11 januari 2019

Pensioen: verplicht of niet

De meeste werknemers in Nederland bouwen verplicht pensioen op via hun werkgever, maar niet allemaal. Omdat die verplichting wettelijk vastligt, verwacht ik gelijkheid in behandeling, of een doordacht beleid waarom de ene werknemer wel, en de andere werknemer niet verplicht wordt pensioen op te bouwen.

Maar volgens mij is daar geen sprake van. Raar toch?! Of kan iemand me vertellen op basis van welke filosofie onderscheid wordt gemaakt?

Ben jij in loondienst? Bouw je verplicht pensioen op? Weet jij waarom?

10 opmerkingen:

 1. Nee, ik was eerst fulltime bij de kinderen en nu werk ik vanuit huis als fulltime blogger. Dat wordt dus later een kartonnen doos voor mij ; )

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het idee dat jij van een kartonnen doos ook nog wel iets gezelligs kunt maken.

   Verwijderen
 2. Meer door minder11 januari 2019 om 09:38

  Heeft de sector waarbinnen je bedrijf valt geen bedrijfstakpensioenfonds en kent het geen eigen collectieve arbeidsovereenkomst met pensioenregeling? Dan is je werkgever niet verplicht pensioen aan te bieden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, maar waarom heeft de ene bedrijfstak wel zo'n fonds of een cao en de ander niet?

   Verwijderen
 3. Niet verplicht. Ik werk al jaren voor een stichting en heb pas sinds dit jaar pensioen. Omdat er een nieuw iemand werd aangenomen en die pensioen eiste, kreeg ik het ook. haha. Dus op zich wel blij mee. Bij Brand New Day zitten we, ik leg zelf ook wat in per maand dus dat is mijn 'belegging' voor de lange termijn. Maar de kosten zijn hoog voor de stichting heb ik gezien. Beheerkosten en advieskosten etc.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt dus vast ook nog oude reserveringsruimte van de afgelopen zeven jaar die je zelf met eigen geld in kunt vullen. Voordeel van het gebruiken van reserveringsruimte: je krijgt waarschijnlijk zo'n 40% terug als je belastingaangifte doet.

   Verwijderen
  2. Het is inderdaad - bijvoorbeeld door die hoge kosten - maar de vraag of je blij moet zijn of niet met zo'n verplicht pensioen.

   Verwijderen
  3. Meer door minder12 januari 2019 om 22:19

   We mogen inderdaad blij zijn dat heel veel mensen verplicht in een pensioenfonds zitten anders kwam er voor velen van hen niets terecht van pensioen opbouwen daar sparen hun al niet lukt. Er ontstaan problemen als al deze mensen dan met pensioen gaan en ze te weinig inkomen hebben om hun lasten te betalen. Bijzondere bijstand en veel toelages tot gevolg.
   Welke dan door alle "belasting betalers" moet worden opgebracht.

   Verwijderen
  4. Als dat de redenering is (dat het risico groot is dat mensen uit zichzelf niet voldoende opbouwen), zou ik verplicht pensioen (bovenop de AOW) voor iedereen verwachten.

   Verwijderen
 4. Wel zo netjes om zelf ook antwoord te geven op die vragen:

  Ik ben in loondienst (functie: tegenlezer) en bouw geen pensioen op.

  Ik ben er blij mee dat er niet een deel van mijn salaris wordt gebruikt voor een pensioenregeling waarin ik niet zelf alle keuzes kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen