22 november 2019

De angel is terug in de challenge

Stank

Ik wilde eigenlijk niet nog een update schrijven. Dat zou namelijk weer een jubelverhaal worden: ons saldo was zelfs een beetje gestegen.
Hoera voor ons, schouderklopje voor ons, wat zijn we toch goed met geld.
Blabla, voor je het weet, stinkt je blog (niet naar geld maar naar eigendunk).

Onverwachte afschrijvingen

Nou niet dus. Vandaag werd er geld afgeschreven voor de opstalverzekering, het water en internet. Geen schouderklopje dus, maar:
Gibbsgifje van giphy

Excuus

Idioot dat ik dat niet wist. Ik ga er zo een excuus voor schrijven, en daarbij komt dat ik deze challenge had ingezet om saldo over te houden voor iets anders dan boodschappen. Maar toch. Als je jezelf Mevrouw Money Wenkbrauw noemt, mogen dit soort verrassingen je niet overkomen.

Rond de 25e

Waarom wist ik niet dat de opstalverzekeringspremie vandaag werd afgeschreven? Simpel, ik heb me nooit zo in hun afschrijvingsritme verdiept. Ik had 'rond de 25e' in mijn hoofd en omdat de 25e van deze maand op een maandag-kantoordag viel, had ik aangenomen dat ze wel tot maandag zouden wachten. WRONG!

Een vrijdag aan het einde van de maand

Ze blijken altijd op vrijdag te innen: vrijdag 22 november, vrijdag 25 oktober, vrijdag 20 september, vrijdag 23 augustus et cetera. Het is mij niet duidelijk welke vrijdag. Niet de laatste van de maand, niet de derde. Ook niet die het dichtste bij, of de laatste voor de 25e (in april inden ze de 26e). Gewoon een vrijdag aan het einde van de maand.

IQ-test

Bij Evides maken ze het minstens zo bont: vrijdag 22 november, maandag 28 oktober, maandag 23 september, vrijdag 30 augustus. Het lijkt wel zo'n opgave uit een IQ-test en ik weet het antwoord niet.
Ik snap de aversie van een van mijn schuldhulpcliënten tegen automatische incasso's nu wel beter. Het is een stuk lastiger te voorspellen wanneer ze innen dan ik me realiseerde.
(We zijn pas overgestapt van internetprovider dus daar heb ik nog geen reeks van.)

Ik ben wel benieuwd of jullie de logica kunnen ontdekken, én of jullie alle data van je afschrijvingen op je netvlies hebben.

8 opmerkingen:

 1. Ik weet precies op welke datum een afschrijving plaatsvindt en ik zorg voor voldoende saldo.
  Maandelijkse afschrijvingen zijn geen probleem en jaarlijkse ook niet. De kwartaalafschrijvingen zijn iets lastiger, maar hier is alleen het waterbedrijf dat in de eerste maand van ieder kwartaal aan kwartaalafschrijvingen doet. Het bedrag is € 17,87 en dat valt gemakkelijk op te vangen bij voldoende saldo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is heel netjes, zo precies ken ik je ook.
   Ik heb voor volgend jaar een reminder in mijn agenda gezet voor de jaarlijkse afschrijving van de autoverzekering (waar dit allemaal mee begon) en ben me beter bewust van het feit dat afschrijvingen regelmatig voor de 25e plaatsvinden. Weer een stapje dichterbij :)

   Verwijderen
 2. Ik weet ook elke datum te voorspellen. Mijn bank ook, ik kan een week tot een maand vooruitkijken in "de te verwachten afscrijvingen" bij mijn bank.
  Het bijschrijven van mijn inkomen is wel onregelmatig, ook zoiets als "rond de 25" maar, ze geven dan wel een lijstje elk jaar waarin de precieze data vermeldt staan.
  Wel goed dat je hiervan begrip krijgt waarom je cliënten een aversie tegen automatische afschrijvingen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn salaris komt ook onregelmatig, zelfs zonder lijstje. Het komt 'zo snel mogelijk na het einde van de maand'. Voor mij is dat geen probleem, hoewel ik soms ook wel op moet letten omdat ik niet veel meer dan nodig op mijn eigen betaalrekening heb staan en dus aan het einde van de maand soms heel weinig.
   Ik kom nu wel op het idee om even te checken of Evides zo'n lijstje heeft.

   Verwijderen
 3. De opstalverzekering wordt dus bij je afgeschreven op de laatste vrijdag voor de 27e (dat is dan de 20e-26e van de maand). Evides heeft blijkbaar geen vast systeem, want vrijdag 30-08 en vrijdag 22-11 strookt niet met elkaar, daar zitten 8 dagen tussen. Het zou dan 30-11 moeten worden, of 22-08. Ik weet zelf precies wanneer iets wordt afgeschreven, maar ik check ook elke dag even mijn banksaldo en de aankomende incasso's. Kom je nooit voor verrassingen te staan. Mijn salaris wordt uitbetaald op de 25e, tenzij dit in het weekend/ tijdens feestdagen valt, dan wordt het de vrijdag/dag daaraan voorafgaand overgemaakt. Dus aanstaande maandag salaris, en in december op de 23e. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen een aversie krijgen tegen automatische afschrijvingen, maar er zijn ook genoeg mensen die blij zijn dat het automatisch gaat zodat ze er geen omkijken naar hebben en niet te laat kunnen zijn met betalen. Voor elk heb ik wel begrip.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De laatste vrijdag voor de 27e, goed gezien! Ik was blijkbaar te gefixeerd op de 25e om dat te kunnen zien :)
   Ik vind het heel prettig dat ik geen omkijken heb naar mijn afschrijvingen. Ik weet ongeveer wanneer ze komen en hoe hoog ze zijn, en meestal is dat genoeg informatie. Meestal staat er namelijk iets meer op onze lopende rekening en anders storten we bij, maar dit keer kozen we ervoor dat niet te doen. Dat was leerzaam ;)
   De voorspellingen van mijn bank zijn helaas niet zo goed. De inningen van de premie voor de opstalverzekering en evides laat hij bijvoorbeeld niet zien, die voor de energierekening wel. Mijn automatische overschrijving naar de rekening laat hij ook niet zien, die van Meneer wel.

   Verwijderen
 4. Iedere maand storten we een vast bedrag op een rekening (alle vaste lasten van een jaar :12). En alle automatische incasso's gaan hiervan af. Het maakt me echt niet uit wanneer dit is, want er staat dus altijd geld genoeg op!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dus van die rekening betaal je alleen vaste lasten en geen boodschappen of zo? Goed idee!

  BeantwoordenVerwijderen