9 februari 2020

Boodschappenbudget

Ik heb het al eens eerder geprobeerd: uitzoeken wat je nou minimaal uitgeeft aan boodschappen als je eenvoudig en gezond leeft. Het uitzoeken begint al bij de vraag wat voor boodschappen je minimaal moet doen. Eten en drinken ligt voor de hand, en verder heb je dingen nodig om jezelf en je huis schoon te houden.

Ik heb wat zitten denken en googelen en dit is waar ik op uitkom, uitgaande van een minumum voor gemiddelde, gezonde mensen. Onder de tabel eerst wat algemene opmerkingen en daarna de toelichting per regel.

Tabel: Minimumbedrag voor boodschappen per maand voor eenvoudig en gezond leven (in euro)


Man alleen Man en Vrouw Vrouw en 2
jonge kinderen
Eten en drinken 225,85 389,30 313,81
Douchen 0,89 1,78 2,67
Deodorant 1,00 2,29 1,29
Mondverzorging 1,66 3,32 4,98
Tampons - 1,19 1,19
Wc-papier 0,43 0,86 1,29
Overig verzorging 2,00 4,00 7,00
Afwassen 0,70 0,87 1,12
Wassen 1,02 1,70 3,40
Schoonmaken 1,55 1,55 2,00
TOTAAL 235,10 406,86 338,75


Algemeen

Al snel viel mij op dat het bedrag voor eten en drinken verreweg het grootste deel van het boodschappenbudget beslaat (ongeveer 95%). Ik heb over alle andere posten zorgvuldig nagedacht, maar heb daarbij wel makkelijk knopen doorgehakt, of de vaatwasser nou drie of acht keer per week draait en een vaatwasblokje nou 10 of 30 cent kost, heeft uiteindelijk niet zo veel invloed op het resultaat.
Dit betekent ook dat besparen op eten en drinken veel meer invloed heeft dan besparen op andere zaken van het boodschappenlijstje.

Eten en drinken

Het Nibud heeft uitgezocht wat verantwoorde voeding kost in 2020. Dus wat een persoon minimaal gemiddeld dagelijks nodig heeft om gezond te blijven (uitgesplitst naar leeftijd, geslacht en gezinsgrootte). Hierin zijn koffie en thee meegenomen. Dat heb ik omgerekend naar bovenstaande huishoudens per maand. Omdat de bedragen per dag ook wel interessant zijn, noem ik ze even: € 7,42 voor de alleenstaande man; voor het stel € 6,75 (man) en € 6,04 (vrouw); voor de moeder €&nbsp4,83 en de kinderen € 2,74 (x2).
Edit: er zat een foutje in het bedrag voor de alleenstaande man. Dat heb ik gecorrigeerd.

Besparen

Het Nibud werkt met gemiddelde prijzen per jaar, daarin zijn dus actieprijzen meegenomen. Kan het dan niet goedkoper? Misschien wel, verschillende bloggers doen challenges en eten een maand lang van € 2,50 of zelfs € 1,50 per persoon per dag. Dat valt niet mee, maar het lukt wel. Of dat continu vol te houden is, en of de bijbehorende menu's minstens zo gezond zijn, weet ik niet.

Douchen: douchegel en shampoo

Ik heb eind december een fles goedkope douchegel gekocht. Hij is bijna op, dus ik denk dat je er anderhalve maand mee kan doen. De fles kostte 89 cent, dat is dan per maand 59 cent.
Ze hebben voor dezelfde prijs een fles shampoo waar net iets meer in zit. Ik heb het niet getest, maar als je om de dag je haar wast, kun je daar waarschijnlijk drie maanden mee doen.
Ik heb voor kinderen net zo veel gerekend als voor volwassenen.

Deodorant

Ik ben ervan uitgegaan dat je met de goedkoopste roller van appie een maand kunt doen. Vreemd genoeg is die voor vrouwen duurder dan voor mannen.

Mondverzorging: tandpasta en tandenborstel

De goedkoopste tube van 75 ml kost bij appie 75 cent. Daar kun je zeker een maand mee doen. Een goedkope tandenborstel kost 99 cent. Daar doe je anderhalve maand mee. 

Tampons

Het goedkoopste doosje tampons met 32 stuks kost €1,19. Daar kun je een maand mee doen. Maandverband is iets duurder.

Wc-papier

Ik las ergens dat we per persoon 27 rollen per jaar gebruiken. Dat is tweeëneenkwart rol per maand maal 19 cent per rol.

