21 augustus 2015

Elektriciteit

Onze energiekosten zijn dus hoog. Om precies te zijn gebruiken we:
20% meer elektriciteit dan een gemiddeld huishouden. Dat is ook best fors. We hebben nog eens nagedacht, opgezocht en gecheckt waar het hem in zit. We hebben het energie- en waterverbruik vrij aardig in beeld, compleet met grafiekjes en zo.

Links het gebruik over de afgelopen 12 maanden als functie van het gemiddelde gebruik, rechts over een wat langere periode (betere plaatjes under construction). 

Ook hier maar eerst even het smoesje: vorig jaar was de verwarming nog niet klaar en moesten we elektrisch bijverwarmen. 15 graden in huis is ook met een twee truien en skisokken niet comfortabel. Verder werk ik regelmatig thuis en ik gebruik dan vaak een groot computerscherm (1mtr breed) voor het overzicht. En we koken op inductie.

Wat doen we om de kosten voor elektriciteit te drukken?
Bewust gebruik: Moet het licht wel aan? Licht en apparaten uit als we niet in de buurt zijn, ook al gaan we maar even weg. Stekkers van laders uit het stopcontact als er niet geladen wordt. Ook andere apparaten worden zo veel mogelijk volledig uitgeschakeld.
(Vaat)wassen en opladen doen we zo veel mogelijk tijdens het lage tarief. Het scheelt bijna niets, maar toch. Beter: als er zon genoeg is, maken we gebruik van zonnecelladers voor bijvoorbeeld onze telefoons.
Natuurlijk hebben we ledlampen en letten we bij de aanschaf van apparaten op het verbruik.
Op de boiler beneden zit een tijdschakelaar, die gaat maar 1 keer per week aan voor het schoonmaken. (Het alternatief zou zijn om telkens een oceaan aan koud water weg te spoelen omdat het helemaal van boven moet komen.)
Zonnelader (dit is de leuke, we hebben ook echt efficiënte)
Niet hemelschokkend allemaal, en we zouden misschien nog beter op kunnen letten, want soms vergeet ik de versterker uit te zetten of laat ik toch mijn scherm aan als ik even naar boven ga. Toch ben ik er niet ontevreden over.

Maar er is ten minste één ding wat we op dit vlak echt niet goed doen. Ik aarzel zelfs een beetje om het op te schrijven: we hebben een quooker. We hebben hem extra geïsoleerd, maar toch gaat 6% van ons totale elektriciteitsgebruik in dat instant-kokend-water zitten. En hoe fijn het ook is, ik kan niet volhouden dat het me echt gelukkig maakt. Het is superfijn en superhandig, maar echt geluk, waarmee ik mijn andere verkwistende keuzes rechtvaardig kan ik hier niet claimen, realiseer ik me.
Sinds gisteren speelt de optie door mijn hoofd om hem uit te zetten. Gemakzucht en gebrek aan een goede plek voor een waterkoker houden me vooralsnog tegen om het voor te stellen aan Meneer Money Wenkbrauw. Ander puntje is dat ik hem wel eens gebruik voor kleine hoeveelheden warm water in plaats van de warmwaterkraan. Hoewel de keuken een stuk dichter bij de ketel is dan het warmwaterpunt beneden, moet je hier ook best een tijdje wachten voor het warme water er is. Ik vang dat water op om bijvoorbeeld de plantjes water te geven en soms spoel ik er wat vaat mee af (wat ik anders niet doe omdat ik dat verspilling vind), maar er komt meer water bij kijken dan ik nuttig kan gebruiken. Eens kijken of we kunnen rekenen aan wat het beste is.

Ik realiseer me nu trouwens dat er ook een klein boilertje in de ketel zit. We hebben wel eens besproken dat we wilden bekijken of dat het wel beter maakt voor ons en of het opweegt tegen de kosten, maar ik weet niet meer hoe dat verder is gegaan. Mogelijk heeft Meneer Money Wenkbrauw het ding al lang uitgezet, misschien kan het helemaal niet uit, mogelijk staat het nog op het to-do-lijstje. Vanavond even checken als Meneer thuis is.

Een ander onnodig luxe-ding hebben we een tijdje geleden wel uitgezet. Door een misverstand met onze keukenboer heeft hij elektrische lade-openers in onze keuken gezet. Laatst hebben we de stekker eruit getrokken omdat het maar heel soms echt handig is, en op andere momenten zelfs onhandig. Het is echt zoiets waar je na een tijdje niet meer over nadenkt, dus ik ben blij dat we dat toch wel even gedaan hebben.

We hebben wel eens gedacht dat het goed zou zijn om een soort hoofdschakelaar te hebben waarmee je 's nachts en als je wat langer weg bent alles uit kan zetten (liefst automatisch). Dan heb je helemaal geen sluipverbruik meer, ook niet van apparaten die je vergeten bent uit te zetten. De aardlekschakelaar komt niet in aanmerking omdat dan ook de koelkast uit zou gaan en ik denk dat ook het verwarmingssysteem ontregeld zou raken. Het blijft wel af en toe oppoppen. Ik vermoed dat Meneer Money Wenkbrauw op een gegeven moment met een variant op het plan komt, die voor ons wel werkt.

Er valt nog veel meer over te zeggen, maar tot zover voor nu. Ik ga maar eens een rondje door het huis maken en als een ware Jolande Sap stekkers uit stopcontacten trekken.

5 opmerkingen:

  1. Wij gebruiken qua stroom ook best wel wat, maar van het gebruik van een quooker schrik ik best wel dan kun je inderdd beter een water koker neer zetten.
    Het euvel dat het ff duurt voor je warm water uit de kraan hebt hebben wij ook maar daar heb ik een oplossing voor in de vorm van. als ik water kook in de water koker gooi ik een thermoskan vol met gekookt water.. gewoon voor als ik even een klein beetje/kopje heet water nodig heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kost de Quooker echt zoveel, wow? Ik heb altijd gelezen dat hij 5 cent per dag aan elektriciteit per dag kost. Dat vond ik nog wel acceptabel, voor snelle kopjes thee. Maar nu ga ik twijfelen, misschien toch maar uitzetten....

    C.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hebben laatst een aparte stroommeter gekocht. Deze stop je in het stopcontact en hier plug je de stekker in van het desbetreffende apparaat en deze toont mooi aan wat het apparaat verbruikt. Een Youless of Wattcher staat ook nog op het wensenlijstje.

    Inductie koken heeft wel invloed op je verbruik en met zo'n groot huis heb je wellicht ook wat meer verlichting her en der. Weet je toevallig ook wat jullie sluipverbruik is?

    Meer elektra besparen: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1491207


    BeantwoordenVerwijderen
  4. koud water dat je opvangt terwijl je wacht tot het water heet is maar wat je niet direct nodig hebt kun je opvangen en in de koelkast bewaren tot je het nodig hebt of je gebruikt het om je toilet mee door te spoelen,

    BeantwoordenVerwijderen