Ik ben er ambivalent over. Ik heb zo mijn bedenkingen bij een aantal dingen die Rich Son schrijft. Maar één van zijn tips vind ik wel echt een heel goede, en ik kan er geen downside aan ontdekken. Zijn advies is:
Leer hoe geld werkt.
Financiële kennis is macht. Als je weet hoe geld werkt, kun je het voor je laten werken.
(Hee 'geld laten werken' die term gebruikt Mister Money Mustache ook.)Geld is interessant
Yes! Ik houd van dingen leren. Ik moet wel bekennen dat ik 'vroeger' dan niet meteen aan het onderwerp geld dacht. Eerder aan taal, geschiedenis-achtige dingen en hoe machines werken. Maar ik ben inmiddels ook enthousiast over het onderwerp 'geld'. (Leuke bijkomstigheid is dat geschiedenis een rol speelt bij het begrijpen van hoe de wereld van het geld in elkaar zit. Én in de lessen die ik tot nu toe gevonden heb, wordt 'de economie' regelmatig met een machine vergeleken. Toch een score van twee uit drie van mijn oorspronkelijke interesses.)America first
Ik zoek nu dus lessen over geld en economie. Het valt me daarbij op, dat veel van wat ik vind, geschreven of gemaakt is door Amerikanen. De lessen gaan uit van de Amerikaanse situatie. En die is anders dan de Nederlandse. Los van dat niet elke Nederlander een creditcardschuld heeft, zijn er bijvoorbeeld ook andere regels, een ander sociaal stelsel en andere belastingen.Natuurlijk zijn veel basics hetzelfde. Als Ray Dalio uitlegt wat een transactie is, dan kan ik dat probleemloos naar het Nederlands vertalen (toch ook nog wat taal: 3 uit 3). Maar als je iets verder gaat, kom je toch al snel bij hoe het in Amerika werkt.
Terug naar de bieb
Op zoek naar lessen voor de Nederlandse of Europese situatie, kwam ik weer bij de bieb uit. Ik had voor de Chinareis mijn abonnement uitgebreid. Dat was toen ik nog wat sceptisch was over die Chinareis. Stel dat ik het niks zou vinden, dan wilde ik wel wat (e-books) te lezen hebben.Dat liep anders, maar het uitbreiden van mijn abonnement was niet voor niets.
Ik ontdekte de luisterbieb (waar volgens mij ook best wel wat boeken in staan die je kunt beluisteren als je geen lid bent, dat is even een off-topic-tip). En in de luisterbieb vond ik mijn eerste bron over de Nederlandse situatie. Een hoorcollege over de wereld van het geld. En er staat dan wel wereld, maar de focus, het uitgangspunt is toch echt de Nederlandse situatie.
Ik luister dat college, of eigenlijk die colleges, nu via een app op mijn telefoon. Best hip. Van trekschuittempo tot met de snelheid van het licht in je oren. De bieb heeft het allemaal.
Ik ben erg blij met mijn boeken van Edin Mujagic,Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816, en Geldmoord. Hij heeft een buitenlandse naam, want kwam als vluchteling hierheen, en studeerde in Tilburg monetaire economie. Hij schrijft over de Nederlandse economie.Op youtube is een interview van Cafe Weltschmerz met hem...scheelt je weer naar de bieb gaan.
BeantwoordenVerwijderenIk heb via zijn boeken en lezingen veel opgestoken van het geldsysteem.
Groet,Greet
Ah, dankjewel voor je tip. Als ik mijn eerste luisterboek uit heb, ga ik daar eens naar zoeken.
Verwijderen