18 januari 2019

Rapport Geld en schuld

Geld, financiën, economie. Ik probeer het allemaal beter te begrijpen. Omdat ik ervan overtuigd ben dat me dat helpt bij financiële onafhankelijkheid, en omdat ik het leuk vind.

Lessen 

Ik merk wel dat hier heel erg opgaat  "De les dient zich aan als de leerling er klaar voor is." Meneer Money Wenkbrauw is iets verder met zijn 'opleiding' en vertelt wel eens over nieuwe inzichten die hij heeft opgedaan. Ik kan dat niet altijd volgen en verlies dan snel mijn interesse (arme Meneer, die enthousiast kennis wil delen).

Vervolgens kom ik dagen, weken of maanden later op een vergelijkbaar punt en denk ik "Oooh interessant, daar had hij het over. Eens vragen wat hij nou precies bedoelde." Meneer is eraan gewend hoor :)
We vinden het samen een leuke zoektocht.

Amerika en Nederland

Het is niet altijd makkelijk om antwoorden te vinden op de vragen die ik heb. Zeker niet omdat ik me vaak afvraag hoe het in Nederland en Europa zit. Veel lessen die ik vind, gaan toch over de Amerikaanse situatie: Mr. Money Mustache, Ray Dalio, Warren Buffet. Een deel van hun inzichten is universeel, maar een deel toch ook echt specifiek voor Amerika.

En nu is daar het onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over Geld en Schuld. Ik heb het gedownload en ben het aan het lezen. Ik heb het nog lang niet uit, maar ik ben er nu al heel erg blij mee.

Het is een soort schatkamer


Dat zegt overigens niets over hoe eens of oneens ik het ben met hun aanbevelingen. Nee, er staat gewoon heel veel informatie uit onderzoek en analyse in. Het is een soort schatkamer voor mensen op zoek naar informatie over geld, financiën en economie. Laat ik dat nou zijn. Ik zuig wat er in staat nu lekker in me op. Ik probeer het te begrijpen en pas daarna probeer ik of ik er een mening over kan vormen. Het is heerlijk.

5 opmerkingen:

  1. Ik kende dat gezegde over lessen en het juiste moment nog niet. Maar ik vind het een hele goede. Die ga ik onthouden!

    nicole@huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als juffie herken ik die uitspraak wel. Ik dreun vaak de info op, en zie dan van die vertwijfelde blikken...gelukkig weet ik dat er altijd iets blijft hangen en als ze eraan toe zijn,stellen ze vragen,gaan ze uitzoekwerk doen en komt het vanzelf goed.
    Dank voor het rapport, ga ik lezen, ik las gisteren wel in de krant dat er nu een advies ligt van WRR om een veilige spaarbank voor de particulier op te tuigen. Zo eentje die veiliger is omdat die niet belegt met 'ons' spaargeld. Het rapport zelf had ik nog niet gezocht/gelezen.

    Ow, nog een tip voor een avondje uit, Toneelvoorstelling van De Verleiders. Gaat over de banken, de crisis, bigdata.
    En de boeker 'Dit kan niet waar zijn' van Joris Luyendijk, en 'Door de bank genomen' van George van Houts. Beiden schrijven over de Europese en Nederlandse situatie van geld,banken, omkoping,decadentie, bedrog enzovoorts. Hun boeken zijn voor mij meer herkenbaar dan de Amerikaanse.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig, het rapport noemt die voorstelling ook.
      Dankjewel voor de tips!

      Verwijderen
  3. Ik heb het rapport gedownload vanaf je link en ga het zeker lezen. Ik ben er even doorheen gescrold en een paar kleine stukjes gelezen. Het is goed leesbaar maar dat kan ook komen door mijn financiële achtergrond. Ik ben benieuwd of er een nieuw soort nutsbank gaat komen die betaalrekeningen en spaarrekeningen mag gaan aanbieden. De vroegere Rijkspostspaarbank had die functie (later de Postbank en nog later opgegaan in de ING) maar de Rijkspostspaarbank had maar beperkte middelen om deze gelden uit te zetten als leningen en hypotheken aan burgers en ondernemers. De tijd zal het leren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het tot nu toe ook goed leesbaar. Ik heb geen financiële achtergrond, maar ben wel geïnteresseerd in de materie. Dat helpt waarschijnlijk, maar toch.

      Verwijderen