7 augustus 2015

MMW-acties en (be)spaarcentage 5

Juli 2015 was mijn vijfde maand als Mevrouw Money Wenkbrauw.

Bespaarcentage (voor pensioen, inclusief vakantie-uitkering):

Dieptepunt 2014
19%
Mrt-15
50%
Apr-15
54%
Mei-15
53%
Jun-15
53%
Jul-15
51%

Alle percentages zijn inclusief de vakantie-uitkering (alle maanden aangepast met het gespaarde vakantiegeld gedeeld door 12, zowel bij inkomen als bij besparing).

Een daling dus. Zonder het vakantiegeld mee te rekenen zou ik op 48% uitkomen. Niet m’n beste maand. Ik had het vorige maand al gemeld dat ik het wat moeilijk begon te vinden.
Ik heb even gekeken en het zit hem in een paar cadeautjes en een extra terrasje. Ik heb daar plezier van gehad, en het waren geen overdreven cadeautjes voor dierbaren, dus geen spijt, maar ik ga natuurlijk toch proberen om het beter te doen.

Het totaalpercentage van de maand zit toch nog boven de 50%. Als ik nou eindelijk eens ga beleggen (!), kan ik volgens de voorspellingen van 3M net voor mijn 57e met pensioen. Dat is niet binnen zeven tot tien jaar, zoals de oorspronkelijke claim was, maar binnen zeven plus tien jaar. Nog steeds aanzienlijke winst ten opzichte van 31 jaar die ik 'officieel' nog 'moet'.

Hieronder volgt een update van mijn (/onze) acties sinds de kennismaking met 3M.
 1. Spaargeld en reserveringen verhuisd naar spaar- en depositorekeningen met een beter rentepercentage (van 0,9 naar 2,0).
 2. Nóg vaker fietsen in plaats van de trein nemen.
 3. Brood, fruit en jus mee naar het werk ipv daar kopen, en vervolgens mijn jus-consumptie teruggebracht.
 4. Een beleggingsrekening aangevraagd (maar er nog steeds niets mee gedaan)
 5. Cola-consumptie gereduceerd, meer water gedronken.
 6. Minder uit eten, minder geborreld. Dat lukt niet met dit mooie weer, wel vaker een pilsje gedronken ipv wijn.
 7. Extra inkomsten gegenereerd (In juli zeer bescheiden gelukt via qassa. Ik had ook Euroclix* in kunnen wisselen, maar ik wacht even tot ik voldoende heb voor een betere inwisselkoers.)
 8. Pensioenregelingen gecheckt.
 9. Meer vegetarisch gegeten.
 10. Minder uitgegeven aan boodschappen.
 11. Goedkopere aansprakelijkheidsverzekering gezocht en afgesloten.
 12. Goedkoper energiecontract afgesloten.
 13. Hypotheekaflosplan gemaakt en de reservering tbv de aflossing verhoogd. Plan is inmiddels veranderd in: zo snel mogelijk alles aflossen.
 14. Advertenties op mijn blog gezet, die nog steeds weinig tot niets opleveren, maar er komen wel meer bezoekers en dat vind ik eigenlijk ook wel leuk.
 15. Een paar abonnementen (sms, Vereniging Eigen Huis, ...) opgezegd.
 16. Zuinig met energie.
 17. Schoonmaakster voor 50% opgezegd.
 18. Zegeltjes sparen.
 19. Vakantiegeld op mijn spaarrekening gezet.
 20. Nieuwe batterij in plaats van een nieuwe telefoon gekocht. (Dat was al in juni, maar toen niet opgenomen in de lijst)
 21. Allergoedkoopste laptop gekocht en pas op het moment dat het echt noodzakelijk was.
 22. De design-radiator die we al heel lang wilden via marktplaats gekocht in plaats van nieuw. (We hadden een extra radiator nodig.)
 23. Een kinderboekenkastje gemaakt van afvalhout in plaats van nieuw materiaal.
Wat heb ik (nog steeds) niet gedaan:
 1. Verhuisd naar een goedkoper huis (ga ik ook voorlopig niet doen).
 2. Meer gaan werken (ga ik ook voorlopig niet doen).
 3. Beleggen
 4. Loterij opgezegd
*Voor aanmeldingen bij Euroclix via deze link krijg ik een bonus

4 opmerkingen:

 1. Stap 1: ga naar www.meesman.nl, is prima voor kleine bedragen! (Ga je meer dan €300,= in de maand beleggen? Dan naar Binck.nl ofzo!)
  Stap 2: open een rekening
  Stap 3: laat elke maand automatisch €50,= afschrijven
  Stap 4: geduld

  ...en je bent begonnen! De beste dag om te beginnen met beleggen was 25 jaar geleden. De 2e beste dag is nog steeds vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Meesman is een prima keuze, ik beleg daar ook al een jaar of drie op maandelijkse basis. mijn motto is: maandelijks een bedrag automatisch inleggen en dat gewoon stug blijven doen. Ook als het wat zakt raak ik niet in paniek want dan koop ik die maand gewoon goedkoper aan. ;) Ook heb ik nog spaargeld en beleg bij ASN en Triodos omdat verantwoord beleggen ook mijn interesse heeft. Ik wil er over 6 jaar uit op mijn 57 dus heb wel wat geld nodig, ik leef wel heel zuinig dus met mijn lage inkomen dat bij elkaar sparen lukt wel. Ik spaar ook iedere maand tegen de 50 procent van bijna 1300 euro dus ik ben goed op dreef. Ik moet straks drie jaar zonder inkomen overbruggen en dan op 60 pre pensioen waar ik ook nog zelf bij moet leggen. Na 67 jaar volledig pensioen waar ik gemakkelijk van kan leven. Ik hoop dat het gaat lukken. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mag ik vragen waarom meesman goed is tot € 300,00 per maand? Ik beleg nu ook in de indexfondsen van Meesman, maar vraag mij af of ik iets gemist heb!
  gr Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zie dat ook niet van die 300 euro. Ik doe ook meer. Bij Binck zijn het toch weer gewone belleggingsfondsen en geen indexbeleggen? Of hebben ze dat daar ook? Zo niet dan is het toch totaal anders?

  BeantwoordenVerwijderen