20 november 2022

17 graden

Voorlopig houden we het goed uit bij 17 graden. Overdag zitten we in de geïmproviseerde werkkamer die tegen een uur of twaalf de 17 graden bereikt (dankzij de verwarming van 'de onderburen'). We verwarmen af en toe wat bij met elektrische bureauleggers en een infraroodlamp. 

Verwarming aan

's Avonds staat de thermostaat in de woonkamer een uurtje op 17 graden. De warmte blijft hangen tot we gaan slapen. De slaapkamer verwarmen we ook eventjes. Ik weet dat de meeste mensen het niet doen, maar ik slaap slecht in een koude kamer. Vorige winter stond de verwarming nog op 19 graden voor het in slaap vallen, voorlopig lukt het met 17 graden. De week dat we het zonder verwarming probeerden, sliep ik echt slecht; ik ben blij dat ik dat op kan lossen door de verwarming even aan te zetten.

Laagjes, laagjes, laagjes

Ik ben nog steeds de koukleum die ik altijd al was, Ik houd dit voorlopig vol door thermo-ondergoed, leggings of maillots onder mijn broeken te dragen en van boven ook veel laagjes, vaak een coltrui onder wat ik echt aan wil en het geheel afgetopt met een vest met capuchon (die ik regelmatig opzet). Dat zorgt wel voor vreemde taferelen als we de deur uitgaan. Vroeger trok ik dan vaak een vestje aan, want je weet nooit hoe koud of warm het ergens anders is.
Drie van de laagjes die ik momenteel draag

Strippen

Nu trek ik laagjes uit, want de kans dat het ergens anders warmer is, is best wel groot en met al die laagjes zit ik dan snel te zweten. De legging en coltrui moeten uit en zijn nooit de bovenste laag, dus sta ik hier vlak voor we gaan nog even snel te strippen. Een vest gaat altijd wel mee, want daarmee kun je makkelijk inspelen op net iets te warm of net iets te fris. 

Lange rok

Voor een kort uitstapje is het vest juist vaak het enige dat uitgaat. Eigenlijk zou het best handig zijn als je zoiets ook voor je benen hebt. Dus nu denk ik ineens: zou dat werken met een lange stretchrok? Ik draag bijna nooit rokken, maar ik kan me voorstellen dat je zo'n rok eenvoudig over je broek aantrekt, dat het net een beetje warmer is en dat je hem eenvoudig uittrekt voor je weggaat. 

Kledingstuk met vestfunctie

Voordeel van een vest is natuurlijk dat je het open, halfopen en dicht kunt dragen, afhankelijk van de temperatuur. Dat heeft een 'overrok' niet. Iemand andere ideeën voor een kledingstuk met vestfunctie voor je benen?

11 opmerkingen:

 1. Een kilt? Of overslagrok van fleecestof Zou misschien te maken zijn van een fleecedeken, een halve cirkel of hele als het past en een band eraan naaien met lange uiteinden die je kan strikken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 17 graden! Ik vind jullie wel bikkels hoor! Bij mij wisselt het nogal. 's Ochtends, net uit bed, heb ik het warm genoeg en zit ik met 14,5 graden (vanochtend!) het nieuws te lezen. Verder vandaag nogal uithuizig, dus de thermostaat op 14 laten staan. Tussen half twee en half vijf in totaal 4,5 kilometer gewandeld, met een warme tussenstop elders. Toen ik thuis kwam vond ik het echt te koud, ondanks lekker warme voeten van het wandelen. Dus nu staat de thermostaat tot een uur of 8 op 18 graden. Daarna weer terug naar 14 of misschien 15 graden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aanvulling: waar je niet over schrijft en wat ik heerlijk vind, zijn vingerloze handschoenen gevoerd met thininsulate: https://www.bol.com/nl/nl/p/thinsulate-fleece-gevoerde-vingerloze-handschoenen-maat-m-l-kleur-zwart/9300000016846027/?bltgh=hMhmLjuM4h-v1BbHsEFEjQ.2_42.44.ProductImage

   Verwijderen
  2. Goede tip, dankjewel Aaf. Ik heb ze meteen op mijn lijstje gezet.

   Verwijderen
 3. Over onze gewone kleding dragen wij thuis een zeer warm wollig fleece cape. Met mouwen en capuchon. Valt ook over de benen tot aan de knie. Warme uggs eronder. Gaan we de deur uit, cape uit en schoenen aan, klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En drink vooral veel thee drinken. Gemberthee bijvoorbeeld. Dus gewoon kokend water met een stuk verse gember erin. Dan krijg je het vanbinnen warm...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik draag altijd vestjes. Daarmee kan ik alle kanten uit. Aan-uit, open - dicht. Ik vind ze ideaal. In een trui voel ik me opgesloten.

  BeantwoordenVerwijderen