28 augustus 2015

Belastingverhoging

Slecht nieuws voor de Mustacians onder ons, voor degenen die een vermogen aan het opbouwen zijn om van het rendement vrij te kunnen leven. De vermogensbelasting op vermogen boven de 125.000,- euro gaat omhoog. Het door de belastindienst veronderstelde rendement gaat omhoog naar 4,7% en daar moet je dus belasting over betalen, ook als je dat rendement niet haalt.

Bron: http://www.bnr.nl/nieuws/politiek/682011-1508/vermogensbelasting-plusje-voor-kleine-spaarder-minnetje-voor-vermogende

15 opmerkingen:

 1. een erg incompleet en suggestief verhaal: immers, voor vermogens onder de 125.000 gaat de belasting omlaag van 4 naar 2.9 procent. Bovendien wordt de hoeveelheid vrijgesteld vermogen omgroot van 20.000 naar 25.000. Let wel, dit is per persoon.
  Dus zeer voordelige wetswijziging voor elke snorrepaar dat minder dan twee ton op de bank heeft staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er staat 'voor degenen die een vermogen aan het opbouwen zijn om van het rendement vrij te kunnen leven'. Als u met twee personen kunt leven van het rendement op 2 ton of (2,5 ton) dan is het inderdaad geen slecht nieuws.
   Volgens mij is met z'n tweeën leven van 10.000 euro per jaar heel erg moeilijk. (berekend met de 'safe withdrawal rate' van MMM nl. 4%).

   Verwijderen
  2. volgens dit artikel is het omslagpunt 240.000,- bij alleenstaanden (ik heb het niet nagerekend, maar het zou best kunnen). Is dat niet voldoende?

   Verwijderen
  3. 4% van 240.000 euro is 9.600,-. Dat betekent dat je rond moet kunnen komen van 800 euro per maand. Daar moet je dan echt alles van betalen. Lijkt mij heel lastig.

   Verwijderen
  4. met een afbetaald huis onder je kont moet dat prima kunnen lukken.

   Verwijderen
 2. Ik heb net even bij Nu.nl gekeken, maar ik denk ook dat e.e.a. wat genuanceerder ligt. Voor menigeen, waaronder ikzelf, zou de wijziging best wel eens voordelig kunnen uitpakken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, de wijziging is gunstig als je vermogen niet zo groot is. Maar dan kun je volgens mij niet van het rendement leven en dat is hoe Mister Money Mustache het doet: leven van het rendement op zijn vermogen.

   Verwijderen
  2. Ik vermoed dat met de huidige rentestand ook mr. Money Mustache niet van het rendement van z'n vermogen zou kunnen leven wanneer hij alleen spaart. Want bij een wat groter vermogen is het rendement momenteel nul tot negatief. Hij zal dan toch iets anders moeten doen dan alleen sparen.

   Verwijderen
  3. Dat je wat anders moet doen dan alleen sparen is een gegeven ja. Dat is al heel lang zo, overigens. Doet hij ook: indexbeleggen. Ik zie wel hoe dit uitpakt, om de zoveel tijd wordt er weer eens wat omgegooid en belastinghervormingen gaan niet in recordsnelheid. Voor mensen die aan het opbouwen zijn en nog onder de 125.000 zitten is het sowieso niet aan de orde, lijkt me.

   Verwijderen
 3. Het belastingsprookje

  Er was eens een land, ver, ver, ver hiervandaan. In dat land moest je belasting betalen. Van elke 100 centen die je verdiende moest je meer dan de helft afdragen. Dat vonden de mensen niet leuk, maar er werden wel veel goede dingen mee gedaan. Zo waren er fijne wegen en sporen, goed onderwijs, er was zorg voor iedereen en men voelde zich veilig.

  In dat land woonde Kniepertje. Kniepertje verdiende geld, betaalde haar belasting en van het geld dat ze overhield leefde ze gelukkig. Wel bleef er elke maand wat geld over wat kniepertje in haar spaarpot deed om later een huisje te kopen.

  Omdat huizen duur waren moest Kniepertje lang sparen. Maar ze volhardde. Elke maand vulde ze haar spaarpot en die groeide en groeide. Tot ze op een zekere dag een blauwe envelop kreeg. Ze moest vanaf nu extra belasting betalen omdat ze teveel geld had gespaard. Kniepertje moest bijna huilen. Wat oneerlijk! Ik had toch al belasting betaald!

  Kniepertje had een tweelingzus: Miepertje. Miepertje was in bijna alles een tegenpool van haar zus. Al het geld dat ze verdiende gaf ze uit en vaak probeerde ze nog wat geld van Kniepertje te lenen om de tijd tot het volgende salaris te overbruggen. Ze was altijd blut en spaarde geen cent. Miepertje had wel al een huis gekocht, maar daar had ze wel schulden voor gemaakt. Ze had geld geleend bij de bank van Kniepertje, die het spaargeld aan Miepertje had uitgeleend.

  Miepertje kreeg ook een blauwe envelop. Toen ze het opende verscheen een glimlach van oor tot oor. Ze kreeg geld! Beter nog, als ze het ingesloten formulier invulde dan zouden we vanaf nu elke maand geld betalen. Als beloning, omdat ze een schuld had!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dit is wel erg zwart wit gesteld , ik reken mezelf tot geen van beide, ben alleenstaand, verdien een meer dan minder modaal inkomen waarvan ik nooit een huis zal kunnen kopen , laat staan afbetalen, leef zuinig, heb geen schulden en probeer nog wat te sparen, ik betaal aan het einde van het jaar geen extra belasting , maar ontvang ook niets terug , betaal steeds meer huur en ja inderdaad ik heb huur en zorgtoeslag ,maar rijk zal ik daar niet van worden. ik klaag niet, maar word wel eens moe van al die mensen die steeds maar naar anderen wijzen en dan roepen hoe zielig ze wel niet zijn en dan heb ik het over alle miepertjes en kniepertjes. Ans

   Verwijderen
 4. Ik ben er blij mee want ik blijf eronder en vind dat ik nu teveel moet gaan betalen. Ik kan leven van een heel klein bedrag dus ik hoef geen 125000 op de bank.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. jammer voor de mensen die hun bedrijf verkochten en dat geld, bestemd voor pensioen privé komt. Dan hebben ze alsnog te weinig.
  Er is voor mensen met een vermogen + 250.000 de mogelijkheid om daarvoor een BV op te richten. Die BV is er alleen om rendement te maken. En het bedrag uit te keren aan de particulier die zijn bedrijf verkocht. Voor de mensen met een vermogen tot 250.000 is er verder nets.

  Niet iedereen is een loonslaaf met een pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je vergeet ook dat alle tijd die je aan het opbouwen bent minder belasting betaald dan je nu betaald dus ik denk dat het allemaal zo erg niet is.

  Wij bouwen lekker door. Die regels veranderen toch om de zoveel jaar en we kunnen er toch zo goed als niets aan doen. Verander wat je niet accepteren kunt en accepteer wat je niet veranderen kunt ;)

  BeantwoordenVerwijderen