Overige persoonlijke verzorging 

Dit vind ik lastig in te schatten. Ik gebruik sporadisch crème en bodylotion, meestal gaat er niets anders dan een elastiekje in mijn haar en ook make-up gebruik ik nauwelijks. Het enige wat ik structureel gebruik is vaseline voor mijn lippen. Ik doe zeker een jaar met een blikje van ongeveer 2 euro. O, en in de zomer zonnebrandcreme. Stel dat ik daaraan een tientje per jaar versmeer. Dan zou ik behoorlijk basic op 1 euro per maand uitkomen, maar ik denk dat veel mensen dat te spartaans vinden. Ik houd het op 2 euro per volwassene, 1,50 voor de kinderen.

Afwassen

Bij ons draait de vaatwasser een keer in de 2 à 3 dagen. Ik heb 12,5 keer per maand aangehouden met een alles-in-eenblokje. Voor het 1-manshuishouden 10&nbspkeer en voor de moeder met 2 kinderen 18 keer.
Afwasmiddel voor afwassen met de hand is goedkoper, maar dat doen volgens mij niet zoveel mensen meer.

Wasmiddel

Goedkoop wasmiddel kost 17 cent per was. Het 1-manshuishouden wast 6 keer per maand, het 2-volwassenhuishouden 10 keer en de moeder met 2 kinderen 20 keer.

Schoonmaken

Ik ga ervan uit dat je 2 maanden met 1 fles allesreiniger, 1 fles bleek en een stofzuigerzak kunt doen. Dus de prijzen voor die zaken heb ik gedeeld door 2. Ik heb er twintig cent bij opgeteld voor sponsjes en (herbruikbare) doekjes. 
Een moeder met kinderen moet waarschijnlijk iets vaker schoonmaken dus dat ‘rond ik af naar boven’ (naar het eerstvolgende ronde getal, volgens een niet echt bestaande, maar wel vaak toegepaste regel).

10 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Ik heb even snel in de app gekeken: het lijkt erop dat we over de afgelopen 13 maanden gemiddeld 408 euro per maand aan boodschappen hebben uitgegeven. Ik ben daar een beetje verbaasd over omdat dat ook inclusief de boodschappen voor feestjes, Kerst en logeerpartijtjes lijkt te zijn.
   We zijn echt wel serieus bezig met niet te veel uitgeven, maar volgens mij kan het veel beter dus waarom wij op het minimum zouden zitten? Dat vraagt om meer onderzoek, van onze uitgaven en van dit minimumbudget.

   Verwijderen
 2. Ik ben vooral benieuwd: wie is nou eigenlijk duurder qua dagelijkse boodschappen, een man (want eet meer) of een vrouw vanwege de tampoens en omdat de marketingmanager meer marge op de deodorant heeft gezet..?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Interessant! Ik denk trouwens dat vrouwen duurder uit zijn. Misschien nog inlegkruisjes nodig en vrouwen gebruiken ook meer wc papier ;)

   Verwijderen
  2. Ik kijk of ik een calculator kan maken voor verschillende situaties. (Dat zou mijn eerste calculator zijn, dus houd er rekening mee dat het niet lukt :) )

   Verwijderen
 3. Hey, leuk om dit zo te zien! Ik ben sinds begin 2019 mijn studieschuld enorm snel aan het aflossen en ik ontdek steeds nieuwe manieren om te besparen. Mijn boodschappenbudget is meer dan gehalveerd haha! En die vrouwenproducten die duurder zijn, ja, dat is heel vaak zo! Ook met scheermesjes en scheerschuim, bijvoorbeeld. Akelige bedrijven. Ik koop best vaak mannenproducten nu. Zit toch hetzelfde in. Dan maar een mannengeurtje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las het op je blog, chapeau!
   Enne, ik vind die mannengeurtjes best lekker ruiken. Ik ben ook de doelgroep geloof ik ;).

   Verwijderen
 4. 27 rollen wc papier per jaar pp is volgens mij niet realistisch. Is wel 2 of 3x zoveel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je wel eens gelijk zou kunnen hebben. Maar zelfs als het drie keer zo veel is (wat me dan weer veel lijkt: anderhalve rol per week per persoon), scheelt dat voor onze situatie € 3,72 op een totaal van € 406,86. Dat is minder dan een procent.

   Verwijderen
  2. Ik bedacht ineeens dat wij een digitaal boodschappenlijstje hebben en ik het dus terug kan zoeken: Vier maanden zitten er tussen de laatste 2 aanschaffen van 16 rollen. Vier rollen per maand per persoon, twee per maand persoon. Klopt de oorspronkelijke inschatting toch!

   Verwijderen