2 augustus 2016

Wat kost ons huis per dag?

Ik probeer uit te rekenen wat ons huis me per dag kost, om een beeld te krijgen van de verhoudingen van kosten. Mijn ijklijstje is daar niet helemaal geschikt voor omdat juist de kosten voor het huis nu nogal anders zijn dan in de eerste paar jaren. Dat is nog niet zo makkelijk want wat moet je allemaal meetellen? En welke aannames moet je allemaal doen?

De algemene aannames waar ik mee gewerkt heb:
-Ik woon 50 jaar in dit huis: van 2011 tot en met 2060.
-Ik woon hier al die tijd samen met Meneer Money Wenkbrauw en hij betaalt de helft van de kosten.

Aanschaf
Het leek me het makkelijkst om te beginnen met de aanschafkosten. Dan kom ik uit op 11,50 euro per dag. Dat is dus exclusief hypotheekrente.

Toen bedacht ik dat het huis natuurlijk waarde houdt. Geen flauw idee wat het over 50 jaar nog waard is, maar is dat relevant als ik hier blijf wonen tot mijn dood? (Wat eerder een wens is dan dat het heel waarschijnlijk is gezien het aantal trappen, maar dat terzijde.) Ik ga er maar even van uit dat ik niet meer kan profiteren van de restwaarde.

Rente
In de huidige planning zitten geen aflossingen meer tot 2021. Als ik aanneem dat ik vanaf 2021 tot en met 2049 lineair aflos, dat ik nog maar zeer beperkt gebruik kan maken van de hypotheekrente-aftrek, en dat mijn hypotheekrente slechts beperkt zal stijgen, dan betaal ik omgerekend over de hele periode gemiddeld 2,95 rente per dag.

Onderhoud en investeringen
Van begin 2011 tot halverwege 2015 hebben we bijna anderhalve ton uitgegeven aan al dan niet noodzakelijke verbouwingen en onderhoud. Ik heb (nog) niet paraat wat we het afgelopen jaar hebben uitgegeven. We hebben minder geklust, maar zijn nu wel bezig met een schilderbeurt. Ik schat dat we van medio 2015 tot eind 2016 2.500 euro kwijt zijn aan klussen.
Voor de periode daarna rekenen ik nog op een investering van 50.000 euro en onderhoud 2.000 euro per jaar geïndexeerd met 1%.
Alles bij elkaar opgeteld, kom ik op 8,30 euro per dag.

Belasting
Op basis van de huidige lokale belasting, de huidige tarieven eigenwoningforfait en inkomensbelasting van 37% kom ik op 3,80 per dag.

Onze verzekering kost, rekening houdend met bescheiden inflatie: 0,13 euro.

Totaal
Ons huis kost mij dus gemiddeld €26,67 per dag over de hele periode dat ik hier woon.

Edit 3 augustus
Om het bovenstaande iets meer in perspectief te plaatsen:
We wonen in een groot monumentaal pand, het is ons droomhuis. Dat betekent dat de aanschaf en de initiële investeringen een hoop geld gekost hebben. Onderhoud van monumenten is vaak ook duurder dan bij gewone huizen, maar de kosten zijn aftrekbaar van de belasting.

Zelfs als ik ongebruikelijke investeringen niet meetel, kom ik op een bedrag van ongeveer €24,- per dag. De 'bijkomende kosten' zijn dan nog steeds hoger dan de aanschafprijs.

11 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me heel erg veel! Dat zou betekenen dat jullie huis zo'n 1600 euro per maand kost. En over 50 jaar hebben jullie dan in totaal 1 miljoen aan je huis betaald. Dat kan nooit kloppen, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben niet helemaal zeker van alle aannames en berekeningen die ik heb gemaakt. Maar ik 'vrees' dat het toch best kan kloppen. Je moet weten dat we in ons droomhuis wonen. Zie: http://mevrouwmoneywenkbrauw.blogspot.nl/2015/08/dingen-mogelijk-maken_22.html. Ik heb de link ook even in de blogpost zelf gezet.

   Verwijderen
  2. Ik sta overigens open voor concrete vraagtekens, want ik vind het ook wel erg veel en zou graag mijn bevindingen checken.

   Verwijderen
 2. Ah, I see... Ik vind dit lastige berekeningen, dus kan je bevindingen niet zo 1-2-3 checken. Vooral de post voor afschrijving/onderhoud/vervanging lijkt me over zo'n lange periode moeilijk te schatten. Zijn jullie huidige maandlasten geen indicatie of je in de buurt zit?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke rekensom. Nu ben ik benieuwd wat ons huis ons per dag kost!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks! Ik ben ook wel benieuwd wat ander huizen per dag kosten. Dus als je het uit kan rekenen, houd ik me aanbevolen.

   Verwijderen
 4. Een beetje vreemde berekening in het kader hoe reken ik mijzelf arm. Een huis houdt altijd restwaarde zeker als je wel allerlei investeringskosten wel meetelt aan de kostenzijde. Als ik het voor ons huis bereken van ca 20 jaar oud met de huidige woz waarde als restwaarde kom ik dan ook stukken goedkoper per dag uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens: een huis houdt altijd restwaarde. Maar als ik hier woon tot mijn dood, heb ik daar geen profijt van, dan kan ik die restwaarde niet aan iets anders uitgeven. Toch?
   Dankjewel voor je reactie overigens, want ik ben echt benieuwd hoe anderen hierover denken.

   Verwijderen
  2. O ja en over die investeringen: ik weet niet of investeringen in een houten bad, een blauw-roze stalen jaren-vijftig keuken en dergelijke hun waarde houden. Dus àls we dit huis al verkopen dan reken ik er niet op dat we die investeringen terugverdienen. :)

   Verwijderen
 5. Wat een leuke som! Het klinkt inderdaad wel als heel veel, maar ik denk dat het wel klopt. Ik ga dit ook een keer doen, ik zet het in mijn blogkalender (en zal naar jouw stukje verwijzen).

  BeantwoordenVerwijderen