15 augustus 2015

Onafhankelijk en afhankelijk

Meneer en Mevrouw Money Wenkbrauw zijn behoorlijke geluksvogels. We komen uit families met veel liefde, hebben fijne vrienden, leuke buren, zijn gezond en ook financieel hebben we het goed.
We betalen dus flink wat belasting en hebben geen recht op inkomensafhankelijke regelingen. Ik vind dat daar niets mis mee is. Ik voel me op geen enkele manier geplukt of tekort gedaan. In tegendeel.

Toch ben ik wel benieuwd wat er in dat opzicht verandert als ik veel minder zou verdienen. De vrijheid die ik zoek (financiële onafhankelijkheid) kan ook vorm krijgen doordat ik werk ga doen wat ik superleuk vind, en waarmee ik veel minder (of niets) verdien, zonder dat ik me zorgen hoef te maken of ik op lange termijn dan nog wel rond kan komen.

Ik ga komende periode eens kijken of ik daar wat meer over te weten kan komen. Dit staat nog even los van het vraagstuk of er morele bezwaren kleven aan het gebruik maken van deze regelingen als ik zelf kies voor een inkomensterugval. Ik weet dat minder salaris betekent minder belasting en minder pensioen, maar hoeveel precies? En wat zijn de neven-effecten naast vermindering van de hypotheekrente-aftrek, zijn er nog meer? En welke inkomensafhankelijke regelingen zijn er eigenlijk? Ik kan uit mijn hoofd nu deze opnoemen: 
 • huurtoeslag
 • zorgtoeslag
 • kinderbijslag
Ik weet niet of ze dit allemaal zijn en ik weet niet wat de voorwaarden zijn. (Voor die laatste zouden er in ieder geval Mini-Money-Wenkbrauwtjes moeten zijn, dat kwartje is gevallen ;) )

To be continued.

8 opmerkingen:

 1. De kinderbijslag is geen inkomensafhankelijke regeling. Koning Willem-Alexander krijgt ook kinderbijslag. Er is wel zoiets als kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget en die zijn wel inkomensafhankelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. met die toeslagen moet je wel uitkijken , want je bent daarvoor gebonden aan een bepaalde inkomstengrens en als je daar ook maar een paar euro boven zit krijg je of veel minder of helemaal niets. dus je goed informeren is erg belangrijk, zo moest ik een bedrag van ruim 800 euro aan huurtoeslag terugbetalen ,omdat mijn dochter geld verdiend had , dat ik daar niets van krijg omdat zij zelf haar school ervan betaalde , daar houd de belastingdienst geen rekening mee, inkomen van volwassen kinderen word meegerekend of je daar nu profijt van hebt of niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anders had je dat schoolgeld zelf moeten betalen dus je hebt er wel degelijk profijt van gehad toch? Het is dan logisch dat ze het wel meetellen bij fe belastingdienst anders zouden dus volwassen kinderen ongelimiteerd bij mogen verdienen zonder dat het invloed had op je toelagen en dat zou pas een scheve situatie zijn.

   Verwijderen
  2. nou erg veel profijt heb ik er met mijn minder dan modale inkomen niet van gehad, want zonder de studiefinanciering van mijn dochter waarvan zij haar schoolgeld betaalde had ze niet naar school gekund want dat had ik zelf niet kunnen betalen en de andere kosten van haar onderhoud kwamen ook voor mijn rekening.

   Verwijderen
  3. Ja dat is weer een heel ander verhaal, ik had het nu alleen over de toeslagen...

   Verwijderen
 3. Je moet samen behoorlijk minder verdienen om voor de toeslagen in aanmerking te komen, ik weet niet wat jullie verdienen maar dan moet je toch in de richting van 22000 bruto per jaar denken, de exacte getallen weet ik niet maar dat kun je heel handig uitrekenen op de site van de belastindienst. Voor zorgtoeslag moet je ook nog rekening houden met je vermogen, hoe het met huurtoeslag zit weet ik het niet in dat opzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De toeslagen compenseren ook maar een heel klein deel voor je inkomensachteruitgang. En morele bezwaren, tja dat is een heel ander verhaal. Ik heb ook zelf bewust gekozen voor minder werken omdat ik vrije tijd erg belangrijk vind en graag wat meer vrijwilligerswerk wilde doen. Ik zie het dus maar als een klein beetje loon voor het laatste. ;) Verder heb ik ook 25 jaar bijna full-time gewerkt en goed bijgedragen in die jaren dus voel me er niet schuldig over. Het zal best wel een keer weer stoppen en dat is dan ook maar zo. :) ik spaar de zorgtoeslag voor de dierenartskosten van mijn katjes, is het toch nog een beetje een bestemmingstoeslag hahaha.

   Verwijderen
 4. MMW, hou er ook rekening mee dat bij zo'n beetje elke toeslag een grens aan je vermogen wordt gesteld. En die grens is behoorlijk laag hoor, al bij 21.000! Met een beetje "nest egg" vis je dus achter het net. Vermogen dien je ook eerst op te eten voordat je bijv. in aanmerking zou komen voor bijstand.
  De directe "winst" van minder werken zit hem naar mijn idee met name in het lagere belastingtarief. De toeslagen worden al heel snel irrelevant.

  BeantwoordenVerwijderen