18 februari 2018

Besparen met je koelkastindeling

Wat ontworpen is als groentela heet in huize Money Wenkbrauw de bierla, overblijfseltje uit onze studententijd. Als je van goed koud bier houdt zoals wij is dat best een goede plek, maar net erboven is het nog iets kouder in je koelkast. Toch is dat ‘officieel’ ook niet de beste plek voor bier. Wat is dan wel het beste? Dat hangt een beetje af van je voorkeur. (let op: onderstaande indeling is niet voor koelkasten met een intern vriesvakje bovenin)

Van boven naar beneden:

Bovenin

Bovenin leg je boter, kaas en eieren.
Kaas gedijt echt het beste op de bovenste plank. Daar is het koud, maar niet te koud. Krijgt je kaas minder snel last van uitdrogingsverschijnselen, fijn voor de kaas, fijn voor jou.
Of eieren überhaupt in de koelkast moeten is een discussiepunt, dat heb ik even apart gezet. Op de bovenste plank kun je eventueel nog een flesje fris leggen, als je niet van al te koude drank houdt.

Het midden

Het midden van je koelkast is al iets kouder. Daar kun je bereid voedsel (waaronder vleeswaren voor op brood) goed bewaren. Ook kun je hier drank kwijt, en dat mag dan ook (karne)melk of sap zijn. Je krijgt niet meteen een brainfreeze als je een glas melk van deze plank achterover slaat. Hij is wel lekker koel. Ook koud genoeg voor andere (nog niet genoemde) zuivelproducten zoals yoghurt.

De plank boven de groentela

De plank boven de groentela, waar het het koudst is, is voor rauw vlees en rauwe vis (goed ingepakt uiteraard). Heb je echt kwetsbare waar? Achterin op deze plank is het het allerkoudst. Maar zorg er wel voor dat je niet vergeet dat lekkere stukje vis op te eten. Zou zomaar kunnen gebeuren omdat je wat achterin ligt makkelijk over het hoofd ziet. Misschien heb je nog plek voor een paar biertjes, een sapje een frisje en (karne)melk? Als je van echt koude drankjes houdt, bewaar je ze hier. Dat is overigens wel iets kouder dan meestal wordt aangeraden.

Groentela

De biergroentela is voor groente. Het is de een-na-koudste plek in de koelkast, en de vochtregulatie is er goed. Dat komt door de plek (hoe lager hoe kouder in principe) en het feit dat de lade afgesloten is van de rest (de la heeft zijn eigen luchtcirculatie en doet niet mee met de rest, daardoor is de vochtregulatie goed en is het er ietsjepietsje minder koud dan net boven de groentela). Hier houd je je groente dus het langste goed, met uitzondering van champignons (en andere kabouterhuisjes).


Tot slot: de deur

De deur is de warmste plek van je koelkast. Misschien doet kaas het daar nog wel beter dan helemaal bovenin, maar dat weet ik niet zeker. Verder kun je hier prima geopende potjes bewaren met spul wat lang meegaat. Meestal staan er ook geopende flessen en pakken in de deur. Dat heeft meer met de beschikbare verticale ruimte te maken dan dat het echt de beste plek is, zeker drank (zuivel, vers sap) die makkelijk kan bederven, kun je beter op een plank in de koelkast bewaren. De deur van je koelkast is dan wel weer een heel goede plek voor witte wijn.

Als je je koelkast goed indeelt, is de kans op bedorven eten kleiner en hoef je hem niet overdreven koud te zetten. Beter voor de wereld, beter voor je portemonnee.

3 opmerkingen:

 1. Ook hier is 1 van de groente lades omgevormd tot bierladen, behalve in de winter dan staan ze in de schuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eieren gaan bij ons niet in de koelkast ;-) maar kaas ook niet meer op aanraden van de kaasboer. En inderdaad: de smaak blijft een stuk beter!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, dat wist ik niet dat dat ook beter was voor de smaak. Hoe voorkom je dat je kaas zweterig wordt of snel veroudert en bederft? (Snel opeten?)

   Verwijderen