1 mei 2020

Het nut van een diploma

Ik ben wel benieuwd hoe in deze community (welke precies laat ik even in het midden) gedacht wordt over je school afmaken en diploma’s halen. We schoppen tegen heilige huisjes als sparen, hypotheek, en tot je AOW-leeftijd hard werken (dat moet je geld laten doen).

Als je meer geïnteresseerd bent in een sprankelend recept dan in een beschouwing over diploma's, klik dan hier.

Loonslaaf

Waarom heb je een diploma nodig als je toch niet als loonslaaf wil werken? Als je jezelf ontwikkelt met hulp van de schat aan informatie en educatie die op het internet, in bibliotheken en eventueel een losse cursus te vinden is, heb je ook geen diploma nodig voor je vervolgopleiding.

Open deuren

Ik denk zelf dat ten minste een middelbareschooldiploma erg handig is. Het is nou eenmaal een praktische manier waarmee je kan laten zien dat je over bepaalde vaardigheden en kennis beschikt (of hebt beschikt – ophalen is makkelijker dan van scratch beginnen). Een papiertje dat, terecht of onterecht, vele deuren opent.

Paplepel

Ik moet zeggen dat die gedachte (zonder het onterecht-gedeelte) me met de paplepel ingegoten is. Net als sparen, en dat bleek achteraf niet zo’n goed idee.
Of jawel toch: sparen is een goed begin, je legt er een buffer mee aan. Niemand die nu nog twijfelt aan het nut van een buffer toch? Die buffer stelt je in staat bepaalde keuzes te maken, risico’s te nemen.

Feest voor het diploma - diplomafeest
Ik heb destijds, vanwege die paplepel, zonder morren mijn diploma gehaald. 
Dat heb ik samen met vriendinnetjes gevierd. Ik was er toen blij mee, en nu nog steeds.

Terugvaloptie

Ik zie een diploma ten minste als een soort terugvaloptie. Natuurlijk kun je op allerlei manieren laten zien wat je kunt, kun je ‘het’ op allerlei manieren maken zonder diploma. Als je dan toch een diploma hebt, zit dat diploma al dat andere niet in de weg. Dan gebruik je je diploma gewoon niet.

Lastig

Andersom kan het niet hebben van een diploma je wel erg beperken. Als je graag iets wil doen waarvoor je een diploma nodig hebt, en je hebt geen diploma, wordt het knap lastig. Door geen diploma te halen, snijd je behoorlijk in je opties en dus in je vingers. Het onhandige is dat daar ook je terugvalopties bij zitten.

Tijdelijke baan

Want als het niet direct lukt om met je droom genoeg geld te verdienen om in je levensonderhoud te voorzien, moet je misschien toch op zoek naar een baan, al is het maar tijdelijk. Met een diploma vind je sneller een baan. Kun je de tijd die je niet aan zoeken besteedt, lekker aan je droom besteden.

Vervolgopleiding

Wat nou als je een vervolgopleiding vindt die precies past bij je droom, bij hoe je je wil ontwikkelen, maar waar je wel een diploma voor nodig hebt om toegelaten te worden en je hebt geen diploma? Dan heb je jezelf dus niet alleen de toegang tot al die kennis en vaardigheden ontzegd, maar mis je ook de kans om je daar met gelijkgestemden te ontwikkelen en een goed netwerk op te bouwen.

Handig, nuttig en slim

Kortom: ik denk dat een diploma niet strikt noodzakelijk is, maar wel handig, slim en nuttig.

Zes jaar

Vind ik dat je zes jaar in een diploma moet investeren, ook als je nog geen idee hebt hoe het bijdraagt aan het kunnen leven van je droom? Mwah, dat weet ik niet. Als je iets hebt wat wel bijdraagt aan die droom wat niet te combineren is met het halen van het diploma, zou ik het diploma misschien laten zitten. (Maar als je leerplichtig bent, heb je die keuze niet.)
Tenzij je het leuk vindt natuurlijk, dan moet je het gewoon doen.

Twee jaar

Vind ik dat je een tot twee jaar in een diploma moet investeren als je nog geen idee hebt hoe het bijdraagt aan je droom? Ja! Ik denk dat het het waard is om twee jaar te steken in een investering waar je je leven lang op terug kunt vallen.

