30 januari 2019

Van groot naar klein: thee

Van de grote bedragen van huizen verhuren naar de kleine bedragen: thee.

Na mijn 'werkweek' zag ik in de prullenbak een hoop theezakjes en van die papiertjes waar de zakjes in gezeten hadden. Ik drink een pot thee in anderhalf uur. Meneer drinkt ook nog wel eens mee (veel minder maar toch). Dus er lagen ruim 20 zakjes en papiertjes van drie dagen.

Veel afval en veel losse thee

Dat is relatief veel afval. Er zijn grotere zaken, maar al die zooi voor thee?
Eerst nam ik me voor om die papiertjes netjes bij het oud papier te doen. Toen bedacht ik dat ik die zakjes helemaal niet wil, stomme verpakkers. En toen bedacht ik dat ik veel losse thee had. De voorraad was in december (kerstpakketten) aangevuld met de meest exotische theetjes, gelukkig ook lekkere.

Besparing

Ik zocht zo'n unit om losse thee in te doen, vond er een met schimmel, maar ook twee goede. Oké, eentje moest ik bijbuigen, ontdekte ik met een mond vol blaadjes. Maar dat bijbuigen kon gewoon en de schimmel ging er in de vaatwasser uit. Nu drink ik al drie dagen heerlijke thee.
Scheelt twee doosjes thee per week. Een dikke vette besparing van €1,36. En een bergje afval minder.

9 opmerkingen:

 1. Ik vind jouw blog zo grappig! Van enorme bedragen, naar minimale besparingen. Ik krijg trouwens mijn man nooit zo ver voor verse thee. Hij vindt het veel gedoe. Jouwe niet?
  Vroeg me af of je nog een blog schrijft over de aankoop van jullie 2e huis?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :) Dankjewel voor het compliment.
   Meneer doet zonder morren mee met de losse thee. Dat verbaast mij eerlijk gezegd ook wel. Hij zet wel veel minder vaak thee, misschien dat dat het is. Ik vind het zelf waarschijnlijk op een gegeven moment ook weer te veel gedoe (ervaringen uit het verleden). Maar eigenlijk valt het reuze mee.
   Ja hoor, dat blogje over het 2e verhuurhuis komt. Maar de thee kwam even tussendoor ;)

   Verwijderen
 2. Dat is best een mooie besparing inderdaad. Zeker op jaarbasis. Ik vind zelf de theezakjes nog wel erg handig.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind theezakjes ook handig hoor. Ben al eerder 'teruggegleden' van losse thee naar zakjes. Maar eigenlijk is het maar een heel klein beetje meer werk. Ik gooi het zeefje (ik heb zo'n knijpgeval) leeg boven de prullenbak, dat is evenveel werk als zo'n zakje erin slingeren. Dan leg ik het zeefje op de verwarming, dat is extra. Voor een nieuwe pot schud ik losse thee in het zeefje. Ik ben er nog niet uit of dat meer werk is dan zo'n papieren zakje openscheuren. Waarschijnlijk wel iets, maar niet veel. Ik moet hem natuurlijk wel eerst helemaal van de verwarming halen (maar dat is maar twee passen.)

   Verwijderen
 3. Ik dronk vroeger thuis losse thee, en eenmaal op mezelf theezakjes. Maar het smaakte me dat minder goed, en als ik lees wat een troep er in die smaakjestheetjes zit, nah, dan liever losse thee. Ik heb een fijnmazige theefilter wat is gemaakt van RVS,past precies in de Bredemeijer theepot. Nooit last van blaadjes. Ja dat filter was wat duurder,net als die theepot, maar de thee blijft warm, de pot kan niet stuk, het filter ook niet, en losse thee is altijd goedkoper dan theezakjes. Net even gerekend, die dure theepot met filter had ik in een jaar terugverdiend. Daarna gevolgd door jarenlange besparing. Daar houd ik van, besparingen die doorlopend zijn.(tot nu toe 2500 euro bespaard, dat is toch een lekker bedrag zo door de jaren heen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een mooi bedrag.
   Mijn theezeefknijpertje sluit nu ook weer als een bus hoor.

   Verwijderen
 4. Nóg zuiniger, als je van kruidenthee houdt: zelf verbouwen! Ik heb de heerlijkste smaakjes in de tuin staan: munt en melisse, citroenverbena en rozemarijn, bramenblad en frambozenblad....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn vingers zijn helaas niet zo groen. Ik probeer het regelmatig, maar ik vrees dat dit een verliespost is voor mij.

   Verwijderen
 5. Ik vind losse thee zoveel lekkerder dan zakjes thee. Maar ik vind thee-eieren onhandig. Ik gebruik losse fliterzakjes, die je zelf kunt vullen. 100 stuks voor 3 euro.

  BeantwoordenVerwijderen