19 juli 2020

Een bod onder de vraagprijs

Geen uitzondering

Nadine moest lachen toen ik vorige week schreef dat we op een huis hadden geboden en dat ons bod onder de vraagprijs lag. Ik snap die reactie wel. Er gaan bijna geen huizen weg onder de vraagprijs, zeker niet in de randstad. Deze huizen bleken daarop geen uitzondering te zijn.

Koopcontract getekend

Toch heeft Meneer Money Wenkbrauw inmiddels het koopcontract voor één van de twee huizen getekend en wachten we nu met smart op de datum van de overdracht bij de notaris. Dat ging zo:

(Z)onder voorbehoud van financiering

Op dinsdagmiddag werd Meneer gebeld door de verkopend makelaar. Dat er een hoger bod lag, maar dat de verkoper ook erg geïnteresseerd was in het bod van Meneer omdat hij geen voorbehoud van financiering had gemaakt. Degene met het hogere bod had dat wel gedaan. De verkoper wilde daarom liever met Meneer in onderhandeling.

Businesscase

Dankzij het bod zonder voorbehoud kregen we informatie over het hoogste bod. We hebben vervolgens opnieuw naar de cijfers gekeken, want het zou wel fijn zijn als we het huis konden kopen, maar de businesscase van de verhuur moest wel blijven kloppen. Ook met een iets hoger bod dan Meneer oorspronkelijk gedaan had, was (en is!) het verwachte rendement nog heel goed (en het risico acceptabel).

Businesscase
Businesscase


Net boven de vraagprijs

De prijs die ze uiteindelijk overeengekomen zijn, is wat hoger dan de vraagprijs en iets lager dan het hoogste bod. Zo hebben we in deze tijd, dankzij een bod onder de vraagprijs, toch vrij snel een huis kunnen kopen, tegen een prijs die weliswaar boven de vraagprijs ligt, maar wel scherp is.

Verhuurinkomsten

Het scheelde dus heel veel dat we geen voorbehoud van financiering hoefden te maken. Natuurlijk hadden we door kunnen zoeken naar het huis met het perfecte rendement, maar elke maand dat we aan het zoeken zijn, kunnen we niet verhuren en 'missen' we dus verhuurinkomsten. Omdat de huizen met een goede prijs-kwaliteitverhouding als warme broodjes over de toonbank gaan, hebben we besloten niet verder te zoeken.

Dus nu hopen we dat de notaris snel tijd maakt voor de overdracht.

PS Wie koopt dat huis nou?

Ik goochel hierboven een beetje met Meneer en 'wij', dat zit zo:
Meneer betaalt dit verhuurhuis. De huuropbrengsten zijn straks ook voor hem. Maar het proces van bezichtigen en kopen doen we samen. Met z'n tweeën weet en zie je nou eenmaal meer, en bovendien vinden we het ook gewoon leuk om samen te doen. Omdat we naar rato van inkomen bijdragen aan onze gezamenlijke rekening, heb ik indirect ook profijt van deze inkomensstijging van Meneer.

12 juli 2020

"Hoe word je rijk?"

We hingen een avondje in onze danszaal. We speelden een potje pool, we dansten wat, we dronken een glas champagne, discolichten aan; u kent het wel. Nou ja, een beetje vreemd is het wel natuurlijk en dat is waarom we dat glas champagne dronken: om te vieren dat we ontzettende lucky bastards zijn.

Is dit helemaal van u?

Twee jongens van een jaar of 16 trekken van buiten de aandacht. Ik maak een raam open. "Wat bent u aan het doen?" vraagt de krullenbol van het stel. Op dat moment waren we boxen in de wall of sound aan het herconfigureren (het was romantischer dan het klinkt). Dus ik zeg iets over boxen aansluiten. "Is dit helemaal van u?" Hij wijst van de grond naar ons dak. "Ja," zeg ik.

Wall of sound


Hoe word je zo rijk?

"Dan bent u vast heel rijk. Hoe word je zo rijk? Hard werken? Wat voor diploma heeft u?" Dan - ik weet niet waarom, misschien denkt hij dat die laatste vraag te moeilijk was - voegt hij eraan toe: "Dat is vast héél lang geleden." Hij legt veel nadruk op 'heel'. Zijn vriend geeft hem een stomp. Meneer Money Wenkbrauw komt er luid lachend bij staan.