Challenge

Een vriendin van mij vindt dat ook. Haar zoon denkt er anders over. Ze is nu een challenge met hem aangegaan. Als ze eind juni 5.000 volgers meer heeft dan hij op youtube, maakt hij zijn school af (hij moet nog 1 jaar na dit jaar).

Recept

Je kunt haar helpen door op haar kanaal te abonneren. Ze vindt het vreselijk om te doen, maar ze is er gek genoeg best goed in. Vooral het filmpje met het recept (briljant recept trouwens) vind ik erg leuk.

8 opmerkingen:

  1. Ik vind het wel vreemd dat je de toekomst van je kind af laat hangen van het aantal abonnees op een youtubekanaal.
    Los daarvan vind ik dat een kind een diploma moet hebben. Desnoods een niveautje lager(deed een van mijn kinderen die door slepende ziekte te weinig tijd had voor vwo)
    Als 17-jarige overzie je de consequenties van je daden nog niet, of zoals we hier thuis zeggen, kan de puber niks aan doen,de hersens zijn nog niet af.
    Met een crisis die komende jaren echt wel doorgaat, zijn diploma's en vaardigheden van vitaal belang, je komt er niet met dromen van producer/muzikant worden. Als het echt de wens is muzikant te worden, doe dat naast school/baan.
    Ik woon tussen kunstenaars en creatievelingen. Zij hebben allemaal een deeltijd baan, en daarnaast hun creatieve baan. Zeker nu de inkomsten uit hun artistieke bestaan compleet wegvallen in deze coronatijd,is die tweede baan noodzaak(en anders ook want ze verdienen zelden genoeg om van hun kunsten te leven)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geloof me, Esther vindt dit zelf ook vreemd. Dit is een soort ultieme poging. De discussie speelt al zeker anderhalf jaar.

      Verwijderen
  2. Ik denk dat een diploma vooral iets zegt over je vermogen om iets af te ronden. Ongeacht welk vakgebied je daarna kiest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Absoluut! Als ik terugdenk aan mijn afstuderen is dat ook een van de belangrijkste dingen die ik toen heb geleerd.

      Verwijderen
  3. De zoon van Eshter kijkt waarschijnlijk naar de paar mensen zonder diploma die het wel gemaakt hebben, en negeert de miljoenen mensen zonder diploma die het niet "maken" en die hun levenlang in banen sappelen die zwaar zijn voor het lichaam en saai voor de geest. En die dan hun knieën en rug verruïneren rond hun 50e en daar het dan maar de rest van hun leven mee moeten doen.

    Dat heet survivorship bias: je hoort méér in de media van die enkele rijke "die niet eens z'n school heeft afgemaakt" dan van die miljoenen armen die hun diploma ook niet haalden en het nauwelijks redden.

    Oh, en dan heb je natuurlijk nog de financiële goeroe's die hun geld verdienen met het verkopen van illusies. Die versterken nog eens dat idee dat je een diploma helemaal niet nodig hebt! Nee, met hun investeringsplan (waarvoor je alleen maar even 100, 1000 of 10.000 dollar voor hoeft te betalen om uitleg er over te krijgen) kan iedereen rijk worden!

    Het is dom van Esther's zoon dat hij zich er zo op verkijkt. Tja. Sommige mensen leren ook alleen als ze dingen zelf ervaren, hij is er misschien eentje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk ook zeker dat survivorship bias ermee te maken heeft. Hij heeft ongetwijfeld tot de verbeelding sprekende voorbeelden gevonden.
      Lessen die je leert van je eigen fouten beklijven vaak het best, maar als ouder probeer je je kinderen fouten met behapbare gevolgen te laten maken en ze te behoeden voor fouten die echt veel negatieve impact hebben.

      Verwijderen
  4. Ik denk dat een diploma toch wel goed is om te hebben in onze maatschappij, dus ik benadruk dat wel naar mijn kinderen toe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lijkt mij toch ook echt het verstandigste, maar de 17-jarige is het daar niet mee eens.

      Verwijderen