27 januari 2017

Schoenmaker - met tip!

Met lood in mijn schoenen ging ik gisteren terug naar de schoenmaker, waar ik vorige week had aangegeven dat ik met 'een flink profiel' iets anders bedoelde dan de fijne ribbeltjeszool die de schoenmaker onder mijn rode laarzen gezet had. En waar ik vervolgens (door een medwerker) weggestuurd was voor we er naar mijn gevoel een gesprek/discussie over gevoerd hadden. (Ik schreef er eerder over.)

Ik vond het lastig, want ik wilde echt niet dertig euro betalen voor laarzen die ik nauwelijks zou gaan gebruiken. Ik heb die laarzen al lang en ik heb ze weinig gedragen. Steeds als ik ze wel droeg, was de conclusie dat ze te glad waren, ook al toen ik ze net had en ook als het niet gevroren had. Door er een flink profiel onder te laten zetten hoopte ik daar verandering in te brengen.
Tegelijkertijd kon ik me de positie van de schoenmaker ook wel voorstellen. Blijkbaar had hij er een standaard-zool onder gezet. Dat doet hij echt niet om mij te pesten of er gemakkelijk vanaf te zijn. Dat doet hij omdat hij dacht dat ik dat wilde. Ik weet niet wat het hem kost om dat weer aan te passen.

Dus ik liep nog te piekeren hoe we dit win-win op konden lossen toen ik de zaak binnenstapte. En toen verdwenen mijn zorgen als sneeuw voor de zon. Want ik kon ze zien hangen. Mijn rode laarzen. Mét flink profiel.

Zodra ik aan de beurt was, heb ik meteen gezegd dat ik zag dat hij een flink profiel onder mijn laarzen had gezet en dat ik daar heel blij mee was. Hij legde uit dat die ribbeltjeszool 'profielzool' heet en dat dit een zool is voor bergschoenen. "Dat wist ik niet. Ik ben hier superblij mee, bedankt dat u het heeft opgelost," zei ik zo hard mogelijk zonder dat het raar zou worden. Ik hoop dat voorbijlopende potentiële klanten het gehoord hebben.

Tips (niet alleen bruikbaar bij de schoenmaker)
De les die ik geleerd heb en dus mijn tip als je naar de schoenmaker gaat:
  • Bespreek helder met hem wat je graag zou willen en vraag hem om te laten zien welk materiaal hij gaat gebruiken en of er nog alternatieven zijn.
    Hij vindt het vast leuk om dat gesprek aan te gaan, het gaat per slot van rekening over zijn vak. En jij weet vantevoren wat je krijgt. 
  • Vraag ook naar de prijs.
    Ik vind dertig euro al veel, maar toen ik net googelde op zoek naar plaatjes van verschillende zolen, kwam ik prijslijsten tegen waarin €152,- werd gevraagd voor bepaalde zolen.




2 opmerkingen:

  1. Nieuwe zolen onder je bergschoenen kosten meer dan tachtig euro...maar, nieuwe schoenen kosten het dubbele, minstens. Ik vind het dus wel de moeite waard. In Veenendaal zit een schoenmaker die zich in bergschoenen en sportschoenen gespecialiseerd heeft. Je kan je schoenen ook opsturen en telefonisch of via mail overleggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als dat de betreffende laarzen zijn ziet er keurig uit en 30 euro is echt niet veel. Je wilt niet weten wat een paar goede Vibram zolen kosten voor paar bergschoenen. Maar vaak loont het wel bij kwalitatief goede bergschoenen. Want ze lopen pas echt lekker als ze versleten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen