12 mei 2015

Beroerd

Vandaag is de dag van de beroerte. Ik weet uit ervaring dat het echt beroerd is. Het is beroerd voor degene die een beroerte heeft gehad, en voor de directe omgeving. Fysiek, cognitief en mentaal ben je niet meer gelijkwaardig, voor patiënt en omgeving is dat loodzwaar. Vooral omdat de buitenkant meestal het minst verandert. Er is iemand die verdacht veel op je geliefde lijkt, maar die niet meer hetzelfde is, niet meer hetzelfde kan en niet meer hetzelfde reageert.

Gelukkig kun je de kans op een beroerte verkleinen door
  • gezond te eten, 
  • regelmatig te bewegen en 
  • niet te roken. 
En daarom past dit artikel op dit blog, want dat zijn toevallig ook allemaal dingen waarmee je geld kunt besparen en dus je pensioen vervroegen:

Gezond eten is op het eerste gezicht misschien nog wel de moeilijkste wat dat betreft. Verse groenten en fruit zijn bijvoorbeeld niet het goedkoopste wat je kunt kopen. Maar zelf je eten bereiden van pure ingrediënten, en er zo veel mogelijk gezonde dingen in stoppen, is met wat creativiteit goedkoper, zeker gezonder, en meestal lekkerder dan afhaal- of kant-en-klaar-maaltijden waar vaak veel ongezonds in zit. Let op het seizoen en de aanbiedingen, eet niet te veel (dat is ook ongezond), en dan kom je een heel eind. Een appel is nog altijd goedkoper dan een mars, en een kop thee is goedkoper dan een glas cola.

Regelmatig bewegen is goedkoper als je niet met de auto naar de sportschool gaat, maar op de fiets naar je werk, de bibliotheek, je vrienden, het strand of waar je ook maar naartoe gaat. In het algemeen geldt: Muscle over Motor is goedkoper en gezonder.

Niet roken is voor rokers waarschijnlijk ook een moeilijke, maar het levert je zoveel op: een heleboel geld, frisse lucht, gezondheid. Je weet het allemaal al lang, wat houd je tegen? Is je leven je niet zo veel waard? Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor de mensen om je heen (mag je kiezen of je het geld wel zelf houdt). Zoek er hulp bij als dat nodig is.

Zo verleng je dus je pensioen aan de voor- en achterkant, want deze drie dingen zijn goed tegen beroertes én een hoop andere nare ziektes, en goed voor je portemonnee. Alles wat je bespaart kan - hoppetee, linea recta- naar je pensioenvermogen, en omdat je gaat leven van het rendement op dat vermogen hoef je niet meer vermogen bij elkaar te sparen voor een langer pensioen. Lang niet slecht (beroerd) dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten