5 augustus 2015

Verdeling

Over de verdeling van geld en vermogen hebben Meneer en Mevrouw Money Wenkbrauw afspraken gemaakt. Onze salarissen komen binnen op onze eigen bankrekeningen. We sparen vooral individueel, onze vermogens houden we gescheiden. We zien niet echt een reden om dat samen te voegen. 
We zijn samen eigenaar van ons droomhuis (50-50) maar hebben ieder ons eigen hypotheekdeel waar we individueel op aflossen. Die hypotheekdelen zijn daardoor niet gelijk. Dat kan omdat we de hypotheek bij het eigen bedrijf van Meneer Money Wenkbrauw hebben lopen. We zijn ook niet in gemeenschap van goederen getrouwd. Sommige mensen vinden dat niet romantisch. Wij zijn het daarmee eens.
Wij denken dat geld nooit romantisch is en vinden dit prettige afspraken. Je hebt die afspraken vooral nodig als je gaat scheiden, en a) dat gaan wij natuurlijk nooit doen, en b) dat is toch niet de meest romantische periode van je relatie mocht het ooit zover komen. Het leek ons handig om dan zakelijke afspraken op papier te hebben in plaats van beloftes waar je misschien anders over bent gaan denken. Een ander moment dat je er last van kan krijgen is als een van de twee de verplichtingen van zijn hypotheekdeel niet op tijd voldoet en de hypotheekverstrekker het onderpand opeist. Bij ons zal dit niet zo snel gebeuren omdat de hypotheek loopt bij het bedrijfje van Meneer Money Wenkbrauw. Mijn verplichtingen zijn vrij laag, omdat de rente laag is, en ik al een flink deel heb afgelost. Meneer Wenkbrauw zal zichzelf er niet zo snel uit schoppen :) Dat loopt overigens ook allemaal keurig via contracten en zo, dus ook wat dit betreft heldere, vastgelegde afspraken.

We hebben een gezamenlijke rekening waar we echt alleen gezamenlijke zaken van betalen. Daar zal ik binnenkort een blogje over schrijven.
De bijdrage aan de gezamenlijke rekening gaat wel naar rato van ons inkomen. Beslissingen met betrekking tot uitgaven van de gezamenlijke rekening drukken dus even zwaar op onze inkomens. Over grotere gezamenlijke uitgaven beslissen we per keer en verdelen we eigenlijk altijd 50-50, tenzij er heel goede redenen zijn om het anders te doen.
Het idee is dat we in het hier en nu samen delen en als we altijd bij elkaar blijven zoals beloofd, delen we dus alles. Mocht dat onverhoopt niet zo zijn, hebben we allebei ons eigen vermogen.

8 opmerkingen:

 1. Hoe gaan jullie het financieel regelen als iemand blijvend arbeidsongeschikt zou worden? Ben je dan solidair met elkaar of blijven de financien strikt gescheiden?
  Gewoon uit interesse hoor, ik vind dit een boeiend onderwerp.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid kun je je bij het afsluiten van de hypotheek verzekeren.

   Verwijderen
  2. ja, maar of die voldoende en langdurig genoeg uitkeren is zeer de vraag. voor werkloosheid bv vaak maar 1 jaar aanvulling op ww.

   Verwijderen
  3. Deze verzekeringen zijn vaak ook relatief duur. Belangrijk bij het afsluiten van een dergelijke verzekering: wat zijn je wensen en een passende verzekering bij je wensen vinden. En altijd vergelijken: kosten versus voorwaarden bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Hier kan je enorm op besparen!

   Verwijderen
  4. Als een van ons arbeidsongeschikt wordt en daardoor geen inkomen meer heeft, worden in ieder geval de gezamenlijke uitgaven naar een verdeling 100/0. Overige persoonlijke uitgaven moeten we 'tzt' (hopelijk nooit) even bekijken. Dat hangt af van de hoogte van de noodzakelijke uitgaven en het vermogen waarover degene die arbeidsongeschikt is dan beschikt. We zijn overigens niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

   Verwijderen
 2. Voor beide partijen duidelijk!! Bij eventuele scheiding (al verdrietig genoeg en vaak met heftige emoties gepaard gaande) geen 'toestanden'.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja op huwelijkse voorwaarden is prima. Anders was ik met schulden blijven zitten van leningen van ex-man en van het bestaan wist ik niets! Het kan je dus echt overkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een goed geschreven stuk, ik sta helemaal achter jullie visie. Het is inderdaad niet heel romantisch, maar wel duidelijk. Wij hebben nu gescheiden financiën, maar moeten nog kijken hoe we het gaan vormgeven na het trouwen.

  BeantwoordenVerwijderen