Een auto is geen investering

Ik vertel hem dat we 44 zijn en ingenieur en dat hard werken niet de manier is om rijk te worden. Je moet het vooral slim aanpakken, investeren. "Een auto is geen investering he?" Klopt! Meneer vertelt over zijn bedrijfje, dat hij dat met wat geluk goed heeft kunnen verkopen, dat hij daar best wel wat geld aan over heeft gehouden, maar dat hij er pas rijk van werd toen hij na een paar jaar besefte dat er iets met dat geld moest gebeuren.

Youtube

De jongens stellen nog een paar slimme vragen, over risico bijvoorbeeld en hoe het nou echt moet. We raden ze aan dingen op te zoeken "op youtube" hoor ik mezelf zeggen en meteen vraag ik me af of dat hopeloos ouderwets is. Het lijkt mee te vallen. Ergens verderop in het gesprek, krijgen we nog wel te horen dat we al flink in de reservetijd leven (niet zijn formulering); na de 30 zou je leven voorbij zijn (wel zijn formulering). Ze concluderen overigens aangenaam verrast dat het meevalt; na je 30e kun je blijkbaar ook nog leuke dingen doen, zoals klooien met boxen bij het licht van je discolampen.

Van elke euro die je verdient

We vertellen ze dat je ergens moet beginnen, dat (hard) werken wel een goed begin is, en dat je dat van elke euro die je verdient geld opzij moet zetten om te investeren. Ik denk aan onze buurjongen en merk op dat het gewoon wel handig is je diploma te halen. Dat zijn ze zeker van plan. (Gelukkig.) Maar ze verdienen nu zo weinig, geld opzij zetten kan echt niet, en bovendien met zo weinig geld kun je echt niet investeren.

Snel rijk worden

Dat is de cue voor onze volgende tip: "Snel rijk worden, kan niet. Wat je vooral nodig hebt, is tijd. Komt het even goed uit dat jullie nog jong zijn. Wen jezelf eraan van elke euro die er binnenkomt, wat opzij te zetten, begin met 10 cent. 10 cent is niet veel, maar een prima begin."

Aanbellen

We praten nog wat, bijvoorbeeld over beginnen met investeren met kleine bedragen. Ze komen er zelf mee, dat dat misschien niet zo erg is, omdat je in het begin misschien wel fouten maakt. Uiteindelijk sluiten we af met de herhaling dat ze dingen op moeten zoeken over investeren "en bel over een paar weken dan een keer aan op een middag, dan praten we erover door." 
Ik hoop van harte dat ze aanbellen. Nog iets om op te wachten.

11 juli 2020

Wachten op de hypotheek, banken en een huis

Er is een periode van wachten aangebroken. Nou ja, ik hoop dat 'periode' overdreven is en dat het wachten grotendeels beperkt blijft tot een paar dagen.

Hypotheekdossier met coronaverklaring

Sinds maandag ligt ons dossier, inclusief coronaverklaring, bij de bank. In die verklaring staat dat wij verwachten dat we ondanks wat er allemaal aan de hand is onze baan houden. Je moet de coronaverklaring ook invullen als je een vaste baan en werkgeversverklaring hebt.

Bewustwording

Het is meer een bewustwordingsdingetje dan dat ze daar rechten aan kunnen ontlenen. Kunt u straks uw hypotheek nog betalen? Gelukkig konden wij allebei volmondig 'ja' antwoorden. Niets is zeker, maar we hebben het tijdens de lockdown allebei drukker dan normaal gehad op ons werk en de bedrijven waar we werken zijn slim op de veranderende omstandigheden ingesprongen. (En we hebben ons werk niet echt nodig om de hypotheek te kunnen betalen.)

Van voorbeeldofferte naar hypotheekofferte

Wij hebben ingestemd met de voorbeeldofferte van de bank en daar zijn ze nu aan het beoordelen of ze ons echt een aanbod willen doen, of ze de echte hypotheekofferte willen sturen. De adviseur heeft aangegeven dat dit ongeveer een week zou duren, misschien iets langer omdat het - ook bij de banken - druk is. Met een beetje geluk krijgen we na het weekend antwoord.

