27 november 2015

Mevrouwtje-nooit-genoeg

Goedkoop genieten is heel makkelijk.Toch merk ik dat ik altijd goedkoop genieten niet makkelijk vind.

Genieten en gelukkig zijn hoeft niet veel geld te kosten. Samen zijn met Meneer Money Wenkbrauw, familie of vrienden, mooie natuur, een mooie stad, een goed boek, een verse zelfgesmeerde boterham, een fietstochtje, ... . Ik kan er intens van genieten en het kost me niets of bijna niets.
Ik kan er moeiteloos al mijn vrije tijd mee vullen. Er zijn meer dan genoeg goedkope gelukmakers.

En toch.

En toch zijn er daarnaast nog een heleboel dingen die ik óók best zou willen. Waar ik blij van zou worden. Dingen die ik niet doe omdat ze geld kosten en niet strikt noodzakelijk zijn. Dingen die ik dus niet doe omdat ik geld wil besparen.
Denk aan een kop thee gaan drinken in de stad, zomaar een boek kopen dat ik wil lezen, een bos bloemen laten bezorgen bij die vriendin die het even kan gebruiken, die mooie (en betaalbare) fotoserie kopen, een flinke portie coquilles halen, een elektrische auto kopen, ....

Voor bijna al deze dingen zijn goedkopere alternatieven te verzinnen die soms bijna net zo leuk zijn en soms zelfs beter. Toch heb ik daar niet altijd zin in. Ik heb niet altijd zin om een goedkoop alternatief te bedenken. Vaak vind ik het een sport om dat wel te doen, en geniet ik daar ook weer van, dat is dus dubbelop genieten. Maar soms denk ik: pfff, al dat gedoe, ik wil gewoon dit, en er niet moeilijk over doen, ik heb het geld toch?!

Dit is niet bedoeld als klaagzang. In tegendeel: ik realiseer me terdege dat het een luxe-ding is dat ik de keuze heb tussen geld uitgeven en besparen, en al helemaal dat ik dat in goede gezondheid kan doen. 
Het is meer een soort van 'de andere kant laten zien'. Ik blog over besparen en al die goedkope of gratis alternatieven die ik toepas, en de paar heel bewuste keuzes die ik maak die wel meer geld dan nodig kosten. Daarbij komt eigenlijk nooit aan bod dat ik ook wel eens lekker lui, niet bewust, een keuze zou willen maken, die dan duur of goedkoop of gratis uit kan vallen. Gewoon omdat er ook leuke dingen zijn die wel geld kosten.

Ik probeer het Mevrouwtje-Nooit-Genoeg in mij zo rustig mogelijk te houden. Ik weet waar ik het voor doe. Ik vraag me wel eens af of ze langzaam zal verdwijnen als een soort oude gewoonte of dat ik haar op een gegeven moment de kop op laat steken, omdat ik haar al te lang onderdrukt heb.

8 opmerkingen:

 1. Het is een keuze van mevr, M.W, om weinig geld uit te geven.Niet van wege een klein inkomen, maar om te sparen. En ze gaat daar nogal ver in, denk ik. Geen elektrische auto, nou ja, maar geen thee drinken in de stad ? Doe jezelf een lol en spring eens uit de band met die kop thee bv. Ik leef al jeren van een laag inkomen, maar af en toe iets leuks moet kunnen. Zeker als bezuinigen een keuze is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij leven ook van een inkomen op bijstandsniveau. Maar een 4- uurtje bij de He.ma en een kerstster of een hyacintje kan er nog wel af op zijn tijd, hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je dat niet kan; dan heb je geen geld,maar dan heeft het geld jou

   Verwijderen
 3. Laten we het spreekwoord omdraaien: be pennyfoolish and poundswise....dus die kop thee in de stad moet je jezelf niet misgunnen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is een bedenking die ik me ook af en toe eens maak, want - eerlijk is eerlijk - altijd op zoek gaan naar de beste deal voor je euro's kost energie en moeite.
  Af en toe gun ik mezelf wel een kleine uitschuiver hoor (nieuwe oorbellen, eens afspreken met een vriendin, ...). Het voorkomt dat je gedemotiveerd raakt en je laat gaan aan een grotere (niet zo verantwoorde) uitgave.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Besparen is voor mij inderdaad een keuze (met als doel niet meer te hoeven werken). Ik ben op zoek naar hoe ik zo veel mogelijk kan besparen, terwijl het voor mij toch leuk blijft. Ik ben op zoek naar wat voor mij werkt en wat niet. Besparen op grote uitgaven zet sowieso het meeste zoden aan de dijk.

  Maar er is ook nog 'de hoop van 100'. Kleine bedragen, die als je ze bij elkaar optelt ook een grote maken. En zeker als het structurele uitgaven zijn, tikt dat toch aan. Een keer een kop thee in de stad is niet zo'n probleem. Maar voor ik het weet, zit ik er twee keer per week.
  Ik zoek naar wat voor mij makkelijk besparen is, welke besparende acties makkelijk een gewoonte kunnen worden.

  Jullie reacties helpen me om weer beter te zien dat het om de balans gaat. Misschien dat ik voor mezelf gewoon een klein bedrag per maand ga reserveren voor een keer een kop thee of iets anders kleins.


  BeantwoordenVerwijderen
 6. soms kun je je wensen toch in vervulling laten gaan, zo ben ik gek op verse bloemen, maar die zijn meestal best wel prijzig, die wens vervul ik dan door i.p.v. een bos rozen ,een rozenplantje te kopen veel goedkoper en blijft bovendien langer mooi en kunnen na de bloei de tuin in voor nog meer genieten voor weinig. een kerstboom vind ik ook heel mooi, maar ook erg duur voor de paar weken dat hij staat. nu kocht ik vorig jaar op een rommelmarkt een mooie gietijzeren standaard voor 2 euro en op mijn werk worden er een week voor de kerst grote dennentakken weggegooid die afgesneden zijn om de kerstboom passend te maken , van die takken maak ik dan een miniboompje in mijn standaard gratis toch de dennengeur en een boompje in huis en zo zijn er nog wel meer dingen die je met weinig geld wel een gevoel van luxe en gezelligheid kunnen geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen