27 augustus 2015

Wat als we wél zouden verhuizen?

Wat betekent het voor het snelmetpensioenplan van Mevrouw Money Wenkbrauw als de familie Money Wenkbrauw zou verhuizen naar een huis dat alleen maar nuttig is?

Volgens funda kunnen we een huis kopen in het stadje waar we wonen, met 3 kamers (ivm logeerkinderen minimaal 3 nodig) voor 69.000 euro.  Aangenomen dat we ons droomhuis voor ongeveer de WOZ-waarde* kunnen verkopen en rekeninghoudend met mijn huidige hypotheek en reserveringen, resulteert dat in een vermogen van 172.500 euro voor Mevrouw Money Wenkbrauw.
Daarnaast betekent het een maandelijkse besparing van:
 -26 euro voor g,w,l (op basis van cijfers nibud), uitgaande van 50/50 dus 13 euro pp.
 -22 euro lokale belasting, dus 11 euro pp.
 -12,50 voor de schoonmaak, dus 6,25 pp.

Als ik dat vermogen + mijn jaarinkomen +  mijn totale jaarspaarbedrag invul in de calculator op networthify.com, kom ik uit op ongeveer zeven à acht jaar tot mijn pensioen.
(Ik kan in dit geval geen gebruik meer maken van hypotheekrenteaftrek. Ik heb daarom bij het jaarspaarbedrag geen rekening gehouden met belastingteruggaaf, maar ook niet met het betalen van extra belasting. Hoe het precies uitvalt heb ik niet uitgezocht.)

Om dat op een andere manier te bereiken, moet ik mijn bespaarcentage naar 75% brengen. Zolang dat niet gelukt is, moet ik dus tien jaar langer werken om in ons droomhuis te kunnen wonen. Dat is heel veel, maar voorlopig heb ik geen enkele twijfel over die keuze (en voel ik me vooral bevoorrecht dat ik de keuze heb).

*De WOZ-waarde schijnt een steeds betere indicator te zijn voor de verkoopwaarde van een huis.

3 opmerkingen:

 1. Goed dat je het uitgezocht hebt. Je hebt nu een duidelijk beeld van het verschil en je weet hoeveel jaren je extra moet werken. Je keuze is duidelijk, lijkt mij! Mocht je er over een paar jaar anders over denken, dan kun je je strategie dan altijd nog wijzigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja maar rekenen met iets wat je toch niet gaat doen heeft toch niet veel zin? Als ik morgen onder een brug ga wonen kan ik vandaag al met pensioen maar dat ga ik ook niet doen. ;) Plaag maar een beetje hoor, maar rekenen met onrealistische toekomstbeelden voegt niet veel toe toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je geen HRA meer terugkrijgt betaal je ook geen rente meer dus dat is altijd voordeliger, ik zie de rentelasten die je nu maandelijks moet betalen niet terugkomen in je berekening? Die bespaar je toch ook? Of heb je die in je jaarspaarbedrag meegenomen?

  Een kleiner huis is ook minder onderhoud, die mag je ook nog meenemen. 1% van de waarde rekent men vaak mee dus dat scheelt ook weer iets..;)

  BeantwoordenVerwijderen