Banken

Behalve de bank die onze hypotheekaanvraag goed moet keuren, wachten we op nog twee andere banken: slaapbanken die we besteld hebben. De banken zijn bedoeld voor onze nieuwe logeerkamer die op termijn misschien ook wel airbnb-kamer wordt.

Comfortabel

Oorspronkelijk zouden we één slaapbank bestellen, maar we konden eigenlijk geen mooie en betaalbare vinden van de goede afmetingen. Een bed van 1,20 bij 1,90 vinden we zelf niet echt comfortabel voor ons tweetjes en dat willen we dus ook onze gasten niet aandoen.

Constructie

We waren al een constructie aan het bedenken die we achter de bank konden plaatsen waarmee we het bed konden vergroten, toen we ineens voor een heel goede prijs twee eenpersoonsslaapbanken vonden, slaapfauteuils eigenlijk. Ze passen prima in ons interieur, zien er op de plaatjes comfy uit en leveren twee bedden op van 1,00 bij 1,98.

Slaapfauteuil

Negatieve reviews

Het enige nadeel is dat ze uit Italië moeten komen én dat er nogal wat reviews waren waarin klachten stonden over de bezorging. We hebben flink getwijfeld en het er uiteindelijk toch maar op gewaagd, ook al omdat klanten wel heel tevreden lijken over de producten (als ze eenmaal geleverd zijn). We hebben betaald met creditcard zodat het verzekerd is als er niets geleverd wordt. Volgens de site zouden ze aanstaande dinsdag geleverd worden. Fingers crossed.

Verhuurhuis

Afgelopen week hebben we drie woningen bezichtigd. Op twee daarvan hebben we een bod gedaan. We hebben bij allebei onder de vraagprijs geboden. Niet omdat we ervan overtuigd zijn dat er niemand hoger gaat bieden, maar omdat we een bod altijd baseren op de businesscase, hoger gaan we niet. We hoeven geen voorbehoud van financiering te maken. Wie weet helpt dat, we moeten een beetje geluk hebben.

Het geluk een beetje helpen

Ondertussen plannen we gewoon nieuwe bezichtigingen in, want als we vaker een bod kunnen doen, wordt de kans op geluk groter. Je moet je geluk zo veel mogelijk helpen natuurlijk. We verwachten begin van de week al reactie op de boden die we uitgebracht hebben, dus ook hier: fingers crossed. Alle vertrouwen dat het goedkomt; we willen doorpakken maar hebben geen haast.

5 juli 2020

Extra uitgaven

Half april besloot ik een pauze in te lassen in het zoveel mogelijk besparen. Ik zou nog maximaal € 500 per maand sparen. Wat kocht ik in die tijd, wat niet strikt noodzakelijk was of waarop ik had kunnen besparen?

Bloes + mondkapje

Bij een lokaal 'atelier' kocht ik een zomerbloesje met bijpassend mondkapje voor 35 euro. Ik had niet per se een bloesje nodig, hoewel ik vier bloesjes met korte mouwen niet overdreven veel vind.

Een mondkapje heb ik wel nodig, bijvoorbeeld voor in het openbaar vervoer. Het had goedkoper gekund, maar ik vind het een goede deal voor een eerlijk gemaakt product, gekocht bij een lokale ondernemer.

Mondkapje

Telefoonhouder voor op m'n fiets

Iets minder verantwoord, want gekocht bij Action voor veel te weinig geld (iets meer dan 2 euro, made in China): een houder voor mijn telefoon voor op de fiets.

Ik presteer het om met en zonder google maps te verdwalen, maar mét net iets minder vaak. Eerder had ik een tasje aan mijn stuur met een kijkvenster voor mijn telefoon. Dat werkte niet al te best en is bovendien kapot.

Laatst heb ik nog gefietst met m'n telefoon in m'n broekzak, waar ik hem af en toe illegaal - want al fietsende - uithaalde. Toen bleek dat de gps van mijn telefoon het niet doet in mijn broekzak. Dat kwam de snelheid, lol en route niet ten goede.

Omdat ik zoveel mogelijk de fiets neem in plaats van het openbaar vervoer of de auto, heb ik zo'n ding echt wel nodig. Ik denk niet dat het goedkoper te vinden is, zeker niet voor de kwaliteit die het lijkt te hebben. Eigenlijk hoort hij niet in dit rijtje thuis, maar ik denk dat ik zonder het voornemen wat meer uit te geven nog een tijdje doorgemodderd had.

