12 mei 2015

Automatisch betalen

Mister Money Mustache heeft een artikel waarin hij een aantal belangrijke principes voor mensen die snel met pensioen willen en nog niet zo ver zijn, op een rij zet. Ik loop er stuk voor stuk doorheen. Vandaag, het vergeten zevende principe.

7. Betaal wat je moet betalen automatisch

Met behulp van automatische incasso’s ben je nooit te laat met betalen. Daarmee voorkom je extra kosten en nare verrassingen. 
Zorg ook dat bijvoorbeeld het maandbedrag van je energierekening (die je automatisch betaalt) hoog genoeg is. Houd je maandbedrag zo laag mogelijk door op energie te besparen, niet door jezelf voor de gek te houden.

Met automatische incasso’s hoef je geen tijd meer te verdoen met het betalen van rekeningen. Wel moet je met enige regelmaat je afschrijvingen controleren om te voorkomen dat er onterecht wordt geïncasseerd. Het is mij nog nooit overkomen, maar het is sowieso goed om je rekening in de gaten te houden. Controleren is in een oogopslag gebeurd, en het betalen van rekeningen vind ik meer gedoe.


MMM adviseert om er een creditcard tussen te zetten, waarvan je de rekening dan natuurlijk automatisch elke maand betaalt. In Amerika zijn er creditcards met kortingen en lucratieve spaarprogramma’s. Ik weet niet hoe dat in Nederland zit en ik vind het ook een beetje glad ijs: voor je het weet laat je de ‘airmiles’ die je kunt verdienen bewust of onbewust meewegen in je wel-of-niet-aankoopbeslissing. Maar als je zo’n kaart in Nederland kent en je weet zeker dat je er goed mee om kunt gaan, dan moet je het natuurlijk doen.

1 opmerking:

  1. In NL zijn er nauwelijks kaarten die geld opbrengen. Ik zie er soms een met "aanbrengbonus". Verder is dat in NL niet ontwikkeld. We gebruiken in NL minder creditcards (oorzaak of gevolg?) Vandaar ook dat wij minder mensen met hoge schulden hebben.
    En betalen via automatiek is idd handig.Leuk blijven doe je vooral door energie te sparen voor leuke dingen toch?

    BeantwoordenVerwijderen