij. Maar toch leuk om te weten, vind ik tenminste.4 opmerkingen:

 1. Wat een leuk idee om dit uit te rekenen. Zelfs met muntjes van 5 cent heb je dus nog een vermogen nodig om te zwemmen in het geld. Alhoewel een duik me toch vrij pijnlijk lijkt haha :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo leert je neefje goed vermenigvuldigen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig hoor. :-) Je hoort wel eens verhalen van kruiwagen vol muntgeld dat gestort moet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hahahaha, heerlijk dat je dit berekend hebt! Ik heb mij dit namelijk werkelijk wel eens afgevraagd...
  Fijn om te weten dat je minimaal 2 miljoen in koper moet hebben!

  BeantwoordenVerwijderen