3 februari 2018

Een fijne plek om te beleggen?

De kop en de leader van een artikel in het Financieel Dagblad maken me een beetje ongerust:
Ik denk niet dat Europa nu een fijne plek is om te beleggen.” Het is een uitspraak van Phil Barach, een Amerikaan die al dertig jaar in het vak zit. In het beleggingsvak zo blijkt. Zijn nog beroemdere collega schijnt gezegd te hebben “dat het tijdperk van de decennialange koerswinsten op de obligatiemarkt voorbij is.
Whaa, dat hoor ik liever niet. Als ik het artikel vluchtig lees, word ik beurtelings gerustgesteld en weer ongerust gemaakt. Even rustig lezen. Wat staat er nou precies?

Ik begin even met mijn weergave van de laatste alinea uit het interview hierover :

Oplopende inflatie en volatiliteit

>>Barach verwacht dat de inflatie in Europa op gaat lopen, hij denkt dat die in juli al gelijk is aan de inflatie in Amerika (waarvoor hij eerder 2,5% noemde). En omdat Europa nogal afhankelijk is van olie- en gasimport zou de inflatie in Europa zelfs hoger kunnen oplopen. Als gevolg daarvan verwacht hij verwacht volatiliteit (dat betekent dat hij verwacht dat de koersen flink zullen gaan schommelen).<<

Schommel in een glas water

Volatiliteit is volgens mij alleen lastig of vervelend als je op korte termijn iets met je aandelen wil of moet. Als je belegt voor de lange termijn, zoals ik, is het niet echt een probleem toch?! Geschommel in een glas water dus.
Maar hoe zit het met die uitspraak “dat het tijdperk van de decennialange koerswinsten op de obligatiemarkt voorbij is.”?
Die zie ik in de rest van het interview niet terugkomen of onderbouwd worden. Misschien moet ik dat nog een keer uitzoeken, wat daar dan mee bedoeld werd en of dat dat overeind blijft, maar voorlopig lig ik er maar niet wakker van. Ik heb ook niet alleen maar Europese aandelen.

Ik schets hieronder nog wel even de aanloop naar bovenstaande verwachting van meneer Barach over de komende volatiliteit:

Bloedbad

>>De financiële markten zijn in rep en roer. Al zeker dertig jaar dalen de rentes op de kapitaalmarkten en dus stijgen de koersen. Maar nu heeft het er alle schijn van dat de ommekeer daar is en dat de rentetarieven aan het oplopen zijn. Een hevige omslag kan een bloedbad veroorzaken, ook bijvoorbeeld op de aandelenmarkten.<<

Hmm, termen als ‘bloedbad’ helpen natuurlijk niet.

Stijgende rentes

>>Velen maken zich zorgen om de investeringsplannen van Trump, die zouden de Amerikaanse economie kunnen oververhitten en de leenbehoefte van de VS opjagen. Dat is echter niet waar Barachs zorgen zitten. Hij denkt dat die plannen helemaal niet worden uitgevoerd.
Maar hij denkt wel dat de rentes gaan stijgen:

"Op de korte termijn zit een stijging naar 3% er wel in. Vaak gaan dit soort verschuivingen vrij snel. Nu hebben we het over 2,79%, dan staan we volgende week misschien op 3%. Daar zullen veel beleggers vrij zenuwachtig van worden, maar wij denken dat het tegen die tijd wel weer vrij aantrekkelijk is om in te stappen."<<

Ha! ‘aantrekkelijk om in te stappen’ dat klinkt al beter. (Blijft natuurlijk wel het vermoeden dat hij hier zegt dat het niet goed is voor bestaande beleggers.)

En weer dalend

>>De interviewer merkt ook op dat dat niet zo heel erg lijkt, niet zo erg (“als de pijnlijke correctie die er hier en daar van gemaakt wordt”). “ Barach antwoordt dat veel afhankelijk is van de inflatie. De inflatie loopt nu tijdelijk op, maar die zal ook weer vrij snel dalen en laag blijven. (De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de olieprijs, maar andere ontwikkelingen in de technologie, demografie en opkomende landen hebben een dempend effect.) “Dat heeft de centrale bankiers in Amerika en Europa verrast: hoeveel geld ze ook bijdrukken, de inflatie loopt niet op. Onze modellen zien de inflatie stijgen naar 2,5% in juli, en daarna weer terugzakken naar 2%. Voor Amerikaanse staatsobligaties is dat niet enorm. Maar op de aandelenmarkt zal het effect veel groter zijn.

Waarom dalen de aandelenmarkten dan?

'Dat beetje inflatie komt dus van olie, van grondstoffen en een beetje uit hogere lonen. Ook lopen de leenkosten een beetje op. Dat zijn allemaal factoren die op de winstgevendheid van bedrijven drukken. De aandelenmarkten zijn al zo lang aan het stijgen en zijn nu zo duur geworden, dat er weinig tegenwind nodig is om ze te laten dalen.

Gat

In Amerika begint sparen weer te lonen dus mensen voelen zich niet meer gedwongen om te beleggen. In Europa is dat nog anders. Barach noemt de Duitse tweejaarsrente, van -0,56%, belachelijk. Hij verwacht dat die het gat met de Amerikaanse rente in zal lopen. De ECB moet daarvoor in actie komen, en hij verwacht dus dat dat gebeurt. Nog niet in 2018, maar wel in 2019 en 2020.<<

We gaan het zien.

4 opmerkingen:

 1. De "professionals" in de aandelenmarkt / investeringswereld ... maken wel vaker leuke voorspellingen die niet uit komen.

  Waarschijnlijk is hij ook nog eens iemand, die hoopt dat hij als onheilsprofeet andere mensen een bepaalde, voor hem gunstige, kant uit jaagt. Misschien heeft hij bijv. heel veel putopties gekocht op obligaties, dus opties die hem alleen geld opleveren als obligaties minder waard worden. Als hij dan genoeg publiciteit genereert om mensen bij obligaties weg te jagen, worden ze minder geld waard, en is hij spekkoper.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond zijn verhaal vrij genuanceerd. Het 'onheilsprofeetgehalte' zit meer in hoe het gebracht wordt. Nou weet hij natuurlijk ook wel dat dat soort elementen uit een verhaal gepikt worden.

   Verwijderen
 2. Ik zou maar niet teveel van dit soort ‘nieuws’ lezen. Er zijn meer van deze ‘profeten’ en uiteindelijk zegt wat ze zeggen helemaal niks. Er zijn er ook vast die precies het omgekeerde beweren.

  Buy and hold met geld wat ik niet plotsklaps nodig heb, is mijn strategie (geen obligaties meer maar alleen aandelen) en met een horizon tussen de 6 jaar en het einde van mijn leven verwacht ik zeker dat het goed komt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt wel gelijk. Niet te veel naar omkijken. Doe ik meestal ook niet, maar soms lukt het me niet om dit soort 'nieuws' te vermijden.

   Verwijderen