19 januari 2017

Schulden zijn niet normaal

Ik schrijf sinds kort ook een blogje over de wereld van schulden in Nederland. Wat je in die wereld tegenkomt verbaast mij zozeer dat ik er bijna wel over móest schrijven. Toen ik de inleiding aan het schrijven was, wilde ik schrijven 'Zelf heb ik geen schulden.'

Maar dat is niet waar. Ik heb een hypotheekschuld. En dat vond ik altijd heel normaal. Maar ik vraag me steeds meer af of het normaal is. Ik heb gewoon een schuld van enkele tienduizenden euro's, en de schuld van Meneer Money Wenkbrauw is nog groter. Nou staat daar een mooi huis tegenover, maar toch. Ik heb gewoon een enorme schuld.

Soms is een hypotheek voor je huis een goede keuze. Maar je moet je altijd realiseren dat het een schuld is. En hoewel schulden steeds normaler lijken te worden, zijn ze dat niet. Schulden zijn knap onhandig en duur. Het is geld wat meer kost dan het waard is.

Edit: Schulden zijn niet normaal, maar je hoeft je er ook niet voor te schamen.

10 opmerkingen:

 1. Beste MMW,
  Je hebt hier weer een goed punt te pakken. We zijn zo gewend geraakt aan schulden, dat we een hypotheek al niet meer direct als schuld zien.

  Zo heb ik de afgelopen jaren ook geleefd en wil daar ook verandering in gaan brengen. Schulden aflossen, bewuster omgaan met je geld etc etc.

  Dank voor je inspiratie met je blogposts.

  Greetz,
  TheGreenFIguy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ook een hypotheek is een schuld. Een schuld die ik zo snel als mogelijk aflos, zodat ik geen geld meer aan de bank hoef af te geven en het uit kan geven aan zaken die voor mij van belang zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal mee eens. Beetje bij beetje word mijn koopwoning van mij en niet van de hypotheek verstrekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet meer van de hypotheek nemer bedoel je. De eigenaar van het huis is de hypotheekverstrekker, de financiele instelling neemt het hypotheek.

   Verwijderen
 4. Natuurlijk is een hypotheek een schuld. Wij wonen in een bescheiden huis, geen hypotheek. Zijn je woonwensen luxer en moet je daar een hoge hypotheek voor afsluiten, ja dan ben je misschien wel nooit vrij van schulden. Ik denk weleens dat er veel mensen zijn die in een te duur huis wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat denk ik ook! Veel mensen nemen een tophypotheek, voor zo groot mogelijk. Wij wonen zonder tuin en zo nog wat van die luxe zaken en zijn nu dus ook al bijna op nul met de hypotheek.

   Verwijderen
 5. Ik ben toch blij dat ik een hypotheek heb gehad, we hebben er 30 jaar voor betaald en op een gegeven moment werd het bedrag lager dan de huur voor een soortgelijk huis. Wij hebben nu na 30 jaar een hypotheek vrij huis en kunnen daardoor van de AOW en pensioen van mijn man heel goed rondkomen maar als we een huur zouden hebben van meer dan 500 euro, en daar krijg je hier geen huis voor, dan hadden we elke maand te kort. Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk, je nieuwe blog! Ik vind hem heel inspirerend!
  En je hebt helemaal gelijk, een hypotheek is ook een schuld. Dat realiseren we ons wel eens te weinig. Overigens ben ik het wel eens met Ria hierboven. Ik ben ook blij dat ik een hypotheek heb, want ik woon prachtig. Dat had echt niet gekund zonder. (Wat niet wil zeggen dat ik niet zo snel mogelijk van die hypotheek af wil natuurlijk!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor het compliment (en het blogje dat je eraan gewijd hebt).

   Verwijderen
 7. Ik ben heel blij met ons huis, én ik ben ervan overtuigd dat er situaties zijn dat kopen met een schuld (financieel) beter is dan schuldenvrij huren. Alleen noemen we die schuld meestal hypotheek en zien we het niet als een schuld. Een speciaal soort schuld is ook een schuld. Dat is gewoon goed om je te realiseren, denk ik. En ik merkte dat ik dat zelf nog niet helemaal tussen m'n oren (achter m'n wenkbrauwen) had.

  O en ik wil nog even aan mijn blog toevoegen dat schulden weliswaar niet normaal zijn, maar dat je je er niet voor hoeft te schamen.

  BeantwoordenVerwijderen