31 januari 2017

Spaarrente weer omlaag

De rente gaat weer omlaag. Tenminste de spaar- en de depositorente bij één van de drie banken waar ik spaar. Het gaat maar om 0,05% respectievelijk 0,1%. Heel weinig dus. Maar omdat de rente zo laag is, is het relatief ten opzichte van de huidige rente weer wel significant. Dat maakt het misschien nog wel deprimerender. Niet dat je je stemming er door moet laten beïnvloeden. Het ligt toch buiten je invloedssfeer en je kunt er maar beter vrolijk onder blijven.

De nieuwe, lagere, rente voor deposito's gaat pas vrijdag in. Ik vind het netjes van de bank dat ze dat aankondigen. Het betekent dat ik nog kan beslissen om nu een deposito te openen met de huidige rente. Ik ben ook een beetje wantrouwig, want het lijkt ook een beetje op een actie om deposito's binnen te halen. Misschien beslissen mensen wel overhaast voor een deposito onder druk van de deadline terwijl ze er zonder de druk na rustige overweging toch vanaf zouden zien. Ik weet het niet. Volgens mij is het op het moment niet bijster interesssant voor banken om spaargeld binnen te halen. Misschien gaan ze voor klantenbinding.

Hoe dan ook, ik ga eens even rustig nadenken of ik nog spaargeld in een deposito kan en wil zetten. En om te voorkomen dat ik onder druk een verkeerde beslissing neem, ga ik er daarna nog een nachtje over slapen. Ik heb nog tot en met donderdag.

7 opmerkingen:

 1. Het is wel echt heel weinig hè, 0,05%. En dus gehalveerd, dat is toch behoorlijk wat.
  Ik denk dat het geen kwaad kan om hier geen gebruik van te maken. Op een spaarrekening krijg je nu nog iets meer. Het motiveert in ieder geval om me weer verder te verdiepen in beleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie dat ik het niet helemaal duidelijk heb opgeschreven (ik denk dat ik eerst een andere zin had en dat ik halverwege gestopt ben met corrigeren of zo).
   Ik bedoelde dat de spaarrente 0,05% (naar 0,55%) omlaag gaat en de depositorente 1% (naar bv. 0,65%).
   Hoe dan ook: Het levert weinig op en 'meer beleggen' is ook door mijn hoofd geschoten. Maar dat wil ik vooralsnog alleen doen met geld dat echt 'over' is en dat is het geld op mijn spaarrekening niet.

   Verwijderen
 2. Ik vind helemaal niks "netjes" van de banken. Ik geloof dat iedere vooraankondiging is berekend vanuit winstbejag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. tja... het is wel bizar weinig. Je geld op je spaarrekening wordt zo vanzelf minder waard: amper rente en wel inflatie.

  Ik ben blij dat ik de stap naar beleggen heb gezet!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De berichten van de banken dat de spaarrente weer daalt volgen elkaar de laatste tijd in rap tempo op. Ik krijg nog 0,25 tot 0,5 rente op mijn spaargeld. Zit bij diverse banken

  BeantwoordenVerwijderen