21 januari 2019

Snel rijk worden? Leuk rijk worden!

Nee het gaat niet om rijk worden. Het gaat om financiële onafhankelijkheid. Maar dat bekt niet zo lekker. En bovendien helpt rijk zijn wel. Daar kom ik zo op terug.

Nu eerst: Grofweg kun je op drie manieren financieel onafhankelijk worden:
 1. Passief inkomen genereren uit alles behalve geld.
 2. Passief inkomen genereren uit geld.
 3. Zo veel geld hebben dat je het vanjelangzalzeleven niet meer op krijgt.

Passief is relatief

Ik zeg het nog maar een keer: Passief is relatief. (Ik schuw vandaag even geen cliché's of flauwe rijmpjes.) Passief is: soms wel een beetje actief.

Soms moet je initieel actief zijn, in geval van methode 1 bijvoorbeeld een nummer 1-hit scoren, een succesvol patent op je naam zetten, een bestseller schrijven, dat soort dingen moet je wel (even) doen; in geval van methode 2 moet je echt even tijd steken in uitzoeken wat de goede investeringen zijn, hoe je dat moet doen, én dat dan ook doen.

Soms moet je ook nog af en toe aan onderhoud doen, letterlijk of figuurlijk. Je moet bijvoorbeeld wat promotiewerk doen of, actiever nog, zorgen voor een opvolger. Niet elk boek/liedje blijft eeuwig in de top van de Top-2000-aller-tijden staan, en ook sommige uitvindingen raken in onbruik. Wie faxt er tegenwoordig nog?


Als je hebt geïnvesteerd in vastgoed moet je letterlijk onderhoud plegen. Dat kun je laten doen, maar dat uitbesteden vraagt ook actie (aannemer zoeken, opdracht geven, controleren, ...). Ook andere investeringen moet je ook af en toe eens onder de loep nemen. Niet te vaak trouwens.

Rijk zijn

Voor methode 2  (investeren) en 3 (interen) heb je geld nodig. En wel zoveel dat je daar (best) rijk voor moet zijn. Om voldoende passief inkomen te genereren uit geld heb je minstens een half miljoen nodig. Ik vind dat best veel. Hoe groot je vermogen moet zijn om erop in te kunnen teren tot je dood, is afhankelijk van hoe lang je nog leeft. Laten we hopen dat dat lang is en dan heb je er ook veel geld voor nodig (en nog een buffertje voor als het - al dan niet onverhoopt - nog langer duurt). Terug naar rijk worden of zijn dus.

Snel rijk worden

Rijk worden (of zijn) helpt. Als je googelt op 'snel rijk worden' kom je op drie verschillende sites terecht:

1. Sites waar ze zeggen: "Ja dat willen we allemaal wel, maar dat kan niet."
Meestal volgen er dan tips om langzaam rijk te worden of tevreden te zijn met wat je hebt. Dat werkt meestal wel. Het vraagt alleen wat geduld.

2. Sites met methodes waarvoor je geluk moet hebben of die niet leuk zijn.
"Trouw een rijke vrouw" Ehh ja, maar wat dan als ze niet aardig is, of wat als de liefde van je leven al gevonden hebt en die is niet rijk?
"Zet alles op je geluksnummer in het casino." Ehh ja, maar wat als je geluksnummer niet voor geld maar bijvoorbeeld de liefde blijkt te werken?
...

3. Sites die eng zijn. 
Sites waar je eerst even een kleine investering (die niet zo klein blijkt) moet doen om, zo beloven ze, heel rijk te worden.
"Wil je net als Jako 5 maanden per jaar op vakantie? Koop dan hier X, wees er snel bij want de site kan elk moment offline worden gehaald." Ehh dat laatste is ongetwijfeld bedoeld om je snel over de streep te trekken, maar ik ik vind het vooral iets schimmigs uitstralen.

Leuk rijk worden

Snel rijk worden is dus niet zo makkelijk. Maar waarom wilden we ook al weer snel rijk worden? Om snel financieel onafhankelijk te zijn. En waarom wilden we ook al weer financieel onafhankelijk zijn? Om leuke dingen te kunnen doen (ik tenminste wel). Als je er nou voor zorgt dat je op een leuke manier rijk wordt, dan is het niet zo erg als het wat langer duurt. Daarom ga ik voor: leuk rijk worden!

4 opmerkingen:

 1. Leuke insteek op onze wensen en onderwerpen. Alleen blind staren op financieel onafhankelijk zonder tussentijds te genieten kan een tegenvaller zijn. Kunst is blijven bewegen, heroverwegen met nu bezig zijn en later. Niet perse zo snel mogelijk onafhankelijk ten kosten van alles. Beter een beetje laveren en geduld hebben of nog beter genieten en tevreden zijn met wat er nu is en het meegenomen vinden wat nog komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Apotheken en ziekenhuizen faxen nog.
  https://www.smarthealth.nl/2016/07/14/waarom-apotheek-nog-zonder-fax/
  Duitsland faxt nog volop...vergeet niet dat veel van de technologie ons hier erg snel opgedrongen wordt.
  De tornado's die vorig jaar in Caribisch gebied lieten zien dat de oude techniek van HAM-radio's in tijden dat communicatie door gebrek aan stroom weggevallen is, levensreddend is. Je hebt tenslotte niks aan de laatste Iphone als de zendmasten en stroom weg zijn. Duitsland heeft dan ook het advies in hun nationale Rampenoefening dat mensen zich ook voorbereiden op tekort aan stroom. Bijvoorbeeld hoe houd je insuline koel, hoe redt de samenleving zich als de computers uitvallen. Nederland rekent teveel op stroom en computers.

  Oude technieken komen weer terug, het cassettebandje is hot niche geworden,net als polaroidfoto's.En de Russische geheime dienst verzamelt weer typemachines.
  Over typemachines, er is een zeer uitgebreid museum in Figueres,Spanje...mocht je er ooit in de buurt zijn, aanrader.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk hoor. Ik had misschien iets langer moeten graven naar een in onbruik geraakte uitvinding. De floppy-disk? Maar hoe je het ook wendt of keert, de verdiensten aan de uitvinding van de fax zullen over het hoogtepunt heen zijn.

   Als ik ooit in de buurt van Figueres kom ...

   Verwijderen