Woeste Willem (2x)

Ik kocht twee keer het prentenboek Woeste Willem bij de lokale boekhandel via de actie Geef een prentenboek cadeau. Niet noodzakelijk, wel goedkoop (slechts € 2,50!) en goed. Ik vind het een geweldige actie. Een van de exemplaren ging in de doos voor Bliep, de andere heb ik eerst zelf gelezen en staat nu in de kast te wachten op jeugdige visite.

Woeste Willem

Voordeelurenabonnement

Afgelopen maanden heb ik nauwelijks gebruik  kunnen maken van mijn voordeelurenabonnement bij de NS. De komende maanden ga ik dat waarschijnlijk ook veel minder doen dan normaal. Ik had mijn abonnement op kunnen zeggen. Maar het lijkt mij dat de NS het al zwaar genoeg heeft. Omdat ik goed openbaar vervoer belangrijk vind, heb ik niet opgezegd.

Endowmenteffect

Overigens is het nog wel interessant dat, als ze met een collectebus voor de NS aan de deur hadden gestaan, ik waarschijnlijk minder had gegeven dan het me nu gekost heeft. Dat heeft te maken met het endowmenteffect, oftewel het eigendomseffect. Ik zal daar binnenkort eens een blogpost over schrijven.

Broodje worst

Op de ochtend dat ik eindelijk weer eens een dagje zou gaan helpen in de boekhandel, besloot ik dat ik geen lunch mee zou nemen, maar dat ik wat in de stad zou gaan halen. Die middag haalde ik voor 5 euro een broodje worst voor mijn collega en mij bij de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij. Niet noodzakelijk, maar ook niet heel duur, en ik hoop dat de winkel blijft, ook al is hij niet meer zo Hollands.

Horeca

Meneer en ik gaven sinds de horeca weer open is, daar meer uit dan normaal. Even deze lokale ondernemers ondersteunen was geen straf! In m'n eentje gaf ik meer uit dan normaal terwijl ik publiek was bij het eerste optreden dat de band waarin Meneer speelt weer mocht geven.

Een net iets duurder cadeau 

Meneer was jarig. Ik vond een leuk cadeau, dat eigenlijk wat te duur was. Maar hee, de economie ondersteunen en de liefde van mijn leven blij maken, vond ik dit keer een goede reden om het wel te doen. En oké, het was ook een beetje voor mijn eigen plezier. Het was namelijk een pak en ik zie hem nou eenmaal graag in bijzondere pakken.

Kunstkaarten

Ik heb nog genoeg kaarten met kunst erop in mijn kaartenbakje staan. Blijkbaar verstuur ik die toch niet zo vaak. Maar ons museum bedacht een geweldig actie: troostkunst. Ik bestelde een gratis poster en een setje kaarten voor 15 euro, en ik nam me voor ze dit keer echt te versturen. Aan dat laatste moet nog gewerkt worden, de teller staat op nul.

Sokken

Sokken brengen mij dagelijks geluk. Elke ochtend kies ik met veel plezier twee exemplaren uit en gedurende de dag is er eigenlijk altijd wel een moment waarop ik mijn sokken zie en ten minste even moet glimlachen. Ik heb een flinke collectie bijzondere sokken; uitbreiding was niet noodzakelijk (in tegendeel). Maar ik kocht ze toch en bestelde meteen even een paar boxershorts zonder gaten voor Meneer.

(Eetbare) plantjes

Samen kochten we plantjes voor in ons plantenbankje: lavendel, een roosje, sla, kruiden, kamille en nog wat leuke plantjes met bloemetjes waar ik de naam nu al niet meer van weet. Niet noodzakelijk, maar wel leuk, lekker en na een tip van onze buurman voor een goed en goedkoop tuincentrum in de buurt niet al te duur. Wij, talloze voorbijgangers, én een enkele bij en rups, hebben er al veel plezier van gehad. We kijken uit naar de vlinders.

Spaarbedragen

Eind april mei en juni spaarde ik 500 euro. Minder vind ik toch lastig, merk ik, maar over juli gaat het misschien wel lukken. (Alsof het een prestatie is.)